Eurogames: Πρεμιέρα σήμερα για τα νέα “Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα” κι εμείς τα θυμόμαστε

Eurogames: Πρεμιέρα σήμερα για τα νέα “Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα” κι εμείς τα θυμόμαστε
Πρεμιέρα σήμερα για τα νέα "Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα" Eurogames

20 ολόκληρα χρόνια μετά την διακοπή τους, τα πάλαι ποτέ “Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα” επιστρέφουν και κάνουν πρεμιέρα απόψε το βράδυ στην ελληνική τηλεόραση. Θυμόμαστε τα καλύτερα ρετρό highlights.

Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση σε καμία τηλεοπτική εκπομπή, τα Eurogames (Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα όπως προβάλλονταν από την ΕΡΤ) ήταν για πολλούς το καλύτερο τηλεπαιχνίδι που είχε περάσει ποτέ από τις οθόνες μας.

Η εταιρεία Banijay αναβιώνει το παιχνίδι 20 χρόνια μετά το τέλος του και μένει φυσικά να δούμε το πώς θα είναι το νέο προιόν.

Τα “Jeux Sans Frontières – JSF” προβάλλονταν από το 1965 μέχρι το 1999. Η ήταν του Σαρλ ντε Γκωλ και είχε σαν στόχο “τη συμφιλίωση των νέων της μεταπολεμικής Ευρώπης”, μέσα από ευρηματικά παιχνίδια στα οποία διαγωνίζονταν δήμοι και κοινότητες από διαφορετικές χώρες.

Ξεκίνησαν με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία). Η τεράστια επιτυχία του προγράμματος κίνησε το ενδιαφέρον συμμετοχής πολλών ακόμα χωρών, με αποτέλεσμα το 1979 να λάβουν μέρος για πρώτη φορά οκτώ χώρες συνολικά. Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε το 1994, με τη συμμετοχή εννέα χωρών.

Το υψηλό κόστος παραγωγής έκανε τους ιθύνοντες της EBU να σταματήσουν τη διοργάνωση.

Συνολικά έλαβαν συμμετοχή 20 χώρες, ενώ η Ελλάδα έλαβε μέρος από το 1993 μέχρι και το 1999, οπότε και σταμάτησε η διοργάνωσή τους. Τα δικαιώματα των εκπομπών δεν τα είχε η EBU αλλά ήταν ο συντονιστής της διοργάνωσης. Τα δικαιώματα της εκομπής (ονόματος- τίτλου) τα είχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που συμμετείχαν.

 

Η συμμετοχή της Κομοτηνής το 1998 όταν και κέρδισε την 1η θέση:

Συνολικά, η Ελλάδα σημείωσε τρεις νίκες, αλλά καμία σε τελικό: Το 1995 με τη Ρόδο στο Μιλάνο, με 62 βαθμούς, και τη Πάτρα, πάλι το 1995 στη Μάλτα, με 59 βαθμούς. Η τρίτη νίκη ήταν από την Κομοτηνή στο Τρέντο το 1998 με 83 βαθμούς.

Στην Ελλάδα

Εκτός από τις νίκες, η χώρα μας φιλοξένησε αρκετές φορές τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα. Η αρχή έγινε το 1993 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μαρούσι. Το θέμα της εκπομπής, “Οι 12 άθλοι του Ηρακλή”.

Το 1994 τα Παιχνίδια έγιναν στον Πόρο με θέμα, “Τις περιπέτειες του Οδυσσέα”.

Το 1995 πραγματοποιήθηκαν δύο εκπομπές και οι δύο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η πρώτη με θέμα “Μύθοι του Αισώπου” και η δεύτερη “Οι περιπέτειες του Θησέα”.

Τα νέα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Γαλλικής Τηλεόρασης για την περίοδο 2019-2020 και η ανακοίνωση έγινε την Τρίτη (18-06-2019) στο Marigny Theater από τον Takis Candilis γενικό διευθυντή της Γαλλικής Τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το φετινό σενάριο: Σε μια τεράστια ανοιχτή αρένα, σε ένα τηλεοπτικό χωριό που στήθηκε ειδικά για τα Eurogames (υπό αυτό τον τίτλο θα παίζονται πλέον στη χώρα μας), Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ρωσία παίζουν χωρίς σύνορα… 6 χώρες, 5 πόλεις από κάθε χώρα και 12 παίκτες από κάθε πόλη παίρνουν μέρος στις πιο απρόβλεπτες και ευρηματικές δοκιμασίες. Σε ευφάνταστα και τρελά παιχνίδια, εμπνευσμένα από τις χώρες που συμμετέχουν.

Στο πρώτο επεισόδιο, οι παίκτες της Σπάρτης από την Ελλάδα, του Σουντάντ Ροντρίγκο από την Ισπανία, της Αγίας Πετρούπολης από τη Ρωσία, του Μπιαλιστόκ από την Πολωνία, του Αμβούργου από τη Γερμανία και της Φολγκαρία από την Ιταλία μεταμφιέζονται σε “Αρχαίους Ρωμαίους και Έλληνες”, “μπαλαρίνες”, “ποντίκια” και “Βίκινγκς”, παίζουν και διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσεως. Ποιος θα είναι ο νικητής του “Καρυοθραύστη”, του “Κολοσσαίου”, του “Vamos a la playa” και των άλλων παιχνιδιών;

Τα Eurogames ξεκινούν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και για έξι επεισόδια υπόσχονται τρελό κέφι, γέλιο και διασκέδαση για όλη την οικογένεια.

Στην παρουσίαση θα είναι ο Θέμης Γεωργαντάς.

Πρεμιέρα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 21.00 στον ΣΚΑΪ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα