Τι συνέβη με τον Βασιλιά Ληρ στο Εθνικό – Αποχωρεί ο Λεωνίδας Κακούρης, ποιος τον αντικαθιστά

Διαβάζεται σε 4'
Τι συνέβη με τον Βασιλιά Ληρ στο Εθνικό – Αποχωρεί ο Λεωνίδας Κακούρης, ποιος τον αντικαθιστά
Karol Jarek

Ο Λεωνίδας Κακούρης αποχώρησε από την παράσταση “Βασιλιάς Ληρ” σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Αυτός είναι ο ηθοποιός που θα τον αντικαταστήσει.

Ο “Βασιλιάς Ληρ” η εμβληματική τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά ήταν μία από τις παραστάσεις που αναμέναμε με ανυπομονησία τη φετινή σεζόν στο Εθνικό Θέατρο. Η πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου έγινε στις 16 Δεκεμβρίου με τον Λεωνίδα Κακούρη να ερμηνεύει τον ρόλο του τυραννικού Βασιλιά Ληρ, στο πιο σκοτεινό έργο της σαιξπηρικής δραματουργίας.

Με την αλλαγή του χρόνου όμως, όπως έγινε γνωστό, ο Λεωνίδας Κακούρης αποχώρησε από την παραγωγή για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους και τον ρόλο του Βασιλιά Ληρ θα αναλάβει ο ηθοποιός Γιάννης Νταλιάνης, ο οποίος στην αρχική διανομή υποδύονταν τον Δούκα του Κέντ. Ο θίασος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπερ-εντατικές πρόβες και οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από τις 13 Ιανουαρίου.

Η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου αναφέρει: “Ανακοινώνεται ότι στην παραγωγή Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, μετά από παραίτησή του για προσωπικούς λόγους ο Λεωνίδας Κακούρης αντικαθίσταται από τον Γιάννη Νταλιάνη. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν ξανά στις 13 Ιανουαρίου.

Οι λόγοι της αποχώρησης του Λεωνίδα Κακούρη από την παράσταση δεν έχουν γίνει γνωστοί, όμως ο ηθοποιός φαίνεται ότι κάνει ένα γενικό ξεκαθάρισμα στη ζωή του με την αλλαγή της χρονιάς, όπως άφησε να εννοηθεί μέσα από μία ανάρτησή του στο Instagram.

“Βασιλιάς Ληρ” σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά – Η παράσταση

Η τραγωδία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Βασιλιάς Ληρ” και ο Γιάννης Χουβαρδάς μάς καλεί σε ένα σύμπαν, στο οποίο η εξουσία σημαίνει τα πάντα και η αμφισβήτησή της οδηγεί στο τίποτα.

Το έργο ακολουθεί το ταξίδι του Ληρ προς το σκοτάδι, την εσωτερική ερημιά και την τρέλα, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του. Η τραγωδία που θα ξετυλιχτεί δεν θα αφήσει αλώβητο κανέναν από τους ήρωες.

Karol Jarek

Γραμμένο το 1608, πραγματεύεται μεταξύ άλλων το ζήτημα της εξουσίας και της φθοράς που επιφέρει η απώλειά της και την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων. Με πολύτιμο αρωγό μια πολυεπίπεδη σκηνογραφία που επεκτείνεται ως τα έγκατα του κτηρίου Τσίλλερ και εγκολπώνει την τέχνη του κινηματογράφου με εκτεταμένη χρήση live video, ο σκηνοθέτης μάς παρασύρει σε μια καταβύθιση στον εγκέφαλο του Ληρ, ενός άντρα που παρέδωσε επιπόλαια την πρωτοκαθεδρία του, ενός παιδιού που ψάχνει μάταια να επανενωθεί με τη μητέρα, του σκληροτράχηλου πατριάρχη – θεματοφύλακα ενός άκαμπτου κώδικα που δεν διαφέρει από εκείνον μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Karol Jarek

Εκκινώντας από τη μετάφραση του Διονύση Καψάλη, στην οποία βασίστηκε, και έχοντας ως συμμάχους επί σκηνής μια τριμελή μουσική μπάντα και έναν πολυπληθή θίασο καταξιωμένων και νεότερων ηθοποιών, ο Γιάννης Χουβαρδάς προτείνει τη δική του ανάγνωση του Βασιλιά Ληρ, σε μια παράσταση όπου οι θεατές, όπως ακριβώς και οι ήρωες της τραγωδίας, θα λάβουν μέρος σε ένα ζοφερό νοητικό παιχνίδι, και όπου τα όρια μεταξύ θεατρικής εμπειρίας και κινηματογραφικής ψευδαίσθησης είναι τόσο θολά όσο και η γραμμή που χωρίζει την παραφροσύνη από τη λογική στις φράσεις που ξεστομίζει ο Τρελός ακόλουθος του έκπτωτου βασιλιά.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Διασκευή-Επεξεργασία Μετάφρασης-Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Συνεργάτις δραματουργός-Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Gary Salomon
Κίνηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Σκηνική πάλη: Κρις Ραντάνοφ
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιλιάνα Αντωνιάδου, Δέσποινα Λάρδη, Αμαλία Τσεκούρα, Νίνα Φραντζεσκάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Βλάχμπεη
Βοηθοί ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Βασιλική Σουρή
Βοηθός φωτίστριας: Μαριέττα Παυλάκη
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Faleichyk

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μιχάλης Αφολαγιάν, Γιώργος Γιαννακάκος, Παντελής Δεντάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μίνως Θεοχάρης, Αλεξία Καλτσίκη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ερρίκος Λίτσης, Κώστας Λουλές, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κρις Ραντάνοφ, Κωνσταντίνος Σιώζος, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Αμαλία Τσεκούρα, Χάρης Τσιτσάκης, Νίνα Φραντζεσκάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα