Ο Jim Morrison, ο σαμανισμός και μία παράσταση στο υπόγειο του Bios

Ο Jim Morrison, ο σαμανισμός και μία παράσταση στο υπόγειο του Bios

Η ομάδα Per Theater Formance με όχημα επιλεγμένους στίχους του Morrison, καταδύεται στον ιερό κόσμο του σαμανισμού και επιχειρεί να μας μυήσει σε αυτόν σε μία εποχή που χρειαζόμαστε όσο ποτέ ανάταση ψυχής- Τι αναφέρει στο NEWS 24/7 ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσάμης.

Συνεχίζοντας την πολυετή έρευνά τους πάνω στη σχέση τελετουργίας και παραστατικών τεχνών, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης, η χορογράφος Ελένη Χατζηγεωργίου και οι συνεργάτες της ομάδας Per Theater Formance παρουσιάζουν μια χοροθεατρική περφόρμανς που εμπνέεται από το σαμανισμό και τις πρακτικές του. Ο λόγος για την “Mojo Risin'” που παρουσιάζεται στο Bios. Πειραιώς 84 και καλεί το άτομο σε ένα ταξίδι σύνδεσης με την εκστατική φύση του ανθρώπου, ένα ταξίδι υπέρβασης και αποκατάστασης της ελευθερίας και της ομορφιάς της ζωής.

Συνδυάζοντας τις αρχαϊκές τεχνικές της έκστασης με στίχους και μελωδίες του ποιητή και τραγουδιστή των Doors, Jim Morrison, στις οποίες εντοπίζονται οι δικές του σαμανικές επιρροές, δημιουργούν μία ξεχωριστή μυσταγωγική παράσταση που επαναπροσδιορίζει τη λειτουργία του θεάτρου σήμερα.

Οι μελωδίες του «ηλεκτρικού σαμάνου» Jim Morrison (Mr. Mojo Risin’) μετατρέπονται σε ύμνους, οι στίχοι του σε επικλήσεις, οράματα και πνευματικά ταξίδια. Υπό τον ήχο του τυμπάνου, οι καλλιτέχνες – στοn ρόλο σύγχρονων σαμάνων που τελετουργούν προς όφελος της κοινότητας στη «σπηλιά» του υπογείου του Bios – διερευνούν τις δυνατότητες για μία διευρυμένη κατάσταση συνείδησης μέσα από τοn ρυθμό, τοn χορό, τους ύμνους, την αποδόμηση της κίνησης και του λόγου, την αποτελεσματικότητα των συμβόλων.


Στην παράσταση MOJO RISIN’ συνδυάζονται και πραγματοποιούνται δύο καλλιτεχνικές μου επιθυμίες. Η πρώτη αφορά στη μελέτη και έρευνα που ήθελα πάντα να κάνω πάνω στις παραδόσεις του σαμανισμού και να αντλήσω από αυτές στοιχεία που είναι σημαντικά για το θέατρο σήμερα. Η δεύτερη επιθυμία είχε να κάνει με τον ποιητικό και μουσικό κόσμο του Τζίμ Μόρισον, για τον οποίο επίσης εδώ και χρόνια ήθελα να πραγματοποιήσω μια παράσταση που να συνδιαλλέγεται και να αντλεί έμπνευση από το έργο του. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ιδεών επιτεύχθηκε λόγω του ότι και ο ίδιος ο Μόρισον είχε εμπνευστεί από το σαμανισμό και στο έργο του μπορούμε να διακρίνουμε αυτές τις επιρροές και αναφορές του.

Σε αυτή την παράσταση ο Τζιμ Μόρισον μάς ανοίγει την πόρτα για να εισέλθουμε πιο ομαλά στον κόσμο του σαμανισμού. Αυτό που παρακολουθούμε είναι μια τελετή που γίνεται για μία κοινότητα που υποφέρει και προσπαθεί να ξεπεράσει τα δεινά που τη μαστίζουν. Στην παράσταση συναντάμε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά του σαμανισμού: Τη χρήση του ρυθμού και του τυμπάνου, το χορό, την εκστατικότητα, τους ύμνους, τον ποιητικό και τελετουργικό λόγο, τη χρήση των συμβόλων και των ειδικών κοστουμιών που εντείνουν τη συγκέντρωση και εξυπηρετούν την πραγματοποίηση του πνευματικού ταξιδιού των επί σκηνής σαμάνων, αλλά και των ίδιων των θεατών. Πολύ περισσότερο από ένα θέαμα- το οποίο είναι ούτως ή άλλως πλούσιο λόγω των εκφραστικών και πολύ χαρακτηριστικών σαμανικών στοιχείων- επιδιώκουμε να προσφέρουμε στους θεατές μια ξεχωριστή παραστασιακή εμπειρία” αναφέρει στο NEWS 24/7 ο σκηνοθέτης του Mojo Risin'”, Δημήτρης Τσιάμης.

Ποιος ο σκοπός σας με την παράσταση αυτή και πώς επικοινωνεί με το σήμερα, την εποχή της πανδημίας;

Οι περισσότερες σαμάνικες τελετές είναι κυρίως τελετές θεραπείας του ατόμου ή της κοινότητας, τελετές που διαμεσολαβούν στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και πνευμάτων ή θεών, για να λάβουν απαντήσεις ,εξηγήσεις και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των ασθενειών, των λιμών, των κρίσεων, των κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων. Αν το δούμε έτσι καταλαβαίνουμε νομίζω απόλυτα το σκοπό αυτής της παράστασης, τη συμβολική της σημασία και τη σύνδεσή της με το σήμερα και την εποχή της πανδημίας.

«Τι θα απογίνουμε σε έναν κόσμο απελπισίας;» αναρωτιούνται επί σκηνής οι σαμάνοι. Αλήθεια τι θα απογίνουμε λοιπόν;

Το ερώτημα αυτό, το όποιο θεωρώ πως αυτή τη στιγμή εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, με εξαίρεση εκείνους που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση, που την δημιουργούν, τη συντηρούν και την εκμεταλλεύονται ή εκείνους που απλά δεν τους αφορά γιατί πιστεύουν πως οι ίδιοι θα είναι για πάντα αλώβητοι, δεν έχει εύκολη απάντηση. Πιθανά από αυτή την κατάσταση μάς γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό και φανερό πως τα πάντα στον κόσμο, στον πλανήτη και στη φύση συνδέονται, πως η αποπνευματοποίηση του ανθρώπου και η σχέση του με την ύλη, το κέρδος, την επικράτηση και την εξουσία μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες. Ο σαμανισμός μάς διδάσκει μια σχέση με τη ζωή που δεν μένει στο επίπεδο του ορατού και του υλικού κόσμου. Το πνευματικό ταξίδι που επιδιώκεται μέσω των πρακτικών του είναι για να συναντήσουμε αυτούς τους άλλους κόσμους που υπάρχουν και να επιστρέψουμε με μία καινούρια γνώση, μία νέα οπτική και προοπτική και ιδανικά με μία ανάληψη πρωτοβουλίας, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, που θα συμβάλλει στη θεραπεία και στην επούλωση του ατομικού και του συλλογικού τραύματος.


Συντελεστές: Σκηνοθεσία-δραματουργία: Δημήτρης Τσιάμης/Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου/Κοστούμια-σκηνικά: Νίκη Ψυχογιού/Σύνθεση Μουσικής – Sound design: Βασίλειος Οικονομίδης/Σχεδιασμός φωτισμού: Εβίνα Βασιλακοπούλου/Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Λουκίνα, Σταυριάνα Στάθη/Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης/Video Trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος/ Ερμηνεύουν: Πένυ Ελευθεριάδου, Φαίδρα Σούτου, Γιώργος Σταυριανός, Δημήτρης Τσιάμης

Πληροφορίες: MOJO RISIN’ του Δημήτρη Τσιάμη @ Bios.Πειραιώς 84/ Πρεμιέρα: Πέμπτη 25 Νοεμβρίου/Παραστάσεις: Από την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου/ Ημέρες & Ώρες: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, ώρα 21:00/ Διάρκεια παράστασης: 60′ (χωρίς διάλειμμα)/ Εισιτήρια: Τιμές εισιτηρίων: 12 (ενιαίο), 8 ευρώ (ανέργων)/ Τα εισιτήρια διατίθενται από το viva.gr και από το Tαμείο του Bios/τηλ. κρατήσεων: 210 3425 335

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα