Famagusta: Ο Μακάριος “ζωντανεύει” μέσα από τον Γρηγόρη Βαλτινό – Backstage φωτογραφίες

Διαβάζεται σε 9'
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta"
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV

Η δράση του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, αλλά και η φυγάδευσή του, ζωντανεύουν στο νέο επεισόδιο του “Famagusta”. Το NEWS 24/7 εξασφάλισε backstage φωτογραφίες.

Οι αγωνιώδεις ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος στην Κύπρο, η δράση αλλά και η φυγάδευση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από το προεδρικό μέγαρο στις 15 Ιουλίου του 1974 θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς “Famagusta”, που θα προβληθεί απόψε, Κυριακή (18/02), στις 21:00 στο MEGA.

Στο αποψινό επεισόδιο θα κάνει την εμφάνισή του ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος ενσαρκώνει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το NEWS 24/7 εξασφάλισε backstage φωτογραφίες από την “μεταμόρφωση” του αγαπημένου ηθοποιού, αλλά και από τα γυρίσματα διάφορων σκηνών του στη σειρά.

Λίγα λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πνευματικός άνθρωπος, μαχητής υπέρ των συμφερόντων του λαού του και ο πιο προβεβλημένος ηγέτης του ελληνισμού στη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Υπήρξε μια προσωπικότητα εγνωσμένης αξίας σε Ευρώπη και Αμερική. Η προσπάθεια ανατροπής του Εθνάρχη του νησιού πυροδότησε την καταστροφική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του ’74. Μανιώδης καπνιστής που το πάθος του αυτό, επέσπευσε τον θάνατό του.

Η προσωπικότητα, η ζωή και τα έργα του, όπως θα αποτυπωθούν στη σειρά του MEGA, έχουν αντληθεί από ιστορικά στοιχεία.

Το ιστορικό πλαίσιο

15 Ιουλίου 1974. Η ηγεσία της χούντας των Αθηνών ενηµερωνόταν λίγα λεπτά πριν από τις 08:00 της 15ης Ιουλίου 1974 από τους συνδέσµους της στη Λευκωσία ότι ετίθετο σε εφαρµογή το σχεδιασµένο από καιρό πραξικόπηµα κατά του λαοφιλούς 61χρονου Προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας και Αρχιεπισκόπου της Μεγαλονήσου, Μακαρίου Γ’.

Ο Μακάριος βρισκόταν στο προεδρικό Μέγαρο µε µια οµάδα µαθητών από την Αίγυπτο που πραγµατοποιούσε επίσκεψη στο γραφείο του. Έξω από το κτίριο είχαν εµφανιστεί δύο άρµατα µάχης τύπου Τ-34 µε τις κάννες των 8,2 µέτρων στραµµένες προς την είσοδο και δεκάδες πάνοπλοι καταδροµείς που ετοιµάζονταν να περικυκλώσουν το ιστορικό Μέγαρο. Ο Μακάριος φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα του γραφείου του, που έβλεπε προς έναν ξηροπόταµο, πέρα από τον οποίο περνούσε δηµόσιος δρόµος.

Στις 16 Ιουλίου ο Μακάριος πέταξε με βρετανικό αεροπλάνο στη Μάλτα και από εκεί στο Λονδίνο το βράδυ της ίδιας ημέρας. Την επομένη, 17 Ιουλίου, ο Μακάριος έγινε δεκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Γουίλσον και τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν, ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος, που κυβερνούσε εκείνη την περίοδο τη Μεγάλη Βρετανία. Και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέντε ημέρες αργότερα, το Σάββατο 20 Ιουλίου, η Τουρκία θα εισβάλει στο νησί, µε τη στρατιωτική επιχείρηση να λαµβάνει την κωδική ονοµασία «Αττίλας».

Δείτε backstage φωτογραφίες που εξασφάλισε το NEWS 24/7:

Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στο "Famagusta" MEGA TV

Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Βαλτινού για τον ρόλο του

Λίγες ώρες πριν εμφανιστεί στη σειρά “Famagusta”, το βράδυ της Κυριακής στις 21:00, ως Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Γρηγόρης Βαλτινός μίλησε για την πρόκληση του ρόλου στην εκπομπή «Ελένη», με την Ελένη Μενεγάκη.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι με βοήθησε πάρα πολύ το σενάριο της Βάνας Δημητρίου, η οποία με ιστορικούς συμβούλους, μαζί με τον Αντρέα Γεωργίου έκαναν μια μελέτη και όταν μου παραδόθηκε ο ρόλος έσκυψα σε όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα, τις φωτογραφίες» είπε για τον τρόπο που προσέγγισε την ερμηνεία ενός τόσο εμβληματικού ιστορικού προσώπου.

«Το οπτικό βοηθάει γιατί πραγματικά σοκάρει τον κόσμο όταν είσαι πολύ κοντά φυσιογνωμικά, μελέτησα όμως πάρα πολλά γεγονότα» είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας, όπως είναι και εμφανές άλλωστε, την ομοιότητα που έχει ο ίδιος με τον εκλιπόντα Εθνάρχη της Κύπρου. «Είχαμε ένα τεράστιο δίλημμα στο αν θα είμαστε πιστοί σε αυτή την προσωπικότητα. Είναι μια σειρά η οποία με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο μπλέκει τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα» επανέλαβε στη συνέχεια ο κύριος Βαλτινός.

«Με προβλημάτισε πάρα πολύ, επειδή έχει μια χαρακτηριστική υφή η γλώσσα των Κυπρίων, αν θα πρέπει να κάνω μια εντελώς μιμητική προσέγγιση. Επιλέξαμε κάτι ενδιάμεσο για να μη γίνει καρικατούρα η φωνή και η προφορά. Τώρα το δίλημμα είναι τι θα παρουσιάσεις από αυτόν τον άνθρωπο, είτε σαν συγγραφέας, είτε σαν σκηνοθέτης, είτε σαν ερμηνευτής» συνέχισε.

Η ιστορική πλευρά του Μακαρίου

Ο Γρηγόρης Βαλτινός εξήγησε πως ένα ιστορικό πρόσωπο και δη ένας πολιτικός που έχει κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, θα κάνει και λάθη. «Υπάρχουν και κάποιες διχογνωμίες ως προς τις αποφάσεις του Μακάριου. Όλα αυτά πλησιάζονται με πολλή προσοχή, ευαισθησία και ευγένεια μέσα στη σειρά» είπε.

«Θα δούμε τα διλήμματα που έχει ακόμα και η ίδια η ιστορία για αυτό το πρόσωπο. Εγώ με τη σειρά μου σαν ερμηνευτής θα προσπαθήσω να βγάλω την ψυχή αυτού του ανθρώπου» συνέχισε, εξηγώντας πως αρχής γενομένης από το επεισόδιο της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, θα δούμε αρκετές στιγμές του Αρχιεπισκόπου, όπως είχαν αποτυπωθεί και στα μέσα ενημέρωσης της εποχής, πριν από 50 χρόνια.

Η επαφή με πρόσωπα που γνώριζαν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Η Ελένη Μενεγάκη, αναρωτήθηκε αν ο Γρηγόρης Βαλτινός κατάφερε να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μακάριο από κοντά. «Μίλησα και μάλιστα υπάρχουν αρκετοί εν ζωή, μας βοηθά πάρα πολύ ο γραμματέας του στην Αρχιεπισκοπή» είπε και μετέφερε πως η αίσθηση όλων για τον Κύπριο ηγέτη ήταν πως «ήταν ιδιαίτερα γοητευτικός, ότι ήταν δεινός ρήτορας, ότι αποστήθιζε τους λόγους του απ’ έξω, συγκινούσε τα πλήθη». Όπως τόνισε άλλωστε, «έδινε μεγάλο κουράγιο στον κυπριακό λαό, αλλά και στους Έλληνες».

«Έχω φοβερό τρακ να ενσαρκώνω ένα ιστορικό πρόσωπο, τόσο αγαπητό και τόσο γνωστό. Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και βέβαια μπορεί να ανατρέξει κανείς να δει ιστορίες, να δει συνεντεύξεις. Καταλαβαίνετε τι αγωνία έχω, ίσως τόση αγωνία δεν είχα με κανέναν άλλο τηλεοπτικό ρόλο, όσο με αυτόν. Είναι πολύ επικίνδυνο και πολύ ευαίσθητο» είπε στη συνέχεια, ενώ αποκάλυψε πως προσεχώς θα γυριστεί και η περίφημη συνέντευξη του Μακάριου στην Μελίνα Μερκούρη.

Ο ρόλος του Μακαρίου είναι “εμπειρία ζωής”

«Για εμένα είναι εμπειρία ζωής, εμπειρία υποκριτική, μελετάω πάρα πολύ, περιμένω με αγωνία το επόμενο γύρισμα. Κάθε φορά κάθομαι με τον Αντρέα και βλέπουμε το μόνιτορ για να δούμε κατά πόσο αυτό που βλέπουμε μπορεί να αμφισβητηθεί» παραδέχεται ο Γρηγόρης Βαλτινός για τη συμμετοχή του στη σειρά Famagusta.

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε όμως και στην χρονοβόρα διαδικασία προετοιμασίας του. «Τέσσερις, μου τραβάνε τα μαλλιά πίσω, τα κολλάνε, περνάει μεμβράνη. Γεμίζω κόλλα παντού. Οι τρίχες είναι κάτι που σιχαίνομαι στη ζωή μου, είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά. Τρεις ώρες κάνει περίπου το κεφάλι και άλλη μια ώρα τα γένια».

Η συνεργασία με τον γιο του στη “Famagusta”

Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των διαλογογράφων της σειράς βρίσκεται και ο γιος του ηθοποιού, Νικηφόρος Βαλτινός. «Είναι στην ομάδα της Βάνας Δημητρίου, είναι κάτι το οποίο το έχει σπουδάσει και βεβαίως τώρα με την τριβή μαθαίνεις πολύ περισσότερα πράγματα. Πολύ μεγάλοι συγγραφείς ήταν διαλογογράφοι στην καριέρα τους. Ο Νικηφόρος είναι πολύ παθιασμένος με αυτό το πράγμα, του αρέσει» λέει ο κ. Βαλτινός.

Όσο για τη συνεργασία τους στη σειρά: «Δεν ξέρω τίποτα από τα σενάρια, τα παίρνω την ίδια στιγμή που τα παίρνουν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Δεν τον ενοχλώ για τίποτα, δεν μαθαίνω καν τι συνέχεια του ρόλου και των επεισοδίων».

Famagousta: Τι θα δούμε στο πέμπτο επεισόδιο

Μια σειρά από φλας μπακ αποκαλύπτουν την δράση του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, την επίσκεψη του στον πρόεδρο Ουίλσον, αλλά και την φυγάδευση του την κρίσιμη μέρα της τραγωδίας της Κύπρου. Στο σήμερα, ο Αντρέας προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης και είναι πεπεισμένος ότι ένοχος είναι ο Μάικλ. Η Ιφιγένεια μετακομίζει στο σπίτι του Παύλου με την πρόθεση να επανασυνδεθεί με τον γιο τους Αντρίκο. Ο Μάικλ προσπαθεί να πείσει τη Σιμώνη με κάθε τρόπο ότι δεν σκότωσε αυτός την αδερφή της, την Ελένη. Μια συγκλονιστική ιστορία από την περίοδο της εισβολής του 1974 μοιράζονται δύο επιζήσαντες στο ντοκιμαντέρ του Μάικλ. Ο Αντρέας και η Χριστίνα ανησυχούν που ο Παύλος ζήτησε απ’ την Ιφιγένεια να επιστρέψει στο σπίτι καθώς, λόγω του βεβαρημένου της ιστορικού στον αλκοολισμό, δεν την εμπιστεύονται. Η Σοφία υποπτεύεται πως η Χριστίνα ίσως και να είναι η βιολογική μάνα του Μάικλ, με τη Μαίρη να εύχεται να ισχύει αυτό, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση ο δικηγόρος Αντρέας Σέκερης θα τον αντιμετωπίσει ευνοϊκά!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα