Μιανμάρ: Καταδικάστηκαν 112 Ροχίνγκια επειδή προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα

Μιανμάρ: Καταδικάστηκαν 112 Ροχίνγκια επειδή προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα
Πρόσφυγες Ροχίνγκια AP Photo/Muhammad Ahyar

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, 112 Ροχίνγκια, ανάμεσά τους 12 παιδιά, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια, επειδή επιχείρησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα "χωρίς κανένα νόμιμο έγγραφο".

Οι αρχές της Μιανμάρ καταδίκασαν 112 μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, σε ποινές φυλάκισης από 2 ως 5 χρόνια, επειδή προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα “χωρίς κανένα νόμιμο έγγραφο”, όπως ανέφερε σήμερα κρατική εφημερίδα.

Δικαστήριο στην Μπογκάλε εξέδωσε την Παρασκευή (6/1) την απόφασή του για τους 112 Ροχίνγκια που συνελήφθησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, την ώρα που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Μαλαισία, όπως διευκρίνισε η Global New Light of Myanmar, επικαλούμενη την τοπική αστυνομία.

Τα παιδιά που καταδικάστηκαν,πέντε από τα οποία είναι κάτω των 13 ετών, μεταφέρθηκαν την Κυριακή (8/1) σε κέντρο εκπαίδευσης ανηλίκων κοντά στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Γιανγκόν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, τους οποίους τα μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ αποκαλούν υποτιμητικά “Μπενγκάλι”, αποτελούν στόχο συνεχόμενων διακρίσεων στη χώρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές. Αν και ζουν στη Μιανμάρ εδώ και πολλές γενιές θεωρούνται ακόμη εισβολείς, ενώ δεν έχουν υπηκοότητα και κατά συνέπεια θεωρούνται απάτριδες, αλλά ούτε και τα ιδία δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2017 λόγω των αιματηρών διώξεων που υπέστησαν από τον στρατό της Μιανμάρ και αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Χιλιάδες από αυτούς, 2.000 το 2022 σύμφωνα του ΟΗΕ, κινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε χρόνο προσπαθώντας να φτάσουν στη Μαλαισία ή την Ινδονησία μέσω θαλάσσης.

Σημειώνεται ότι ξύλινο πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν περίπου 200 Ροχίνγκια, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έφτασε την Κυριακή (8/1) στις δυτικές ακτές της Ινδονησίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα