Game of Thrones: Γιατί αντέδρασε έτσι ο Ντρόγκον στο φινάλε

Game of Thrones: Γιατί αντέδρασε έτσι ο Ντρόγκον στο φινάλε

Η πιθανή απάντηση σε ένα από τα πολλά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν κατά φινάλε της επιτυχημένης σειράς φαντασίας - Προσοχή: Ακολουθούν spoilers.

Στα 80 λεπτά που διήρκεσε το 73ο και τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς – φαινόμενο «Game of Thrones», ήταν δύσκολο να κλείσουν όλα τα μέτωπα που εκκρεμούσαν από τις προηγούμενες σεζόν. Σίγουρα οι τηλεθεατές έμαθαν την κατάληξη των αγαπημένων τους ηρώων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αρκετά ερωτήματα που είχαν προκύψει στη διάρκεια της ιστορίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS

Ένα από αυτά προέκυψε στο μεγάλο φινάλε του GOT και αφορά στη στάση που τήρησε ο τελευταίος δράκος της Ντενέρις, Ντρόγκον απέναντι στον Τζον Σνόου.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Ντρόγκον διαισθάνθηκε ότι η μητέρα του είναι νεκρή πέταξε γρήγορα στην γκρεμισμένη αίθουσα του Σιδηρούν Θρόνου για να βρει τον Σνόου να στέκεται πάνω από την αιμόφυρτη σορό της Ντενέρις. Αρχικά ο δράκος δείχνει να είναι οργισμένος με τον Σνόου, και στέκεται μπροστά του έτοιμος να τον κάψει με τις φλόγες του. Την τελευταία στιγμή ωστόσο γυρνά το κεφάλι και ξεσπά στον Θρόνο των βασιλείων του Westeros, λιώνοντας τον με την πύρινη μανία του.

Πολλοί τηλεθεατές αναρωτήθηκαν γιατί ο Ντρόγκον επέλεξε να μη σκοτώσει τον “βασιλιά” του Βορρά, δεδομένου ότι ότι μόλις σκότωσε τη μητέρα του και αντίθετα επέδειξε (αντί εκδικητικής μανίας) υψηλή νοημοσύνη και κατέστρεψε τον Θρόνο – σύμβολο της δίψας για απόλυτη εξουσία που τρέλανε την Ντενέρις.

Εάν η ασημομάλλα βασίλισσα έπεφτε νεκρή στα χέρια οποιουδήποτε άλλου, ο Ντρόγκον θα τον είχε κάνει στάχτη σε μηδενικό χρόνο. Όμως ο δράστης της δολοφονίας είναι ένας Ταργκάριεν, ο Αίγκον Ταργκάριεν όπως είναι το πραγματικό όνομα του Σνόου, γιου του Ρέγκαρ Ταργκάριεν και της Λιάνα Σταρκ.

Στη μυθολογία του Game of Thrones, η Δυναστεία των Ταργκάρυεν ήταν για πολλά χρόνια αήττητη χάρη στο γεγονός ότι οι Ταργκάρυεν κατείχαν δράκους, τους οποίους χρησιμοποιούσαν σαν όπλα μαζικής καταστροφής στις μάχες τους. Οι Ταργκάρυεν εξέτρεφαν και εκπαίδευαν οι ίδιοι τους δράκους (λέγεται μάλιστα ότι ο δράκος επέλεγε έναν μόνο καβαλάρη του και του ήταν πιστός μέχρι τέλους). Περίπου 300 χρόνια πριν από τη γέννηση της Ντενέρις, ο πρόγονος της Αίγκον ο πρώτος ήρθε από τη Βαλύρια -πατρίδα των Ταργκάρυεν – στο Ντράγκονστοουν με πέντε δράκους και κατάφερε να κατακτήσει τα επτά βασίλεια, του Westeros. Μετά τη νίκη του σφυριλάτησε τον περίφημο Σιδηρούν Θρόνο. Στα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο (και στον εμφύλιο που έμεινε στην ιστορία ως ο Χορός των Δράκων) οι δράκοι έγιναν είδος υπό εξαφάνιση. Οι τελευταίοι “εν ζωή” ήσαν τα τρία πετρωμένα αυγά που δόθηκαν στην Ντενέρις, τα οποία κατάφερε να εκολάψει.

Οι δεσμοί άρα που τρέφουν οι δράκοι με τους Ταργκάρυεν είναι δεσμοί αίματος (όπως φάνηκε και στη σειρά από τη σχέση που είχαν Ντρόγκον, Ρέγκαλ και Βισέριον με τη μητέρα τους).

Όταν ο Τζον Σνόου σκοτώνει την Ντενέρις, καθίσταται αυτόματα ο τελευταίος εν ζωή Ταργκάρυεν, κάτι που όσο εξοργισμένος και εάν είναι ο Ντρόγκον, δεν μπορεί να παραβλέψει: Ο Σνόου είναι κατά κάποιον τρόπο “αφεντικό” του.

Μια άλλη ερμηνεία που μπορεί να ισχύει είναι ότι οι δράκοι είναι ιδιαίτερα έξυπνα πλάσματα και ο Ντρόγκον κατάφερε μέσα στη μανία του να αντιληφθεί  ότι αυτό που σκότωσε τη μητέρα του δεν ήταν το στιλέτο του Σνόου αλλά η εμμονή της με την εξουσία και τον Σιδηρούν Θρόνο. Επομένως η πράξη του είναι στην ουσία μια συμβολική εκδίκηση για τον ηθικό “αυτουργό” της δολοφονίας.

Πολλοί ίσως διερωτήθηκαν γιατί δεν εκδήλωσε την ίδια εξυπνάδα όταν η μητέρα του αιματοκύλησε με τη βοήθεια του το Κινγκς Λάντινγκ, αλλά αντίθετα με απόλυτη υπακοή στις διαταγές της κατέκαψε αθώα γυναικόπαιδα και στρατιώτες. Η απάντηση σε αυτό πιθανώς είναι ότι -ακόμα και αν ο Ντρόγκον είχε αντίληψη ότι η ισοπέδωση της πόλης ήταν λάθος – δεν μπορούσε να παρακούσει τη μητέρα και καβαλάρισσά του.

Ως προς του πού πήγε ο Ντρόγκον με τη σορό της Ντενέρις, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση. Το πιο πιθανό είναι ότι κατευθύνθηκε προς τη Βαλύρια: Ο Σάμγουελ Τάρλι αναφέρει ότι τελευταία φορά τον είδαν να κατευθύνεται ανατολικά και ο Μπραν, ο “Σπασμένος Βασιλιάς” και νικητής του παιχνιδιού του στέμματος λέει ότι θα προσπαθήσει να τον εντοπίσει ο ίδιος.

Το τελευταίο άρα ερώτημα που σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να είχε απαντηθεί είναι τι σχέδια έχει ο Μπραν για τον Ντρόγκον και κατά πόσο μπορεί να τον θέσει υπό τον έλεγχό του… Για την απάντηση σε αυτό, ίσως θα πρέπει να περιμένουμε το τελευταίο βιβλίο του Μάρτιν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα