Βρεθήκαμε στην απίστευτη χιονοθύελλα που “χτύπησε” το θέατρο Παλλάς 

Βρεθήκαμε στην απίστευτη χιονοθύελλα που “χτύπησε” το θέατρο Παλλάς 
Storm by Vladimir Mishukov SLAVA SNOWSHOW / Instagram Slava’s SnowShow Official

Είδαμε το Slava’s SnowShow στο Παλλάς και βρεθήκαμε μέσα σε μία δυνατή χιονοθύελλα, ακούγοντας Carmina Burana.

Πολλά είχαμε διαβάσει και ακούσει για τη διαδραστική παράσταση “Slava’s SnowShow”, στην οποία πρωταγωνιστούν διεθνούς φήμης κλόουν και την οποία ο διεθνής Τύπος έχει περιγράψει ως “θρυλική”.

Επί 30 χρόνια θεωρείται ένα must-see θέαμα στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε περισσότερες από 25 χώρες. Το σόου έχει δημιουργήσει εκ του μηδενός ο διάσημος μίμος και κλόουν Slava Polunin, σήμερα ετών 72, ο οποίος έχει δώσει πλέον τη σκυτάλη στον γιο του, επιβλέποντας όμως ακόμα τις παραστάσεις που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Ο Slava σε συνέντευξή του στο MAGAZINE μας είχε πει το να είσαι κλόουν δεν είναι δουλειά, είναι πεπρωμένο. “Η τέχνη του κλόουν είναι οικουμενική. Φέρει μέσα της την τραγωδία και τη μετασχηματίζει σε ποίηση και ελπίδα” είχε δηλώσει και η περιέργειά μας για το τι θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι κλόουν πάνω στη σκηνή του Παλλάς, μεγάλωσε.

Η… ανηλεής επιδρομή τους ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης. Μπαίνοντας στην αίθουσα του θεάτρου, αμέτρητα ολόλευκα κομφετί απλωμένα στο πάτωμα προμήνυαν ένα θέαμα “διαφορετικό”, χωρίς κανόνες και “καθωσπρέπει”.

Οι κλόουν που βγήκαν στη σκηνή δεν ήταν καθόλου αυτό που περιμέναμε.

Slava Snowshow Snowball Veronique Vial


“Χειροποίητοι” κλόουν στην Ανταρκτική

Η υπόθεση της παράστασης λίγη σημασία έχει, γιατί τελικά το θέαμα ήταν αυτό που μας παρέσυρε κι όχι το σενάριο. Σε γενικές γραμμές, πρωταγωνιστής είναι ο κίτρινος κλόουν Slava που αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και τους ανθρώπους και να απομονωθεί την Ανταρκτική. Ούτε εκεί όμως δεν θα βρει την ησυχία του, καθώς ο τόπος αυτός ο παγωμένος σφύζει από ζωή.

Οι κάτοικοι αυτής της παράξενης χώρας είναι “πιγκουίνοι”, δηλαδή κλόουν με μακριές πατούσες που φορούν καπέλα με τεράστια “αυτιά”, τα οποία τινάζουν πάντοτε με… νόημα! Στο κρύο κάνουν τις αταξίες και τις ζαβολιές τους, ενώ η διάδραση με τον κίτρινο κλόουν μοιραία ξεχειλίζει από τη σκηνή, κατεβαίνει στα καθίσματα, και κάνει τους θεατές συνένοχους στη δράση.

Slava Snowshow Mushroom Veronique Vial


Οι κλόουν του Slava είναι άκακα πλάσματα, σαν μικρά παιδιά. Σκαρφαλώνουν στα καθίσματα του Παλλάς, γίνονται καρχαρίες που “σερφάρουν” στον ωκεανό της σκηνής, μπουγελώνουν τους θεατές, τραγουδούν ιταλικά αναζητώντας το χειροκρότημα, και σε κάποιες φάσεις συγκινούνται. Και ένα δάκρυ ίσως κυλάει σε ένα μάγουλο που δεν βλέπουμε, αλλά η μιμική τέχνη το “ζωγραφίζει” στο μυαλό μας.

Αυτοί οι κλόουν είναι … χειροποίητοι! Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο MAGAZINE ο δημιουργός του σόου Slava Polunin είχε εξηγήσει ότι τα σκηνικά, τα εφέ και τα κοστούμια των κλόουν (όλα όσα βλέπουμε στην παράσταση) είναι χειροποίητα – γεγονός σημαντικό για την ατμόσφαιρα του SnowShow.

Και όντως, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά τους πρωταγωνιστές, καθώς κατέβαιναν συνεχώς στην πλατεία άλλοτε για να μας καταβρέξουν με νερό, άλλοτε για να μας χαμογελάσουν και άλλοτε για να μας πετάξουν “χιονόμπαλες” από κομφετί.

Το “Slava’s SnowShow” είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος θέασης του κόσμου. Πιο αργός, πιο εσωτερικός. Εδώ οι γκριμάτσες, έχουν σημασία, οι πρωταγωνιστές δεν φωνάζουν δυνατά, δεν βρίζουν, δεν κρυφο-επιτίθενται στον θεατή. Χρειάζεται να αφεθείς και να καταφέρεις να συντονιστείς σε ένα άλλο μήκος κύματος.

Φορούν χειροποίητες υφασμάτινες κόκκινες μύτες, υπέροχα πράσινα ενδύματα – σαν να έχουν μόλις αποκοπεί από κάποιο δέντρο – και έχουν μια αθώα εσωτερικότητα, που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους νευρικούς ανθρώπους που πλέον συναντάμε μονίμως στην καθημερινότητά μας. Μέχρι το πρώτο διάλειμμα είχαμε καταλάβει ότι μπήκαμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, με πιο αργούς ρυθμούς, ανάλαφρο χιούμορ και μια ανεπιτήδευτη παιδική αφέλεια.

Τα τρία σημεία που μας εντυπωσίασαν – Φινάλε με πολική θύελλα

Slava Snowshow - greenz in giant spider Aya Rufin

Οι πιο δυνατές στιγμές του σόου ήταν αναμβισβήτητα και οι πιο διαδραστικές. Λίγο πριν από το πρώτο διάλειμμα ένας τεράστιος ιστός αράχνης άρχισε να ξεδιπλώνεται από τους κλόουν. Όλα τα χέρια στο Παλλάς σηκώθηκαν για να βοηθήσουν στο άπλωμα ενός ονειρικού ιστού που σκέπασε ολόκληρο το κοινό, και μας έκλεισε όλους συναινετικά σε ένα τεράστιο κουκούλι. Με αυτό τον σωματικό, απλό και λυρικό τρόπο έδειξαν οι κλόουν του Slava τη χαρά της συμμετοχικότητας. Ταυτόχρονα, μπήκαμε όλοι στο κουκούλι της μεταμόρφωσης, το οποίο οι ίδιοι ξεδιπλώσαμε για τον εαυτό μας και για τον διπλανό μας.

Η αδρεναλίνη ανέβηκε με τα Κάρμινα Μπουράνα και την πολυδιαφημισμένη χιονοθύελλα που ζήσαμε στο φινάλε του σόου – κάτι που δεν περιγράφεται, καθώς ούτε εμείς δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι μέσα σε έναν χώρο σαν το Παλλάς υπάρχει δυνατότητα να “σηκώσει το σύμπαν” μια ανεμοθύελλα.

Slava Snowshow 3 Aya Rufin

Τέλος, η μεταμόρφωση τελείωσε και γίναμε όλοι μεταφορικά “πεταλούδες”. Οι κλόουν έστειλαν τεράστιες πολύχρωμες μπάλες στο κοινό, με τις οποίες όλοι (ακόμα και οι ηλικιωμένοι θεατές) παίξαμε βυθισμένοι σε μια αναρχία χαράς, την οποία δεν έχουμε ξαναζήσει με αυτόν τον τρόπο στο θέατρο. Το φινάλε ήταν ένα μεγάλο πάρτι γεμάτο, κομφετί, μπαλόνια, τα τραγούδια των κλόουν και πλατιά χαμόγελα, από εκείνα που έχουμε σχεδόν ξεχάσει.

Slava Snowshow Colour ballons Veronique Vial

Συμπέρασμα

Ένα άλλου είδους θέατρο, που καθόλου δεν έχουμε συνηθίσει, αλλά που έχει κι αυτό τη θέση του στις τέχνες. Λίγο παραγκωνισμένο και ξεχασμένο, καθώς η εποχή μας λατρεύει την ταχύτητα ακόμα και στο χιούμορ. Το “Slava’s SnowShow” είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος θέασης του κόσμου. Πιο αργός, πιο εσωτερικός, πιο ανασφαλής.

Εδώ οι ανεπαίσθητες κινήσεις, οι γκριμάτσες, έχουν “ανοικτή” σημασία, οι πρωταγωνιστές δεν φωνάζουν δυνατά, δεν βρίζουν, δεν κρυφο-επιτίθενται στον θεατή. Χρειάζεται να αφεθείς και να καταφέρεις να συντονιστείς σε ένα άλλο μήκος κύματος.

Καιρό είχαμε να βρεθούμε σε έναν χώρο που όλοι μπήκαμε συνοφρυωμένοι και βγήκαμε χαμογελώντας. Παίρνοντας το μετρό της επιστροφής λευκά κομφετί έπεφταν από τα μανίκια και το μπουφάν μας, γιατί πήραμε μαζί μας το πιο αθώο κομμάτι της παράστασης, έστω και για μία μόνο φευγαλέα στιγμή.

Slava’s Snow Show, Θέατρο Παλλάς, 5-9 Απριλίου. Εισιτήρια viva.gr.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα