Captain America: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον πρώτο Εκδικητή της Marvel

Captain America: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον πρώτο Εκδικητή της Marvel

Υπέρμαχος της Αμερικής, ο Captain America έκανε το ντεμπούτο του στα κόμικ το 1941. Η ερμηνεία του Chris Evans στο MCU τον κατέστησε ως έναν από τους πιο δημοφιλείς κινηματογραφικούς υπερήρωες στην ιστορία.

Ο Captain America αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους υπερήρωες που δημιουργήθηκαν κατά τη λεγόμενη Χρυσή Εποχή των κόμικ, περίοδος η οποία διήρκεσε από το 1938 έως το 1956 και “γέννησε” τους πιο γνωστούς πολύχρωμους χαρακτήρες της ένατης τέχνης.

Υπέρμαχος της Αμερικής, ο Captain America -κατά κόσμον Στιβ Ρότζερς – έκανε το ντεμπούτο του τον Μάρτιο του 1941 στο πρώτο τεύχος του ομότιτλου κόμικ. Η δημιουργία του ήταν μια άμεση αντίδραση στην έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο Captain America είχε στόχο να αντιπροσωπεύει τα ιδανικά των συμμαχικών δυνάμεων και να ενθαρρύνει τους νεαρούς στρατιώτες που πολεμούσαν στο μέτωπο κατά των Ναζί. Όταν τελείωσε ο Πόλεμος, η δημοτικότητά του ήρωα έπεσε αισθητά με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία του κόμικ του. Η δυναμική του επιστροφή στις σελίδες θα έρθει το 1964, όταν έγινε μέλος και στη συνέχεια αρχηγός της διάσημης ομάδας υπερηρώων «Οι Εκδικητές» (Avengers).

Εκτός από τα κόμικ, ο Captain America έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στη μικρή και μεγάλη οθόνη (είτε μέσω ταινιών animation είτε και live action) με πιο επιτυχημένη απεικόνιση αυτή στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, όπου τον υποδύεται ο ηθοποιός Chris Evans. Η ερμηνεία του Evans ανέβασε σημαντικά τις “μετοχές” του ήρωα και τον κατέστησε ως έναν από τους πιο δημοφιλείς κινηματογραφικούς υπερήρωες στην ιστορία. Ο Evans έβαλε για πρώτη φορά το κοστούμι του Αμερικανού υπερστρατιώτη το 2011 στην ταινία «Captain America: Ο πρώτος Εκδικητής» και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε άλλες οκτώ ταινίες της Marvel.

Το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα για τη δημιουργία και εξέλιξη του αγαπημένου υπερήρωα που ίσως να μην είναι ιδιαίτερα γνωστά:

1. Ο Σούπερ Αμερικάνος

Δημιουργός του ήρωα είναι ο Joe Simon ο οποίος συνέλαβε την ιδέα το 1940. Στην αυτοβιογραφία του ο Simon είχε αποκαλύψει ότι ένα από τα πρώτα ονόματα που είχε σημειώσει για τον ήρωα ήταν “Σούπερ Αμερικάνος” (Super American): «Έγραψα το όνομα “Super American” στο κάτω μέρος μιας σελίδας. Όχι, δεν λειτούργησε. Υπήρχαν πάρα πολλοί “Super” ήρωες εκεί γύρω. Το “Captain America” ​​ήταν πιο εύηχο. Δεν υπήρχαν πολλοί Captain’s στα κόμικ τότε. Ήταν τόσο εύκολο. Ο νεαρός σύντροφός του στη μάχη ονομάστηκε απλά Bucky, από τον φίλο μου Bucky Pierson, έναν πολύ καλό αθλητή που είχα στην ομάδα μπάσκετ του γυμνασίου μας» ανέφερε ο Simon.

Ως προς τον σχεδιαστή που έδωσε “σάρκα και οστά” στον ήρωα, αυτός έμελλε να είναι ο θρυλικός Jack Kirby. O Simon θυμάται ότι δεν πίστευε ότι ο Kirby θα είχε τον χρόνο να γεμίσει ένα ολόκληρο τεύχος λόγω φόρτου εργασίας και σκεφτόταν να προσλάβει δύο νέους καλλιτέχνες από το Κονέκτικτατ, τους Al Avison και Al Gabriele. Οι δύο Als ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο νέο κόμικ, αλλά ο Kirby φάνηκε να παρεξηγείται. «”Είσαι ακόμα η νούμερο ένα επιλογή, Jack” τον διαβεβαίωσα. “Είναι απλώς θέμα προθεσμίας για το πρώτο τεύχος.” “Θα προλάβω την προθεσμία” απάντησε ο Jack. “Θα το σχεδιάσω όλο μόνος μου και θα προλάβω την προθεσμία.” Δεν περίμενα κάτι τέτοιο αλλά το δέχτηκα και, όπως αποδείχθηκε, ήμουν πολύ τυχερός που το έκανα. Μπορεί να υπήρχαν δύο Als, αλλά υπήρχε μόνο ένας Jack Kirby» έγραψε ο Simon.

 

2. Οι άγνωστες υπερδυνάμεις

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ότι ο Captain America διαθέτει υπερφυσική δύναμη και αντοχή και είναι δεινός μαχητής σε διάφορα είδη πάλης. Εκείνο όμως που ίσως να μην είναι γνωστό είναι ότι το επιστημονικό πείραμα και ο ορός που τού χάρισαν τους μύες του, τον άλλαξαν ριζικά και σε νοητικό επίπεδο: Ο ορός που του δόθηκε είχε στόχο να ενισχύσει όχι μόνο τη φυσική του κατάσταση αλλά και την προσωπικότητά του, για αυτό ήταν πολύ σημαντικό το άτομο που θα τον λάμβανε να είχε καλωσύνη. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο ο Ρότζερς είναι τόσο πρόθυμος να θυσιάσει τον εαυτό του ξανά και ξανά και να κάνει οτιδήποτε για να σώσει τον άλλο.

O Captain America έχει επίσης την ικανότητα να μαθαίνει σε λίγα δευτερόλεπτα να χειρίζεται οποιοδήποτε όπλο του δοθεί (στα κόμικ μάλιστα, έχει σηκώσει το σφυρί του Thor πάμπολλες φορές). Τέλος είναι ιδαιίτερα ταχύς και μπορεί να καλύψει απόσταση ενός μιλιού σε ένα λεπτό.

3. Δεν ήταν στην πρώτη ομάδα των Εκδικητών

Παρόλο που η πρώτη ταινία του στο MCU τιτλοφορείται «Ο πρώτος Εκδικήτης», στα κόμικ ο Captain America δεν ήταν ιδρυτικό μέλος των Εκδικητών, που πρωτοεμφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1963. Το πρώτο ρόστερ των Avengers περιελάμβανε τον Iron Man, τον Ant-Man, τον Hulk, τον Thor και τη Wasp. Ο Captain America έγινε μέλος της ομάδας τον Μάρτιο του 1964 στο τεύχος Avengers #4, στο οποίο τον ανακαλύψαν παγωμένο μέσα σε ένα αεροσκάφος και τον επανέφεραν στη ζωή. Έκτοτε βέβαια θεωρείται η “ψυχή” της ομάδας.

 

4. Δώδεκα ήρωες έχουν κρατήσει την ασπίδα του

Στην τελευταία ταινία της Marvel “Avengers: Endgame”, ο Ρότζερς έχρισε τον Σαμ Γουίλσον (Falcon) επόμενο Captain America και του έδωσε την ασπίδα του. Στα κόμικ υπάρχουν τουλάχιστον 12 άλλοι χαρακτήρες που πήραν τον ρόλο του Captain America: Ανάμεσά τους ο Bucky (Winter Soldier), o Isaiah Bradley και ακόμη και η αγαπημένη του, Peggy Carter…

 

5. Ο Evans απέρριψε τον ρόλο τρεις φορές

Για τους περισσότερους ηθοποιούς θα ήταν η ευκαιρία μιας ζωής να τους προσφέρουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία της Marvel, πόαο μάλλον όταν μιλάμε για τον αρχηγό των Εκδικητών. Στον Chris Evans η πρόταση είχε προκαλέσει αρχικά ανησυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Evans είχε απορρίψει τρεις φορές τον ρόλο, προτού πει το “ναι”. Είναι σαφές ότι δεν αποτελούσε για τον ίδιο προτεραιότητα να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία κόμικ – είχε άλλωστε ήδη υποδυθεί δυο φορές τον Ανθρώπινο Πυρσό (Human Torch) στις ταινίες Fantastic Four.

Τελικώς υπέκυψε στις πιέσεις του παραγωγού της Marvel Kevin Feige και υπέγραψε χωρίς καν να χρειαστεί να περάσει από ακρόαση. Για την πρώτη του ταινία στο MCU, η αμοιβή του ήταν 300.000 δολάρια. Στις επόμενες ταινίες φυσικά, το κασέ του αυξήθηκε δραματικά. Η Marvel μάλιστα στο πρώτο συμβόλαιο που του είχε δώσει, ήθελε να τον δεσμεύσει να γυρίσει συνολικά εννέα ταινίες! Μετά από διαπραγματεύσεις ωστόσο κατέληξαν στις έξι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα