Θεόδωρος Κερκέζος: 10 αλήθειες για τον μύθο του σαξόφωνου

Θεόδωρος Κερκέζος: 10 αλήθειες για τον μύθο του σαξόφωνου

Λίγες μέρες πριν ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη σύμπραξή του με τον σπουδαίο μαέστρο Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ, το News 24/7 αναζήτησε και παρουσιάζει δέκα αλήθειες για τη ζωή και την εντυπωσιακή καριέρα του διακεκριμένου σαξοφωνίστα.

Όταν του είπαν ότι είναι ο μάγος του σαξοφώνου, απάντησε ότι θα προτιμούσε τον όρο ταχυδακτυλουργός. Ο Θεόδωρος Κερκέζος με τις δύο υποψηφιότητες Grammy, τα αμέτρητα βραβεία και τις συνεργασίες με τις μεγαλύτερες Ορχήστρες παγκοσμίως, έχει φτάσει στην κορυφή και οι εμφανίσεις του αποτελούν πάντα καλλιτεχνικό γεγονός.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η συναυλία της 1ης Ιουνίου, όπου ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, για μια ακόμα φορά, θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό έναν μαέστρο- ζωντανό θρύλο, τον σπουδαίο Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ.

Λίγες μέρες πριν ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το News 24/7 αναζήτησε και παρουσιάζει δέκα αλήθειες για τη ζωή και την εντυπωσιακή καριέρα του διακεκριμένου σαξοφωνίστα:

1. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική παίζοντας τύμπανα και γενικώς κρουστά. Στα 15 του όμως στράφηκε στο σαξόφωνο, γιατί όταν ήταν μικρός εντυπωσιάστηκε από έναν σαξοφωνίστα που είχε περάσει από τη γειτονιά του. «Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας», όπως λέει.

2. Όλα τα μέλη της οικογένειάς του είναι μουσικοί. Πιστεύει ότι αυτό τους δίνει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και τους γεμίζει με συναισθήματα αλληλοκατανόησης και υποστήριξης.

3. Ξεχωρίζει τους σαξοφωνίστες Paquito D’ Rivera (16 βραβεία Grammy), Stan Getz και Cannonball Adderley. Την πρώτη φορά που γνωρίστηκαν με τον D’ Rivera, ο Κουβανοαμερικάνος είπε στον Κερκέζο ότι έχει όλους τους δίσκους αλλά και το νέο του βιβλίο, καθώς ο πατέρας του ήταν κλασικός σαξοφωνίστας.

4. Για να χαλαρώσει, συνήθως ακούει κλασικούς και jazz σαξοφωνίστες, αλλά και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Θαυμάζει πολύ τους Έλληνες οργανοπαίχτες. Επίσης, απολαμβάνει τη latin μουσική, καθώς το 1986 δούλεψε και έζησε στην Καραϊβική παίζοντας salsa.

5. Δεν θυμάται να έχει παρακολουθήσει ποτέ συναυλία ως απλός θεατής, χωρίς δηλαδή να μπει στον πειρασμό να αναλύει κάθε λεπτομέρεια μέσα από την οπτική του επαγγελματία μουσικού. “Δεν είναι κάτι που επιδιώκω” λέει ο ίδιος, απλώς συμβαίνει.

6. Θεωρεί το σαξόφωνο τρίτο παιδί του και πιστεύει ότι η μουσική είναι μεν σημαντικό κομμάτι της ζωής του, αλλά όχι το μόνο. Όπως έχει πει: «Εξίσου σημαντικά είναι τα παιδιά, η σύζυγός μου, οι φίλοι μου και ακόμα τα καθημερινά που κάνουν πολλοί: ένας περίπατος στην φύση, μια ωραία συζήτηση, ένα ταξίδι, ένα βιβλίο, μία άθληση, κ.α. Όλα αυτά συνθέτουν και αποτελούν την προσωπικότητα και την ζωή μου, ενώ χωρίς αυτά θα ήταν πολύ δύσκολο να ισορροπήσω».

7. Παλιότερα μελετούσε έως και 11 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να ματώνουν τα χείλη του, να μην μπορεί καν να πιει νερό. Έχει όμως πλέον καταλήξει ότι η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα στην εξάσκηση. Αρκεί στις 4- 5 ώρες που κάποιος μελετά να είναι τόσο μεθοδικός και συγκεντρωμένος, ώστε «ακόμα κι αν πέσει βόμβα δίπλα του, να μην το καταλάβει» όπως έχει πει. Παράλληλα φροντίζει τη φυσική του κατάσταση. Αθλείται και προσπαθεί να γυμνάζεται όσο περισσότερο μπορεί, ενώ ακολουθεί προσεγμένη και ειδική διατροφή.

8. Ήταν ο πρώτος σαξοφωνίστας που έπαιξε στο φημισμένο ωδείο Τσαϊκόφσκι, από όπου έχουν περάσει οι Τσαϊκόφσκι, Ροστροπόβιτς, Γκλαζουνόφ κ.ά. Κάποιες από τις συνεργασίες που ο ίδιος ξεχωρίζει, είναι οι συναυλίες με τον κολοσσό της βιόλας Yuri Bashmet, οι ηχογραφήσεις στο Abbey Road Studio με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και τον Yuri Simonov, οι συναυλίες και ηχογραφήσεις με την Φιλαρμονική του Λονδίνου.

9. Το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και Ορχήστρα, το οποίο θα ερμηνεύσει στη συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, είναι μεταγραφή του ίδιου του συνθέτη Αντρέι Εσπάι για τον Κερκέζο, στον οποίο και το αφιέρωσε. Ο Κερκέζος με τις ιδιαίτερες ικανότητές του, έπεισε τον Εσπάι ότι το Κοντσέρτο μπορούσε να ερμηνευθεί και από άλτο σαξόφωνο.

10. Η μουσική του θέλει να ταξιδεύει εκεί που δεν γνωρίζουν καν το σαξόφωνο ενώ πιστεύει ότι το καλύτερο κοινό είναι οι άνθρωποι με ανοιχτή καρδιά. Φιλοδοξία του, μια μουσική ακαδημία στην Ελλάδα.

Πληροφορίες

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019 στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Tηλ: 210 7282333), αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης“.

Μόντεστ Μούσοργκσκυ (1839–1881) : Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό

Αντρέι Εσπάι (1925-2015): Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα

Ντμίτρι Σοστάκοβιτς (1906-1975) Συμφωνία αρ.10 σε μι ελάσσονα, έργο 93

– Σολίτστ: Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο

– Μουσική διεύθυνση: Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ

Στις 20.15 θα προηγηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους των εισιτηρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα