Game of Thrones: Ο ρόλος της Μελισάνδρης και του κόκκινου θεού

default image

Ένας εκ των ισχυρότερων χαρακτήρων, ιδιαίτερα την φετινή σεζόν, στο Game of Thrones. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να πάρει αυτό που επιθυμεί; ΠΡΟΣΟΧΗ! SPOILERS

ΠΡΟΣΟΧΗ! SPOILERS

Η Μελισάνδρη ή αλλιώς η “Κόκκινη Γυναίκα” φαίνεται να παίζει ρόλο κλειδί στην εξέλιξη της σειράς. Ακόμη ένα από τα μυστήρια του Game of Thrones, μετά από την ” ιστορία των δράκων” και το ” Γιατί δεν έσπασε το σπαθί του Τζον Σνόου“.

Η Μελισάνδρη έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της σειράς, ιδιαίτερα τους τελευταίους δυο κύκλους. Αυτό γιατί έχει σημαντική επιρροή στον Στάνις, σε έναν από τους πιο ένθερμους διεκδικητές του Σιδηρού Θρόνου. Μάλιστα, ήταν αυτή που τον έπεισε στο 9ο επεισόδιο της σειράς να θυσιάσει την κόρη στον “Θεό του Φωτός”.

 

Ας πάρουμε, όμως,τα πράγματα από την αρχή:

Η Μελισάνδρη γεννήθηκε σκλάβα στο Essos, υποτίθεται από τον Θεό του φωτός, και ισχυριζόταν πάντα πως διέθετε αξιοθαύμαστες μαγικές ικανότητες, η πιο σημαντική είναι η μαντική ικανότης.

Έφτασε στο βασίλειο του Στάνις Μπαράθιον και του ορκίστηκε αιώνια πίστη και υπακοή, πιστεύοντας πως ο Στάνις είναι η μετενσάρκωση του θρυλικού πολεμιστή  Azor Ahai, που θα κέρδιζε όλους τους άλλους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως μια από τις προφητείες της την έφερε κοντά του για να τον βοηθήσει με την θέληση του “Θεού του Φωτός” να κατακτήσει το Σιδηρό Θρόνο.

 

Ο Στάνις υιοθέτησε την θρησκεία που πρεσβεύει με αποτέλεσμα όλο το βασίλειο των Μπαράθιον να ακολουθήσει. Η ίδια κάνει μια σημαντική θυσία στο Νησί καθώς καίει τα αγάλματα των “Επτά Θεών” που λατρεύονται σε όλο το Γουέστερος. Παράλληλα, προειδοποιεί πως βαθύ σκοτάδι θα πέσει σε όλο το βασίλειο όταν η παγωμένη “ανάσα” του χειμώνα θα παγώσει τις θάλασσες και τις λίμνες και οι νεκροί θα αναστηθούν.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Στάνις, αλλά και των πολεμιστών του, που γονατίζουν όλοι μπροστά της.

 

Η Μελισάνδρη κατάφερε να πείσει τον Στανις ότι έχει τη στήριξη και την προστασία του Θεού και κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, όπου γίνονταν λόγος για τις συμμαχίες προκειμένου ο Στάνις να έχει βοήθεια και στήριξη από άλλους άρχοντες του Γουεστερος, όπως ο Ρομπ Σταρκ, επισήμανε πως δεν έχει ανάγκη να ικετεύει κανέναν άλλο για βοήθεια.

Τότε είναι που ο Στάνις κυριεύεται από έπαρση και αποφασίζει να κάνει όλους τους άλλους άρχοντες και βασιλείς του Γουέστερος να γονατίσουν μπροστά στον ένα και μοναδικό βασιλιά, τον ίδιο. Στο ίδιο συμβούλιο ο Cressen, που δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη μάγισσα επιχειρεί να τη δηλητηριάσει, ωστόσο το μόνο που καταφέρνει είναι να δηλητηριάζει τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς παρόλο που η Μελισάνδρη πίνει από το κρασί με το δηλητήριο δεν έπαθε τίποτα ισχυριζόμενη πως “το φως νικάει τους δαίμονες της νύχτας” και πως το κολιέ που φοράει στο λαιμό πάλλεται με το φως.

 

Την ίδια νύχτα καταφέρνει να κάνει τον Στάνις να πέσει στα δίκτυα της, λέγοντάς του πως η γυναίκα του Selyse είναι αδύναμη και άχρηστη καθώς δεν έχει καταφέρει να του χαρίσει έναν γιο, τον οποίο του υπόσχεται. Όλα αυτά αφού νωρίτερα του έχει εκμυστηρευτεί πως έχει δει τον δρόμο προς τη δόξα και τη νίκη του στις φλόγες.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αδελφών του Στάνις και του Ρένλυ Μπαράθιον, ανταγωνιστή για τον θρόνο, που διέθετε έναν πολυάριθμο στρατό τον οποίο ο πρώτος δύσκολα θα νικούσε, η Μελισάνδρη του ζητά να γονατίσει μπροστά τον Στάνις, ως μοναδικό άρχοντα. Ο Ρένλυ, όμως, όχι μόνο αρνείται αλλά διακωμωδεί την κατάσταση, καθώς δεν πιστεύει πως η γυναίκα που έχει μπροστά του θα του προκαλέσει το παραμικρό κακό.

Παρόλα αυτά, του αποδεικνύει το αντίθετο καθώς λίγο αργότερα θα επιστρατεύσει τη “σκιά- δολοφόνο” και θα πάρει ότι πιο πολύτιμο έχει, τη ζωή του. Τη σειρά είχε ο άρχοντας Cortnay Penrose που δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα ο Στάνις να τη στείλει πίσω στο Ντραγκονστοούν και να μην είναι παρούσα στη μάχη του Μαυτοπόταμου, ώστε κανείς να μην ισχυριστεί ότι ο Στάνις κέρδισε τη μάχη μέσω τη μαγείας.

 

Μετά την ηχηρή ήττα του Στάνις, τα στρατεύματα γύρισαν στο Ντραγκονστόουν και ήταν τότε που ο Ντάβος σχεδίασε τη δολοφονία της, καθώς πίστευε πως εκείνη ήταν υπεύθυνη για την ήττα τους. Η Μελισάνδρη ισχυρίζεται πως έχει μάθει το σχέδιό του μέσα από τις φλόγες και διατάσσει τη σύλληψή του. Τότε προσπαθεί να πείσει τον Στάνις να της δώσει τον εξώγαμο γιο του Ρόμπερτ Μπαράθιον, τον  Edric Storm, για να τον θυσιάσει στον “Θεό του Φωτός” καθώς πίστευε πως το βασιλικό αίμα έχει δυνάμεις. Ο Στάνις αρνείται και το ο γιος του Ρόμπερτ φυγαδεύεται από τον Ντάβος.

Μέτα από λίγο καιρό συνοδεύει τον Στάνις στον Βορρά, κατά τη διάρκεια τη μάχης μεταξύ των Αγρίων και της Νυχτερινής Φρουράς, παρόλο που δεν συμμετέχει τις μάχες. Κατά τη διάρκεια μιας κηδείας των “αδελφών” των φυλάκων προσέχει στο Τζον Σνοού.

 

Η Μελισάνδρη δεν έχασε την ευκαιρία και προσπάθησε να μυήσει τον Τζόν Σνόου στη θρησκεία της, ενώ θέλει να τον πείσει να ταχθεί στον πλευρό του Μπαράθιον. Έτσι, χρησιμοποιεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά της όπλα, την γοητεία της και προσπαθεί να τον αποπλανήσει, βγάζοντας το φόρεμά της στο γραφείο του, με τον αρχηγό, πλέον, της Νυχτερινής Φρουράς να τις σερβίρει ζεστή χυλόπιτα για χάρη της μιας και μοναδικής αγαπημένης του Ygritte.

 

Γιατί, όμως τέτοια εμμονή με τον Τζόν Σνόου μήπως η Μελισάνδρη βλέπει κάτι που οι υπόλοιποι, αλλά και εμείς δεν μπορούμε καν να φανταστούμε; Η συνέχεια θα απαντήσει σε όλες τις απορίες.

Η συμβουλή της στον Στάνις και ο τραγικός θάνατος της Σίρεν

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Στάνις κατά των Μπόλτων η Μελισάνδρη ταξιδεύει στο πλευρό του για το σημείο που θα στρατοπεδεύσουν τα στρατεύματά του, τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα με το κρύο και το χιόνι και μια επίθεση από τον Ράμσεϊ Μπόλτον, τα αφήνει αποδεκατισμένα και χωρίς τροφή. Τότε ο Στάνις τα βάζει μαζί της, καθώς συνειδητοποιεί πως όλες οι υποσχέσεις ίσως να είναι λόγια του αέρα, μέχρι που εκείνη το υπενθυμίζει το όρμα στις φλόγες που μάρτυρές του έγιναν και οι δυο, αλλά και του θανάτους του Ρομπ Στάρκ και του Τζόφρυ Μπαράθιον.

 

Όμως η γυναίκα με τα κόκκινα δεν σταματά εκεί καθώς ισχυρίζεται πως ο “Θεός του Φωτός” δεν έχει εγκαταλείψει τον Στάνις, απλά επιθυμεί βασιλικό αίμα, μια θυσία. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό προτείνει να θυσιαστεί η κόρη του Στάνις Σίρεν. Ο βασιλιάς σοκαρισμένος από την πρόταση αρνείται και μοιάζει αποφασισμένος πως δεν θα αφήσει κανέναν να βλάψει την κόρη του, μέχρι που η Μελισάνδρη τον πείθει και προχωρούν με τη συγκατάθεση του ιδίου αλλά και της μητέρας της στη θυσία της Σίρεν.

