ΥΠΠΟΑ για πλημμύρες στην Ακρόπολη: "Δημιουργούνται τουλάχιστον από το 2013"

ΥΠΠΟΑ για πλημμύρες στην Ακρόπολη: "Δημιουργούνται τουλάχιστον από το 2013"

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα στην τσιμεντένια κατασκευή της Ακρόπολης, αναφέροντας πως αυτά προκαλούνται από τις ισχυρές βροχοπτώσεις εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια.

Η πλημμύρα της τσιμεντένιας κατασκευής στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις βροχές της περασμένης Πέμπτης, προκάλεσε πληθώρα αρνητικών σχολίων αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός ότι δεν υπήρχε υποδομή για παροχέτευση υδάτων, σε συνέχεια των πρότερων αντιδράσεων για την ίδια την τσιμεντένια κατασκευή στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών.

Μία ημέρα αργότερα, ήρθε και η ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού, το οποίο μεταξύ άλλων τόνισε πως "τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα", προσθέτοντας ότι "οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας".

Μετά τις εικόνες από τον βράχο της Ακρόπολης στην διάρκεια της νεοροποντής την Πέμπτη, οι οποίες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

"Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.

Το 2018 υπήρξαν βρoχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ' αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.

Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ακρόπολη
SHARE: