Τσάι γιασεμιού για την Αρλέτα

Τσάι γιασεμιού για την Αρλέτα
Η Αρλέτα με την κιθάρα της ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ / PAPADAKIS PRESS

Ο συνθέτης και κιθαρίστας Βασίλης Ρακόπουλος μιλάει στο NEWS 24/7 για την στενή του φίλη, με αφορμή την ονλάιν συναυλία που ετοίμασε και μεταδίδεται από την πλατφόρμα του Half Note.

«Τούτη η εποχή σου τάζει/ δώρα ψεύτικα μοιράζει/ μην τη φοβηθείς/ μην παραιτηθείς/ ξέρεις πως μπορεί ν’ αλλάξει.» Μ’ αυτούς τους φοβερούς στίχους, και σε ρυθμό ράθυμης μπόσα νόβα, τελειώνει το γλυκομελαγχολικό τραγούδι «Τούτη η εποχή» που κυκλοφόρησαν το 2009 η Αρλέτα και ο Βασίλης Ρακόπουλος. Μου το θύμισε ο ίδιος ο συνθέτης του (και λαμπρός κιθαρίστας), καθώς μιλούσαμε από τηλεφώνου για την μαγνητοσκοπημένη συναυλία που στριμάρει αυτήν την εποχή το Half Note, στην οποία ο Ρακόπουλος πρωτοστατεί. «Τσάι Γιασεμιού: Η Αρλέτα μάς εμπνέει» είναι ο τίτλος της. Και μόλις πήρε παράταση στριμαρίσματος έως τις 5 Μαΐου.

Με τον Ρακόπουλο στην κιθάρα, τον Πέτρο Κούρτη στα κρουστά, τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, και την εξαιρετική φωνή της Νάνας Μπινοπούλου –μια φωνή που «αρλετίζει» πηγαία–, το αφιέρωμα περιλαμβάνει κοσμαγαπημένα διαχρονικά τραγούδια της Αρλέτας (από «Μια φορά θυμάμαι» έως «Σερενάτα»), αλλά κι αρκετά αγαπημένων της συνθετών σαν τον Σπανό και τον Χατζιδάκι. Περιλαμβάνει, επίσης, άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, που φτάνει μέχρι το ηπειρώτικο τραγούδι. Υπάρχει, όμως, μια ένσταση.

«Κατ’ αρχήν, έχω ένα θέμα με το να τω πω “αφιέρωμα”», λέει ο κ. Ρακόπουλος αναφερόμενος στο… αφιέρωμα στην κατά κόσμο Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, την τόσο οικεία και τόσο απόμακρη Αρλέτα. «Πάντα έλεγα, τι αφιέρωμα; Αφήστε το έργο να μιλήσει από μόνο του.» Και το έργο της Αρλέτας εξακολουθεί να μιλάει, με την ίδια αμεσότητα και την ίδια πεσιμιστική τρυφεράδα, στους ανθρώπους. Τέσσερις κόρες (ζωή να’χουν!) έχει ο κ. Ρακόπουλος και «τις βλέπω, τα έχουν τα τραγούδια της, τα ξέρουν, τα λατρεύουν, τα κάνουν, τα δείχνουν… Αλλά και φίλες τους, δεν είναι… οικογενειακό το θέμα.»


Μια σχέση 40 χρόνων

Η αλήθεια είναι, πως υπήρξαν εποχές όπου Ρακόπουλος και Αρλέτα, φίλοι για 40 χρόνια, ήταν σχεδόν οικογένεια. «Έχω ζήσει πάρα πολύ μαζί της. Έναν καιρό έμενα σπίτι της, είχα κανονικά τα κλειδιά μου, δηλαδή. Και στήριζε ο ένας τον άλλον. Την βοήθησα πολύ –όχι συνειδητά, απλά έτσι έγινε– να ανακάμψει, ας πούμε. Κι από “η Αρλέτα του Νέου Κύματος” να εμφανιστεί ως η καινούρια Αρλέτα. Ήμασταν γειτόνοι, στα Εξάρχεια. Εγώ φοιτητής Πολυτεχνείου, και πήγαινα σπίτι της και της έλεγα, έλα μωρέ να ξαναπαίξουμε, και έλα, και τέτοια, και στο τέλος ψήθηκε. Και μου λέει, “δεν πάμε να παίξουμε; Έχω κλείσει μια μπουάτ στην Πάτρα.» Κι έτσι άρχισε η φάση του “ξανατραγουδάω” για την Αρλέτα. Και μετά, ξημεροβραδιαζόμασταν μαζί, φτιάχναμε τα κομμάτια μαζί… Ήταν πολύ εύλογο, λοιπόν, να προκύψει κάτι τέτοιο.» Κάτι σαν αφιέρωμα, δηλαδή.

Για το πώς ακριβώς προέκυψε η ιδέα για την συναυλία «Τσάι Γιασεμιού», ο λόγος στον κ. Ρακόπουλο: «Βρέθηκα στην Πάρο κάποια στιγμή, και βρίσκω την φίλη μου, την Νάνα την Μπινοπούλου που επίσης έχει έδρα τις Κυκλάδες, και μου λέει “δεν κάνουμε τίποτα;” Της λέω, είσαι να παίξουμε ένα ντουέτο; Και τι ρεπερτόριο; Λέω, να βάλουμε την Αρλέτα. Που είναι μερικά αγαπημένα κομμάτια δικά μου, είναι και ο Χατζιδάκις που τόσο της άρεσε– κι έτσι φτιάχτηκε.»

Μα και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρότζεκτ, άλλωστε, φτιάχτηκαν τρελά με τον όλο πράμα. «Υπάρχει σκέψη να κάνουμε μια νέα ηχογράφηση [της συναυλίας], τώρα που είναι ζεστό το πράμα,» μου λέει με ενθουσιασμό ο συνομιλητής μου, αν και αισθάνεται «μια υπνηλία, ένα λήθαργο, ούτε θάλασσα δεν πήγα σήμερα», εννιά μέρες μετά από εμβόλιο με Astra Zeneca. «Να το ξαναγράψουμε, και μετά να το αφήσουμε ελεύθερο στο διαδίκτυο.» Πράγμα που, εικάζω, θα άρεσε πολύ και στην Αρλέτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα