Βραβείο Μπούκερ 2021: Ο Νοτιοαφρικανός Ντέιμον Γκάλγκατ είναι ο μεγάλος νικητής

Βραβείο Μπούκερ 2021: Ο Νοτιοαφρικανός Ντέιμον Γκάλγκατ είναι ο μεγάλος νικητής
Ο Γκάλκατ γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής το 1963. Στην ηλικία των 6 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο, ένα τραύμα που ο ίδιος περιγράφει ως “κεντρικό και κατακλυσμιαίο γεγονός της ζωής του”, καθώς πέρασε μεγάλες περιόδους της παιδική ςτου ηλικίας του στα νοσοκομεία. AP

Είναι ο τρίτος Νοτιοαφρικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο Μπούκερ μετά την Ναντίν Γκορντιμέρ και τον Τζον Μάξγουελ Κούτσι.

Ο Ντέιμον Γκάλγκατ είναι ο μεγάλος νικητής του βραβείου Μπούκερ για το 2021 για το το μυθιστόρημά του «The promise» (H υπόσχεση) που περιγράφει την παρακμή μιας λευκής οικογένειας στην Νότια Αφρική, για τέσσερις δεκαετίες, από την εποχή του απαρτχάιντ μέχρι σήμερα.

Ο 57χρονος σήμερα συγγραφέας ήταν άλλες δύο φορές υποψήφιος, το 2003 και το 2010. Έγραψε το πρώτο του βιβλίο στην ηλικία των 17 ετών. Ο Γκάλκατ γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής το 1963. Στην ηλικία των 6 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο, ένα τραύμα που ο ίδιος περιγράφει ως “κεντρικό και κατακλυσμιαίο γεγονός της ζωής του”, καθώς πέρασε μεγάλες περιόδους της παιδική ςτου ηλικίας του στα νοσοκομεία. Εκεί γεννήθηκε και η μεγάλη του αγάπη για τις ιστορίες, καθώς στις μεγάλες του νοσηλείες, οι συγγενείς του του διάβαζαν πολλά βιβλία…

Είναι ο τρίτος νοτιοαφρικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο Μπούκερ μετά την Ναντίν Γκορντιμέρ και τον Τζον Μάξγουελ Κούτσι.

Η “Υπόσχεση” ειναι το ένατο κατά σειρά βιβλίο του και ήδη έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές στη Βρετανία. Ο τίτλος του αναφέρεται στην υπόσχεση ότι το σπίτι που κατοικεί μια λευκή οικογένεια μαζί με τη γη του θα δοθεί στη μαύρη υπηρέτρια του σπιτιού.

Στη βραχεία λίστα υποψήφιοι για το σημαντικό αυτό λογοτεχνικό βραβείο ήταν η ποιήτρια Πατρίσια Λόκγουντ με το πρώτο της μυθιστόρημα «Nobody is talking about this», ο Ρίτσαρντ Πάουερς με το «Bewilderment», η Μάγκι Σίπεστεν με το «Great Circle», ο Ανουκ Αρουντπραγκάσαμ με το «A Passage North» και η Ναντίφα Μοχάμεντ με το «The Fortune Men».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα