Ο Τσέχωφ, το Χιπ Χοπ και ο αγώνας της γυναίκας ενάντια σε κάθε μορφή βίας

Ο Τσέχωφ, το Χιπ Χοπ και ο αγώνας της γυναίκας ενάντια σε κάθε μορφή βίας
Θαλαμος Νούμερο 6- Κώστας Γάκης/Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου

Το NEWS 24/7 μίλησε με την Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου που μαζί με τον Κώστα Γάκη επεξεργάζονται το διήγημα «Θάλαμος Νο 6» του Τσέχωφ που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Κώστας Γάκης εμπιστεύεται το αριστουργηματικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ «Θάλαμος Νο 6» στη φωνή της Νατάσας – Φαίης Κοσμίδου και συνθέτουν μαζί μία παράσταση με χιπ χοπ αισθητική, γεμάτη μουσική και τρυφερότητα που φωνάζει: Μην ξεχνάς!

Ένα έργο για τον άνθρωπο που μέσα σε αυτήν την βαρβαρότητα, μέσα σε αυτόν τον άγριο κόσμο, αυτός συνεχίζει να παλεύει, να ονειρεύεται, να τραγουδάει την αλήθεια με τρυφερότητα, να απλώνει το χέρι και προσφέρει αγκαλιά σε όποιον την χρειάζεται. Ένας ύμνος στην μητρική αγάπη, που θα σώσει τον κόσμο.

Η υπόθεση:

Στον περίβολο ενός επαρχιακού νοσοκομείου υπάρχει μία μικρή πτέρυγα για τους ψυχικά αρρώστους, ο θάλαμος Νο 6. Εκεί, δύο ψυχές θα βρεθούν, θα αγαπηθούν και θα αναρωτηθούν:

Μα γιατί οι άνθρωποι στην αγάπη να μην ανταποδίδουν και αυτοί με αγάπη; Μα γιατί στην αλήθεια να απαντούν με ψέμα;Μα ποιος κρίνει ποιος είναι «φυσιολογικός» και ποιος όχι; Μα γιατί άνθρωποι ζουν στο περιθώριο, δίχως αγάπη και αποδοχή;Μα πώς γίνεται, να κλείνουμε τα αυτιά μας στον ξεριζωμό τόσων ανθρώπων; Μα πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να θεωρείται «λαθραίος»; Μα πώς γίνεται οι «νοικοκυραίοι», τα «καλά παιδιά », οι «σωστοί σύζυγοι» να δολοφονούν; Μα πόσες αδελφές μας θα δούμε ακόμα χτυπημένες, κακοποιημένες, δολοφονημένες; Μα πόση βία θα ανεχτούμε ακόμα στους δρόμους της πόλης μας; Μα γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν σε αρμονία με την φύση; Μα πώς χάθηκε η ποίηση και η ομορφιά από τη ζωή μας;

… και κάπως έτσι, μέσα σε αυτήν την μικρή πτέρυγα για ψυχικά ασθενείς, ανθίζει ένας φωτεινός μικρόκοσμος, ανάβει ένα φαναράκι.

Η Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου

Το www.news247.gr μίλησε με την Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου, η οποία “φέρνει” το διήγημα στο σήμερα, το ζωντανεύει και μας μιλάει κοιτώντας μας στα μάτια για όλα όσα μας πονάνε.

Γιατί αυτό το έργο;

Tο καλοκαίρι του 2020, τη στιγμή ακριβώς που ήμουν έτοιμη να βυθιστώ από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ένας πολύ σπουδαίος μου φίλος ο Σπύρος Γάκης, μου έδωσε να διαβάσω το διήγημα αυτό του Άντον Τσέχωφ. Διαβάζοντάς το άρχισα να παίρνω δύναμη, να πιστεύω και πάλι σε εκείνο το λουλούδι που, ακόμα και μέσα στον χειμώνα, επιμένει να ανθίζει. Να πιστεύω και πάλι πως στις μέρες μας η αλληλεγγύη, η ποίηση και η τρυφερότητα είναι επανάσταση. Το διήγημα του Άντον Τσέχωφ ” Θάλαμος Νο 6″ είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο που θίγει με τρομερή ευαισθησία ζητήματα που μας αφορούν όλους : τη διαφορετικότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη βία της καταστολής, την ανάγκη για βαθιά και αληθινή επικοινωνία, αλληλεγγύη και αγάπη. Τελειώνοντας το, γεννήθηκε μέσα μου μια πολύ μεγάλη ανάγκη: να κοιτάξω τους ανθρώπους μέσα στα μάτια και τους διηγηθώ αυτήν την σπουδαία ιστορία. Εκφράζοντας όλα όσα νιώθω για αυτά που συμβαίνουν σήμερα, να μπορέσω να τους μεταφέρω σε αυτόν τον μαγικό κόσμο του Τσέχωφ.

Έχοντας στο πλευρό μου έναν σπουδαίο δάσκαλο, τον Κώστα Γάκη, που μου δείχνει πάντα τον δρόμο προς το φως, μία μαγική γυναίκα τη Βιβέττα Λαϊνιώτη που έχει ιδρύσει την πρώτη Ελληνόφωνη Ερασιτεχνική Θεατρική σχολή στην Ζυρίχη, την EPI SKINIS, και δύο υπέροχα πλάσματα, την Έρη Μανουρά και την Ιωάννα Παπακωσταντίνου θα ζωντανέψουμε στην σκηνή αυτό το “αντί – ποίημα”, γεμάτο από Τσέχωφ, γεμάτο από Χιπ Χοπ, γεμάτο από τον αγώνα της γυναίκας ενάντια σε κάθε μορφή βίας.

Όλο το νόημα του διηγήματος αλλά και της δικής μας απόπειρας να το ζωντανέψουμε επί σκηνής, μπορεί να συμπυκνωθεί στους αγαπημένους μου στίχους του Μίλτου Σαχτούρη: “Εγώ , κληρονόμος πουλιών, πρέπει έστω και με σπασμένα φτερά να πετάω! ... ” Ο Θάλαμος Νο 6 είναι ένας ύμνος για όλους εκείνους τους ανθρώπους που μέσα σε όλη αυτήν τη σκληρότητα απαντούν με τρυφερότητα, συνεχίζουν να ονειρεύονται, να παλεύουν για έναν πιο όμορφο κόσμο, για έναν κόσμο δίκαιο. Είναι ένας ύμνος στη μητρική αγάπη που θα σώσει τον κόσμο.

Μίλησε μας για την συνεργασία σου με τον Κώστα Γάκη…

Μία μαγική συνάντηση. Από τις συναντήσεις που σταματάνε τον χρόνο. Ένας καταπληκτικός δάσκαλος, έμπνευση για τους μαθητές του. Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που ντύνει με ευαισθησία, ποίηση και ομορφιά κάθε έργο του. Δημιουργεί έναν ζεστό χώρο, μέσα στον οποίο οι γύρω του εκφράζονται και ανθίζουν. “Φτιάχνει δρόμους και ενώνει ερήμους“ με κάθε τρόπο. Με τη μουσική του, με τις παραστάσεις του, με την παρουσία του. Τα χρόνια που συνεργαζόμαστε είναι χρόνια γεμάτα χρώματα, μουσική, ποίηση. Κάθε μέρα δίπλα του, μαθαίνω και κάτι καινούργιο κάτι σπουδαίο. Όλα ξεκίνησαν στο Πήλιο. Στη θεατρική κατασκήνωση του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση. Δίδασκε και με κάλεσε να είμαι δίπλα του ως θεατροπαιδαγωγός . Κάτω από τα πλατάνια, γύρω από φωτιά, με υπέροχους ανθρώπους. Όλο το πρωί μάθημα και έπειτα κουβέντες ουσιαστικές, βαθιές και αληθινές. Εκεί κατάλαβα πως ο κόσμος αυτός μπορεί να αλλάξει, να γίνει λίγο πιο όμορφος.

Έχω την τύχη να είμαι δίπλα του, ως βοηθός σκηνοθέτη, σε πολύ σπουδαίες παράστασεις, στην “Ιστορία Χωρίς Όνομα“ και στην “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό“ Έτσι βλέπω από πολύ κοντά πώς “πειράζει“ τα βιβλία ώστε να μπορέσει κάθε ιστορία να ζωντανέψει με αυτόν τον τρόπο επί σκηνής, άκουσα τις πρώτες μελωδίες που έγραψε για να ντύσει αυτές τις παραστάσεις και παρακολούθησα με πόση ευαισθησία φώτισε κάθε στιγμή σκηνοθετώντας και πώς δημιουργεί μία ομάδα ηθοποιών – μία αγκαλιά – που ανεβαίνουν στην σκηνή και λάμπουν. Έχουμε την ευτυχία να βρισκόμαστε σε ένα θέατρο ιστορικό , στο θέατρο Άλφα του κυρίου Ληναίου και της κυρίας Φωτίου. Εκεί με μία συντροφιά υπέροχων ανθρώπων, τηνσυντροφιά των Ονειροπόλων εμπνευστής της οποίας είναι ο Κώστας Γάκης , πραγματοποιούμε δράσεις γεμάτες ποίηση φιλοσοφία χιούμορ δράσεις βαθιά με κοσμοαλλαχτικό πρόσημο. Όλες οι δουλειές του Κώστα Γάκη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την τρυφερότητα. Αυτή είναι η απάντηση μας στον κόσμο που ζούμε. Αυτό ψιθυρίζουμε, φωνάζουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε και στην παράσταση μας “Θάλαμος Νο 6”. Νιώθω πως όλα τα δώρα της κοινής μας πορείας λάμπουν σε αυτήν την hip hop συνομιλία μας με τον κύριο Τσέχωφ.

Τα έσοδα στις γυναίκες που κακοποιούνται;

Είναι τεράστια τιμή για εμάς που το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα αγκαλιάζει την παράσταση μας. Η φωνή μας θέλουμε να ενισχύσει τον αγώνα και το σπουδαίο έργο της Διοτίμα.Τα έσοδα της παράστασης μας θα δοθούν για την υποστήριξη του Κέντρου Διοτίμα που παρέχει νομική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε επιζώσες έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας.

Ποιο είναι το είδος θεάτρου που θέλεις να κάνεις;

Νιώθω ότι ζούμε σε έναν κόσμο αντεστραμμένο. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν. Δεν θα έπρεπε να δούμε φέτος το καλοκαίρι φωτιά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει έμφυλη και σεξιστική βία, βία καταστολής, αίμα στους δρόμους της πόλης μας, αίμα πάνω σε σώματα γυναικών, σκοτωμένα παιδιά, πνιγμένα παιδιά. Δεν θα έπρεπε να θεωρούνται οι άνθρωποι λαθραίοι. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να ακολουθήσω το παράδειγμα του κυρίου Ληναίου και του δασκάλου μου, του Κώστα Γάκη και μέσα από την τέχνη μου να μιλήσουμε στους ανθρώπους για ανθρωπιά, αλληλεγγύη, τρυφερότητα. Κάθε παράσταση μας να είναι μια αφορμή για μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση.

Κάθε παράσταση μας να φωνάζει: “Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνος. Είμαστε μαζί! Θα σηκώσουμε τα μανίκια γιατί… Σημασία έχει να παραμένεις Άνθρωπος.” “Θα την αλλάξουμε την Ζωή παρ’ όλα αυτά Μαρία!… “όπως έλεγε και ο καλός μας άγγελος, η Κατερίνα Γώγου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο, σκηνοθεσία: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου/Σκηνοθετική επίβλεψη, σύλληψη ιδέας: Κώστας Γάκης/Επιμέλεια μουσικής: Έρη Μανουρά/Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα/Φωτισμοί: Θωμάς Χρήστου/Ερμηνεύουν: Νατάσα- Φαίη Κοσμίδου, Έρη Μανουρά, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου/

Info:

Διάρκεια 85΄/

Ημερομηνία: Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00/

Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»: Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9923840./

Εισιτήρια: στην ιστοσελίδα www.episkinisonlinetickets.com/

και στο ταμείο του θεάτρου, τρεις ώρες πριν την παράσταση (αποκλειστικά με μετρητά)./

Κρατήσεις εισιτηρίων: [email protected]/

Μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθούν για την υποστήριξη του Κέντρου Διοτίμα που παρέχει νομική και ψυχοκοινωνική βοήθεια σε επιζώσες έμφυλης / ενδοοικογενειακής βίας./

Αν θέλεις και εσύ να στηρίξεις το έργο τους κάνε μια δωρεά εδώ: https://diotima.org.gr/dorea/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα