VERGOS Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Διαβάζεται σε 7'
Τοποθέτηση έργου τέχνης
Τοποθέτηση έργου τέχνης VERGOS Auctions

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες.

Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον Πέτρο Βέργο και δραστηριοποιήθηκε αρχικά στις δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών και χαρακτικών. Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στις ελληνικές δημοπρασίες με εξειδίκευση στα σπάνια βιβλία, τα έργα νεοελληνικής τέχνης καθώς και στα φιλελληνικά, ιστορικά και λαϊκά αντικείμενα. 

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες, ενώ η νέα γενιά στους κόλπους της επιχείρησης κοιτάζει προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και επιμονή στο άρτιο αποτέλεσμα.

Ο Οίκος αναπτύσσεται συνεχώς μέσω της επέκτασης σε νέες κατηγορίες και της συνεχούς αναβάθμισης εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχει ενώ κατά τα τελευταία χρόνια, έχει επιτύχει τριπλασιασμό του ετήσιου κύκλου εργασιών.

VERGOS Auctions – Επετειακή Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα

Κατάλογοι δημοπρασιών
Κατάλογοι δημοπρασιών VERGOS Auctions

Η VERGOS Auctions έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 δημοπρασίες μέσω των οποίων έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 60.000 αντικείμενα μέχρι σήμερα, με πολλά εξ αυτών να ξεπερνούν σημαντικά τις εκτιμήσεις.

Παγκόσμια και πανελλαδικά ρεκόρ τιμής πώλησης έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί όπως για τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Takis, τον Γιάννη Κουνέλλη αναδεικνύοντας τη δυναμική της εγχώριας δευτερογενούς αγοράς τέχνης, ενώ όλοι οι καταξιωμένοι ζωγράφοι και γλύπτες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους στις δημοπρασίες του Οίκου.

Κεντρικό ρόλο στη φετινή αυτή χρονιά-ορόσημο για την πορεία του Οίκου είναι η επετειακή Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Ζάππειο με την μνημειώδη “Σύνθεση από την ελληνική ιστορία”  του Κωνσταντίνου Παρθένη να αποτελεί το κορυφαίο έργο αυτής, με αρχική τιμή εκτίμησης €250.000 – 350.000.

VERGOS Auctions
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΟΣ, MANAGING DIRECTOR VERGOS Auctions

Ο Ανδρέας Βέργος, Managing Director της VERGOS Auctions, δηλώνει σχετικά με τη φετινή επέτειο: “Είμαι συγκινημένος που μετά από 35 χρόνια αφού ο πατέρας μου πραγματοποίησε την πρώτη δημοπρασία του Οίκου, είμαστε σήμερα μία πολυάριθμη ομάδα που μας ενώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό, η αγάπη μας για τον πολιτισμό.

Η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση που δείχνουν προς τον Οίκο μας συλλέκτες, μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και οι σχέσεις ζωής που έχουν αναπτυχθεί με το φιλότεχνο κοινό, μας γεμίζουν υπερηφάνεια και είναι η καλύτερη επιβράβευση σε μία πορεία χρόνων που είχε επιτυχίες αλλά, όπως είναι φυσικό και αρκετές δυσκολίες.

Η τέχνη, το βιβλίο, η παράδοση, η ιστορία και ότι άλλο απαρτίζει την πολιτιστική μας ταυτότητα, θα  συνεχίζουν να μας εμπνέουν. Για να γινόμαστε ολοένα καλύτεροι, ανεβάζοντας τον πήχη σε κάθε δημοπρασία μας ακόμη πιο ψηλά.

Η εντυπωσιακή πορεία της VERGOS Auctions στις ελληνικές δημοπρασίες

Η αρχή έγινε το 1989 όταν ο Πέτρος Βέργος ίδρυσε τον Οίκο δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ, που αρχικά δραστηριοποιήθηκε στις δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών και χαρακτικών.

Η επιλογή της πρώτης κατηγορίας δημοπρασιών του Οίκου δεν ήταν τυχαία, αφού ο Πέτρος Βέργος διατηρούσε ήδη τον Εκδοτικό Οίκο ΒΕΡΓΟΣ. Η αγάπη, η εμπειρία και η γνώση του Πέτρου Βέργου από το χώρο του βιβλίου, οδήγησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εδραίωση του Οίκου στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών.

Η Νεοελληνική Τέχνη ήταν η επόμενη κατηγορία δημοπρασιών, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, ως φυσικό επακόλουθο των σχέσεων της οικογένειας Βέργου με την τέχνη και το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι γενικότερα. Η κατηγορία της Νεοελληνικής Τέχνης και Γλυπτικής έμελλε να γίνει η ‘ναυαρχίδα’ των δημοπρασιών του Οίκου.

Στις δημοπρασίες της κατηγορίας αυτής έχουν περιληφθεί χιλιάδες έργα από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα. Μέχρι και σήμερα, οι δημοπρασίες αυτές παραμένουν ισχυρός πόλος έλξης του συλλεκτικού και φιλότεχνου κοινού και σημείο αναφοράς για τον Οίκο.

Απόψη από τα γραφεία VERGOS Auctions

Η Ιστορία της χώρας μας και ο Φιλελληνισμός εμπνέουν τη νέα κατηγορία δημοπρασιών που προστίθεται το 2009 με Φιλελληνικά, Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα. Τα κειμήλια μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που για πρώτη φορά περιλαμβάνονται σε δημοπρασίες μέσω του Οίκου, όπως ενδεικτικά, ο Όρκος του Κολοκοτρώνη, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και η ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια, όχι μόνο διαφύλαξαν την ιστορική κληρονομιά της χώρας, αλλά παράλληλα προσέφεραν εύρος γνώσης και εξειδίκευσης στον Οίκο και σε αυτό το απαιτητικό πεδίο.

Νέα πορεία με αέρα ανανέωσης έρχεται το 2014, όταν αναλαμβάνει το “τιμόνι” της εταιρίας ο Ανδρέας Βέργος, γιός του Πέτρου. Το πλάνο εκσυγχρονισμού στο οποίο επενδύει σταδιακά ο Οίκος, περιλαμβάνει αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που αυτές παρέχουν σε οργανωτικό και εμπορικό επίπεδο, νέα εταιρική εικόνα με ανανέωση εταιρικής ταυτότητας και ιστοσελίδας, διεξαγωγή όλων των δημοπρασιών μέσω διαδικτύου (συνδυαστικά με τη φυσική δημοπρασία),καθώς και αναβάθμιση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οίκου προς πωλητές και αγοραστές.

Εξέταση σπάνιου βιβλίου
Εξέταση σπάνιου βιβλίου VERGOS Auctions

Η φιλανθρωπική πλευρά της Τέχνης σμιλεύει το κοινωνικό πρόσωπο του Οίκου μέσα στα χρόνια, τόσο μέσα από τις σχετικές δημοπρασίες, όσο και μέσα από την ενεργή υποστήριξη σε πολιτιστικές δράσεις, όπως εκθέσεις και καταλόγους Μουσείων, λευκώματα τέχνης, εκτιμήσεις συλλογών που ανήκουν σε φορείς κ.ά. Παράλληλα, όλες οι εκθέσεις του Οίκου είναι ανοιχτές για το κοινό, ενώ διοργανώνονται δωρεάν ιδιωτικές ξεναγήσεις για σχολεία και άλλους φορείς.

Σημαντικά χρηματικά ποσά έχουν συγκεντρωθεί μέσω των φιλανθρωπικών δημοπρασιών του Οίκου για την υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή, για την αποπεράτωση του Μουσείου Μαρία Κάλλας που αποτελεί σήμερα ένα κόσμημα για την Αθήνα, για την υποστήριξη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πρόσφατα για την ΕΛΕΠΑΠ, μέσω της δημοπράτησης μέρους της συλλογής του Χρύσανθου Πανά.

Στιγμιότυπο από στάδιο φωτογράφισης αντικειμένου VERGOS Auctions

Σημαντική ανάπτυξη και διακρίσεις επιτεύχθηκαν στα 35 χρόνια του Οίκου από την ίδρυσή του. Μόνο την τελευταία δεκαετία, έχει τριπλασιαστεί ο ετήσιος τζίρος, ενώ στις δημοπρασίες των διαφόρων κατηγοριών επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο ποσοστό πώλησης 75%.

Πολλά δε από τα αντικείμενα που δημοπρατούνται συχνά ξεπερνούν σημαντικά τις αρχικές τιμές εκτίμησης.  Παγκόσμια και πανελλαδικά ρεκόρ τιμής πώλησης έργων τέχνης έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί για καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως για τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Takis, τον Γιάννη Κουνέλλη και τον Stephen Antonakos.

Απόψη από τα γραφεία VERGOS Auctions

Με πάνω από 150 δημοπρασίες στο ενεργητικό του και περισσότερα από 60.000 lots να έχουν δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, ο Οίκος έχει διευρύνει το πελατολόγιό του σε χώρες εκτός Ελλάδος και έχει αναπτύξει συνεργασίες με πλήθος Μουσείων, βιβλιοθηκών και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Σήμερα κατέχει την ηγετική θέση στις ελληνικές δημοπρασίες και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς τέχνης και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα