Βρετανικό Μουσείο: Υγρασία και αράχνες στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Υγρασία και αράχνες στην αίθουσα όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η οροφή της αίθουσας όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα Glomex

Για εικόνα εγκατάλειψης που ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, κάνει λόγο η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τον γύρο του διαδικτύου, για μια ακόμα φορά, κάνουν φωτογραφίες από το Βρετανικό Μουσείο, που δείχνουν τα σοβαρά προβλήματα στην οροφή της Πινακοθήκης Νταβίν, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς εδώ και καιρό η εν λόγω αίθουσα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Πέρυσι τον Δεκέμβρη, μάλιστα, υπήρξε και διαρροή νερού, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Τα σημάδια της μούχλας στη γυάλινη οροφή είναι εμφανή, όπως και τα σημάδια από την υγρασία.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο ακόμη και για δυσοσμία, ακόμα και για ιστούς από αράχνες, γεγονός που δείχνει ότι η αίθουσα δεν καθαρίζεται όπως πρέπει.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε σχετικά:

“Δεν υπάρχουν στοιχεία μούχλας στην Πινακοθήκη Νταβίν. Το ζήτημα της εισροής ύδατος αντιμετωπίστηκε, όταν συνέβη το περιστατικό και δεν συνέβη σε περιοχή με γλυπτά. Εκτιμούμε ότι τα σημάδια των πάνελ της οροφής δεν είναι ελκυστικά, αλλά τα αντικείμενα δεν απειλούνται. Η διατήρηση της συλλογής είναι υψίστης σημασίας για το Βρετανικό Μουσείο και η ομάδα μας “Συντήρηση και Κτίρια” παρακολουθεί συνεχώς όλους τους χώρους στους οποίους στεγάζεται η συλλογή. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τα γλυπτά της συλλογής.”

Από την άλλη πλευρά, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε:

“Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα