Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές λανσάρουν τέταρτο έτος ειδικευμένων σπουδών

Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές λανσάρουν τέταρτο έτος ειδικευμένων σπουδών
ΡΗ

Το σωματείο Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές Ελλάδας εκπονεί ήδη προγράμματα για ένα έξτρα έτος που θα προσφέρει στοχευμένη προετοιμασία των φοιτητών και σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Ανάμεσα στα παράπλευρα καλά που μας κληροδότησαν η πανδημία και οι αναγκαστικοί εγκλεισμοί ήταν οι δυνατότητες επαφής, δημιουργίας και παραγωγής έργου μέσω διαδικτύου. Έτσι, στα τέλη του 2020, οι ιδιοκτήτες των μη επιδοτούμενων δραματικών σχολών της χώρας, βρισκόμενοι σε αναστολή λειτουργίας λόγω κορονοϊού, ήρθαν σε επικοινωνία, οργανώθηκαν και ίδρυσαν το σωματείο Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας (Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε.). Το επίσημο όργανο επικοινωνίας των αναγνωρισμένων δραματικών σχολών με το κράτος.

Το επόμενο διάστημα, το Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε. πήρε θέση υπέρ των θυμάτων που κατήγγειλαν κάθε είδους κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, πρότεινε κώδικα δεοντολογίας για τον κλάδο, και κράτησε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισημαίνοντας τα προβλήματα της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και προτείνοντας λύσεις.

Ένα πάγιο, ας πούμε, αίτημα των Ανώτερων Δραματικών Σχολών είναι η δημιουργία σύγχρονων προγραμμάτων και παροχών που δεν θα προσκρούουν σε παρωχημένες νομοθεσίες. Μερικά από τα χρόνια προβλήματα, που χρήζουν άμεσης διευθέτησης και επισημαίνουν τα μέλη του Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε είναι:

  • το καθεστώς των διπλωματικών εξετάσεων
  • η αναγνώριση της βαθμίδας στην οποία ανήκουν
  • η διευκρίνηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών στόχων μεταξύ των Ανώτερων Δραματικών Σχολών και των ΙΕΚ, των ΚΕΔΙΒΙΜ, των τμημάτων θεατρολογίας ή ακόμα και των θεατρικών εργαστηρίων που αυτοπροσδιορίζονται ως δραματικές σχολές, χωρίς αδειοδότηση και έλεγχο
  • η τροποποίηση άρθρων του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούν στη λειτουργία των σχολών

Νέος θεσμός: Το έτος εξειδίκευσης

Με δελτίο Τύπου που διένειμε στον Τύπο, το Α.Ι.ΔΡΑ.Σ.Ε ανακοίνωσε την λειτουργία τέταρτου έτους ειδίκευσης μετά το πέρας των τριών ετών σπουδών. Πρόκειται για αίτημα που επί χρόνια απασχολεί εκπαιδευτικούς και δραματικές σχολές, καθώς τα τρία έτη των σπουδών δεν επαρκούν για να γίνει και ειδίκευση. Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, η προσθήκη ενός τέταρτου έτους γενικής παιδείας, χωρίς ειδίκευση, δεν συμβαδίζει με αντίστοιχα προγράμματα του εξωτερικού και κυρίως δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για στοχευμένη επιμόρφωση και μετεκπαίδευση.

Στόχος του έτους ειδίκευσης είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα αφουγκράζονται τις ανάγκες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις αναζητήσεις των σπουδαστών για ειδίκευση στους τομείς που επιθυμούν, μετά το πέρας των σπουδών τους. Προγράμματα προσιτά, στο πρότυπο αντίστοιχων μετεκπαιδεύσεων του εξωτερικού, ισάξια, ανταγωνιστικά αλλά και εφικτά.

Οι σπουδαστές, όπως ορίζεται από το νόμο, μετά την τριετή φοίτησή τους θα λαμβάνουν δίπλωμα και θα μπορούν να εργαστούν επαγγελματικά στην Τέχνη. Όποιος επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε επίπεδο ειδίκευσης θα μπορεί να ενταχθεί στο τέταρτο έτος των σχολών. Σε αυτό το έτος, θα παρέχονται προγράμματα στα οποία οι συμμετέχοντες θα εκπαιδεύονται στοχευμένα σε συγκεκριμένες θεματικές με επικέντρωση στην επαγγελματική πρακτική. Τα προγράμματα θα ενισχυθούν και με εισηγητές, προσκεκλημένους, σεμινάρια, δράσεις καθώς και με συνεργασίες μεταξύ των σχολών της Ελλάδας αλλά και με σχολές του Εξωτερικού.

Στο έτος ειδίκευσης θα μπορούν να συμμετέχουν απόφοιτοι Ανώτερων Δραματικών Σχολών. Οι σχολές θα ανακοινώσουν σύντομα τα προγράμματα ειδίκευσης που θα παρέχουν καθώς και την διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εισαγωγής.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θέατρο, Υπουργείο Πολιτισμού
SHARE:

24Media Network