Η Μελισάνδρη ήταν αυτή που με έναν πυρσό ανάβει το βωμό που είναι δεμένο το κορίτσι που σπαρακτικά εκλιπαρεί του γονείς της που παρακολουθούν τη θυσία για βοήθεια, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη σκληρότητά της.

Τι είναι ο “Θεός του Φωτός” ή R’hllor ή “Πύρινη καρδιά”;

Ο συγκεκριμένος Θεός είναι πολύ γνωστός στην χώρα του Essos, όπου έχει εκατομμύρια ακολούθους, ωστόσο στο Γουέστερος είναι σχεδόν άγνωστος με λίγους μόλις ανθρώπους να γνωρίζουν την ύπαρξή τους, καθώς ο υπόλοιπος πληθυσμός πιστεύσει στους “Επτά Θεούς”.

Η θρησκεία είναι βασισμένη σε ένα δίπολο αυτό της ύπαρξης ενός και μοναδικού Θεού του R’hllo, που προασπίζει το φως, τη ζωή και τη γέννεση και στην ύπαρξη του “Μεγάλου Άλλου”, του θεού του θανάτου και του σκότους. Τη διάδοση της θρησκείας έχουν αναλάβει οι “Κόκκινοι Προφήτες”, ονομάζονται έτσι εξαιτίας του κόκκινου ρουχισμού, που εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία για το έργο τους.

Άλλες περιπτώσεις μάγων και μαγισσών που συμβούλευαν βασιλείς

Ίσως ο συγγραφέας του Game of Thrones, George R. R. Martin, να εμπνεύστηκε σημαντικά από τους Έλληνες τραγικούς ποιητές, καθώς η τελευταία σκηνή με τη θυσία της Σίρεν, μοιάζει βγαλμένη από την Ιφιγένεια του Ευριπίδη.

Η Ιφιγένεια ήταν μία από τις κόρες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας και επειδή ο πατέρας της είχε προκαλέσει την οργής της θεάς Αρτέμιδας σκοτώνοντας το ιερό ελάφι ήταν αδύνατο να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία, λόγω της άπνοιας που είχε προκαλέσει η θεά. Έτσι, ο Αγαμέμνονας ρώτησε τον μάντη Κάλχα τι έπρεπε να κάνουν κι εκείνος απάντησε ότι η οργή της θεάς θα έφευγε μόνο αν ο Αγαμέμνων θυσίαζε τη θυγατέρα του, την Ιφιγένεια, η οποία τότε βρισκόταν στις Μυκήνες. Στην αρχή ο Αγαμέμνων αρνήθηκε να το πράξει, αλλά πιέσθηκε από τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα, καθώς και οι μήνες περνούσαν, και κάλεσε την κόρη του με την πρόφαση ότι θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια ήρθε στην Αυλίδα και τότε ο Αγαμέμνονας την παρέδωσε στον Κάλχα για να τη θυσιάσει στην Άρτεμι. Η Κλυταιμνήστρα δεν μπόρεσε ποτέ να του συγχωρήσει το γεγονός ότι θυσίασε το ίδιο τους το παιδί για την εκστρατεία του, με αποτέλεσμα να τον δολοφονήσει.

 

Ακόμη ένας μάγος της ελληνικής μυθολογίας θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει τον συγγραφέα για τον ρόλο της Μελισάνδρης στο Game of Thrones και δεν ήταν άλλος από τον Τηρεσία που κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Επτά αρχηγών εναντίον της Θήβας προφητεύει ότι η πόλη θα σωζόταν, αν ο Μενοικέας, ο γιος του Κρέοντα, θυσιαζόταν, για να κατευνάσει την οργή του Άρη, πράγμα που έγινε.

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Πυθία, ίσως την πιο γνωστή Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών που έδινε χρησμούς σε όλους τους Αχαιούς πριν από κάθε σημαντική μάχη ή εκστρατεία. 

Ο μάγος Μέρλιν ήταν ο προφήτης και μετέπειτα εξελίχθηκε σε μάγο και πιστός σύμβουλος του βασιλιά Αρθούρου. Θεωρήθηκε το πρόσωπο, που επηρέαζε όσο κανέναν άλλο τον θρυλικό βασιλιά της Αγγλίας, καθώς χωρίς τις προφητείες και τις εντολές του ο αγγλικός στρατός δεν έκανε βήμα. Ο μύθος αναφέρει πως ήταν εκείνος που βοήθησε στην εξάπλωση της Βρετανίας, αλλά και στην επιτυχία της χρυσής βασιλείας του Αρθούρου.

(Πηγή: WikiaGameofThrones)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα