Πώς θα είναι το κέντρο της Αθήνας το 2016

Πώς θα είναι το κέντρο της Αθήνας το 2016

Ποιες οι κυριότερες παρεμβάσεις που θα έχουν μετατρέψει μέχρι το 2016 το κέντρο της Αθήνας σε μια σύγχρονη μητρόπολη της Ευρώπης (Pics + Vid)

Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων, ενώ στο τέλος του 2014 πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες, καθώς ολοκληρώνεται η ανάθεση του έργου ανάπλασης του κέντρου της πρωτεύουσας ώστε να μετατραπεί σε μια σύγχρονη μητρόπολη της Ευρώπης, με δρόμους μεικτής κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας.

Το φιλόδοξο έργο Rethink Athens επαναφέρει το πράσινο στο κέντρο της Αθήνας, φυτεύοντας επιπλέον 800 δέντρα κατά μήκος της ανάπλασης, ενώ δημιουργείται το μεγαλύτερο δίκτυο συλλογής υδάτων της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, το δίκτυο συλλογής υδάτων θα εξοικονομεί περί τα 24 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, δηλαδή 10 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, από τα αποθέματα νερού, ενώ συνολικά θα συλλέγονται περί τα 14 εκατ. λίτρα βρόχινου νερού στους ειδικούς ταμιευτήρες.

Πώς θα είναι το κέντρο της Αθήνας το 2016

Η μεγαλύτερη «δεξαμενή» συλλογής των βρόχινων υδάτων θα βρίσκεται στην πλατεία Δικαιοσύνης, από όπου το νερό που θα συλλέγεται καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα εξασφαλίζει αυτονομία έως και 90 ημερών για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ποτίσματος του δήμου.

Οι παρεμβάσεις, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016, επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον δημόσιο χώρο, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και στην αγορά του real estate, καθώς αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Πώς θα είναι το κέντρο της Αθήνας το 2016

Το έργο προβλέπει τον ανασχεδιασμό της πλατείας Ομόνοιας, την επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας.

Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους 78,5 εκατ. ευρώ. Το προς υλοποίηση project αποτελείται από ένα σύνολο έργων τα οποία χωρίζονται, σύμφωνα με το θεματικό τους αντικείμενο, σε δύο διακριτές ενότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν, αντίστοιχα, από το ΥΠΕΚΑ με 37,97 εκατ. ευρώ (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη - ΕΠΠΕΡΑΑ) και την Περιφέρεια Αττικής με 40,52 εκατ. ευρώ (μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος - ΠΕΠ Αττικής).

Πώς θα είναι το κέντρο της Αθήνας το 2016

Οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου αφορούν:

1. Την επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων.

2. Τον ανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, καθώς και τον ανασχεδιασμό της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό.

3. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της επηρεαζόμενης περιοχής και την επίτευξη των στόχων του έργου.

4. Τον ανασχεδιασμό της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.

5. Τον ανασχεδιασμό της πλατείας Ομονοίας (που γίνεται ξανά τετράγωνη) από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.

6. Τον ανασχεδιασμό της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, με τη γραμμικότητά της να τονίζει την οπτική σύνδεση με την Τριλογία.

7. Την εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, την Κοραή και τον χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

8. Διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου, στην οποία το πράσινο θα προσδίδει τον χαρακτήρα γραμμικού αστικού πάρκου με επιμέρους πράσινα «αστικά δωμάτια».

9. Την αειφόρο διαχείριση νερών μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.

Πώς θα είναι το κέντρο της Αθήνας το 2016

Η Αθήνα στο... κέντρο

Πρόσβαση στις οριστικές μελέτες ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, έχουν πλέον και οι πολίτες, μέσω της Έκθεσης «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο», που φιλοξενείται στη Στοά Αρσακείου (19 Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαρτίου 2014).

Τα 19 ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα της Στοάς Αρσακείου έχουν μετατραπεί σε χώρους έκθεσης, μελέτης και εκδηλώσεων. Μέσα από 42 ειδικά τεύχη, 12 video walls, ενημερωτικά έντυπα, ακριβείς φωτο-απεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, η Εκθεση «Rethink Athens: Η Αθήνα στο κέντρο» θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ξεναγηθεί στο μέλλον της πόλης.

Πηγή: Ημερησία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Αθήνα στο κέντρο

SHARE: