Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη

Louise Bernadette
Louise Bernadette © 2017 BY DIETER HARTWIG, ALL RIGHTS RESERVED

Στις 28 και 29 Απριλίου η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί για πέμπτη χρονιά τις χορογραφικές απόπειρες πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων δημιουργών

Πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο, τολμηρό, όπως η νέα γενιά δημιουργών, το «5o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων» που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 28 και 29 Απριλίου, αποτυπώνει το παρόν με τους δικούς του όρους και καλεί όλους να μεταμορφωθούν σε «χοροπειρατές», να δουν τη ζωή ως θέαμα στα social media, ν' ανακαλύψουν τι σχέση έχει ο χορός με τη φαρμακευτική και τη γλώσσα, αλλά και να δοκιμάσουν τη «γνήσια νοθεία» σε διαφορετικές κουλτούρες με επίκεντρο τη house μουσική.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με τον θεσμό αυτόν, ο οποίος κλείνει τα πέντε χρόνια, υποστηρίζει και προωθεί τις χορογραφικές απόπειρες πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων δημιουργών, παραμένοντας ανοιχτή σε μια παραστατική τέχνη που διαρκώς μεταλλάσσεται και εμπλουτίζεται μέσα από νέες τάσεις και πρακτικές.

Στοίχημα, κάθε φορά, είναι να βρεθεί μια ευρεία προβληματική στον προγραμματισμό, αντίστοιχη με την ποικιλομορφία που υπάρχει στο τοπίο του χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι περιπλανήσεις σε διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα, εντός και εκτός σκηνής, οι συναντήσεις με το ανερχόμενο δυναμικό χορευτών και χορογράφων και η ανανέωση του κοινού, είναι μερικές από τις σταθερές στο φεστιβάλ αυτό.

Παρ' όλα αυτά, κάθε διοργάνωση διεκδικεί τη δική της θεματική, όπως αυτή συνδιαμορφώνεται από τις ανησυχίες των χορογράφων και την προβληματική των έργων. Έτσι και φέτος, στις 28 και 29 Απριλίου το φεστιβάλ ανιχνεύει τις σύγχρονες τάσεις στη χορευτική τέχνη, ενεργοποιώντας όλους τους χώρους της Στέγης, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής και τους προβληματισμούς που απορρέουν από τον διάλογο των καλλιτεχνών με τα δεδομένα της εποχής.

Στο 5o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων συμμετέχουν οι: Ελπίδα Ορφανίδου («Pharmacist or Balloonist»), Κατερίνα Ανδρέου («BSTRD»), Ευαγγελία Κολύρα («code bend time»), Ανδρονίκη Μαραθάκη («Hi Jack. Hijack!»), Χρήστος Ξυραφάκης και Andi Xhuma («Ok,that's you..»). Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Κάτια Αρφαρά.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

28-29 Απριλίου| 18:00-23:30

Ελπίδα Ορφανίδου- «Pharmacist or Balloonist»

Κεντρική Σκηνή | 21:30

Τι σχέση έχει η φαρμακευτική με τη χορογραφία; Χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια αναμειγνύονται, αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης, αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, η Ελπίδα Ορφανίδου παρουσιάζει ένα εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», με ξεχωριστούς προσκεκλημένους. Για να ξαναγίνει ο χρόνος βάλσαμο και να μας θεραπεύσει.

Κατερίνα Ανδρέου- «BSTRD»

Μικρή Σκηνή | 19:30

Χρησιμοποιώντας τον ευρηματικό τίτλο «BSTRD» -μια σύντμηση της λέξης «bastard» που σημαίνει νόθος-, η Κατερίνα Ανδρέου καταθέτει ένα σόλο για τη «γνήσια νοθεία», παίζοντας με υλικά όπως η μουσική house, αλλά και με την ίδια την αμφισημία των εννοιών. Ένα συνονθύλευμα από μουσικές και χορευτικές κουλτούρες που λειτουργεί ως υπόμνηση του εύθραυστου -ή και ανυπόστατου- της ιδέας της γνησιότητας και της μοναδικότητας του υποκειμένου στη σκηνή/ζωή.

Ευαγγελία Κολύρα- «code bend time»

5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου | 17:00-20:00

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλώσσας που μιλάμε και του τρόπου που συμπεριφερόμαστε; Η Ευαγγελία Κολύρα μάς καλεί σε μια διαδραστική, μακράς διάρκειας περφόρμανς, σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα όπου ο χορός συναντά την ποικιλομορφία της γλώσσας. Μια παράσταση για όσα μπορεί να «πει» ο χορός και να «χορέψει» η γλώσσα.

Ανδρονίκη Μαραθάκη- «Hi Jack. Hijack!»

Εκθεσιακός χώρος | 20:30-23:30

Μια «χοροπειρατεία» στο -1 της Στέγης! Η Ανδρονίκη Μαραθάκη μας καλεί σε μια περιπλάνηση του βλέμματος, σε ένα θέαμα ανοιχτό στην τυχαιότητα, αλλά και στη συμμετοχή του κοινού, το οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μαζί της, στο πειρατικό αυτό εγχείρημα, μια ομάδα 12 χορευτών θέτει σε λειτουργία ένα χορογραφικό κύκλωμα με στόχο την αναζήτηση του «ελάχιστου».

Χρήστος Ξυραφάκης & Andi Xhuma- «Ok, that's you..»

Εκθεσιακός χώρος | 18:00

Πώς διαχειριζόμαστε τα πολλαπλά είδωλά μας στον καθρέφτη της εικονικής πραγματικότητας; Δύο νεαροί χορογράφοι και χορευτές αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής καταθέτοντας ένα έργο-σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την παντοδυναμία της εικόνας. Η ιδιωτική ζωή στο μικροσκόπιο των social media, ολοένα πιο διάφανη και προσβάσιμη στον καθένα, μετατρέπεται σε θέαμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: City Soul
SHARE: