Game of Thrones: Ο σεξισμός του τελευταίου επεισοδίου που προκάλεσε οργή

Game of Thrones: Ο σεξισμός του τελευταίου επεισοδίου που προκάλεσε οργή
Σόφι Τέρνερ Joel C Ryan/Invision/AP

Μία φράση της Σάνσα που έχει υπάρξει θύμα κακοποίησης και βιασμού εξόργισε πολλές γυναίκες στο τελευταίο επεισόδιο. Αλλά δεν ήταν το μόνο στοιχείο σεξισμού, ούτε η πρώτη φορά που οι επιλογές των σεναριογράφων και παραγωγών δημιουργούν δυσάρεστες εντυπώσεις.

Η 8η και τελευταία σεζόν του Game of Thones αν και έχει δεχθεί σκληρή κριτική από πολλούς fan, όπως αποδεικνύουν και οι οnline βαθμολογίες σε πλατφόρμες όπως το Imdb.

Αν και βεβαίως εκατομμύρια τηλεθεατές εξακολουθούν να απολαμβάνουν την επική σειρά, ουκ ολίγοι φανατικοί φίλοι του ρεαλιστικού μυθικού έπους έχουν απογοητευτεί από το σενάριο, από επιλογές με σκοπό να αιφνιδιαστούν και να σοκαριστούν οι τηλεθεατές έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται το “χτίσιμο” αφηγήσεων και χαρακτήρων επί σειρά ετών, από την εκτός χαρακτήρα συμπεριφορά των ηρώων που μοιάζουν να έχουν ξεχάσει στοιχειώδεις κανόνες στρατηγικής πολέμου. Το 3ο επεισόδιο θεωρήθηκε αντικλιμάκωση από πολλούς και το 4ο προσέφερε μία σειρά από απογοητεύσεις, αλλά και μία στιγμή που μούδιασε πολλούς τηλεθεατές, καθώς ερμηνεύθηκε ως ωραιοποίηση της κακοποίησης γυναικών.

Το Game of Thrones είχε κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για σεξισμό στο παρελθόν. Η σκηνή όμως του 4ου επεισοδίου που προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων ήταν αυτή όπου η Σάνσα συνομιλεί με τον Hound και όταν εκείνος της λέει πως εάν είχε φύγει μαζί του από το Κings Landing όσο ήταν ακόμη νωρίς, θα είχε γλυτώσει τα δεινά που έζησε στη συνέχεια, δηλαδή την συνεχιζόμενη κακοποίηση από τον Τζόφρι, τον εξαναγκασμό σε γάμο με τον Τύριον (ο οποίος όμως σεβάστηκε την τρομαγμένη έφηβη και δεν την ανάγκασε σε ερωτική επαφή), τη χρήση της ως μαριονέτας από τον Μικροδάχτυλο και το γάμο και βιασμό της από τον πιο ψυχοπαθή ίσως χαρακτήρα που έχει υπάρξει σε αυτό το βίαιο σύμπαν, το Ράμσεϊ.

Η απάντηση της Σάνσα ήταν πως αν δεν είχε ζήσει όλα αυτά (υπονοώντας κυρίως κατά τα φαινόμενα το βιασμό και βασανισμό της από το σαδιστικό Ράμσεϊ) θα είχε μείνει ένα μικρό πουλί σε όλη της τη ζωή. Μικρό πουλί αποκαλούσε ο Hound την έφηβη τότε Σάνσα στο δεύτερο κύκλο της σειράς.

Η φράση αυτή ξένισε γιατί υπονοούσε ότι έγινε μία υποτίθεται δυναμική ανεξάρτητη και έξυπνη γυναίκα όχι παρά την κακοποίηση της, αλλά επειδή κακοποιήθηκε. Οι υπεύθυνοι της σειράς κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν το βιασμό ως μέσο εξέλιξης του γυναικείου χαρακτήρα. Και ενώ είναι γεγονός ότι γυναίκες θύματα κακοποίησης ανακαλύπτουν ότι είναι δυνατές και καταφέρνουν να φύγουν από τους δυνάστες τους, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το να θεωρείται ότι μία γυναίκα γίνεται αυτή που είναι επειδή βιάστηκε και κακοποιήθηκε.

Ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση της ηθοποιού Τζέσικα Τσαστέιν, η οποία συμπρωταγωνιστεί με τη Σόφι Τέρνερ που παίζει τη Σάνσα, στη επερχόμενη ταινία “Dark Phoenix”, τη 12η της σειράς των X- Men.

“Ο βιασμός δεν είναι εργαλείο για να κάνεις ένα χαρακτήρα πιο δυνατό. Μια γυναίκα δεν χρειάζεται να θυματοποιηθεί για να γίνει πεταλούδα. Το μικρό πουλί ήταν πάντα ένας Φοίνικας. Η δύναμη που έχει οφείλεται μόνο στην ίδια. Και σε κανέναν άλλον” έγραψε η Τσαστέιν στο twitter.

Ο χαρακτήρας της Σάνσα και κυρίως το πως αντιμετωπιζόταν από τους παραγωγούς της σειράς ήταν έτσι κι αλλιώς εξαρχής εξόχως προβληματικός: Η ηρωίδα εξυμνούνταν γιατί υπέμενε τις κακοποιήσεις της, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να ερμηνευθεί ως μήνυμα προς τις κακοποιημένες γυναίκες ότι είναι πιο ασφαλείς εάν υπομένουν και σιωπούν και δεν αποπειραθούν να φύγουν μόνες τους. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι βέβαια αλήθεια: Όσο μία γυναίκα παραμένει σε τέτοιες καταστάσεις τόσο περισσότερο κινδυνεύει η ζωή της.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι D&D χρησιμοποιούν το βιασμό ως στοιχείο σοκ, εξέλιξης χαρακτήρα και με προβληματικό τρόπο. Στον πρώτο κύκλο η Ντενέρις είχε βιαστεί την πρώτη νύχτα του γάμου της από τον Καλ Ντρόγκο, κάτι που δε συνέβαινε στα βιβλία και που ήταν ακόμη πιο προβληματικό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στη συνέχεια αναπτύσσεται αγάπη μεταξύ των δύο. Στην τρίτη σεζόν μετά το θάνατο του μισητού Τζόφρι ο Τζέιμι Λάννιστερ βιάζει την αδερφή του και ερωμένη του Σέρσει μπροστά στο φέρετρο του αιμομεικτικού καρπού της παράνομης σχέσης του για κάποιο λόγο που κανείς ποτέ δεν κατάλαβε πέραν της πρόκλησης σοκ. Και βέβαια ο γάμος και ο βιασμός της Σάνσα από το Ράμσεϊ δεν έχει ποτέ συμβεί στα βιβλία, όπως διαμαρτύρονταν οι φανατικοί αναγνώστες.

Και δεν ήταν η μόνη σκηνή ή εξέλιξη σε αυτή τη σεζόν που άφησε πικρή γεύση σεξισμού. Οι D&D έχουν βεβαίως κατηγορηθεί και για το αντίθετο: Ότι έδωσαν στις τελευταίες σεζόν τους ηγετικούς ρόλους σε γυναίκες προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την πολιτική ορθότητα και το κίνημα MeToo. Αυτό με αφορμή το γεγονός ότι η τελική σύγκρουση θα είναι μεταξύ δυο βασιλισσών, της Σέρσεϊ και της Ντενέρυς. Αλλά και επειδή η Σάνσα αίφνης παίζει ένα πολύ πιο ηγετικό ρόλο και κυρίως επειδή η Άρυα επελέγη από τους D&D να είναι το πρόσωπο που θα κατάφερνε το θανάσιμο χτύπημα στον Night King παρόλο που όλη η αφήγηση επί οκτώ σεζόν είχε χτιστεί γύρω από το Τζον Σνόου. Αν και οι υπεύθυνοι της σειράς ομολόγησαν ότι επέλεξαν την Άρυα μόνο και μόνο επειδή όλοι ανέμεναν πως ο Τζον Σνόου θα ήταν ο Azor Ahai σε μία κίνηση εντυπωσιασμού και ανατροπής- ενδεχομένως και επειδή η Arya και η ηθοποιός Maisie Williams είναι από τους αγαπημένους των τηλεθεατών.

Όμως πίσω από αυτές τις φαινομενικά girl power επιλογές, έρχονται εντελώς αντίθετες εξελίξεις: Οι δύο βασίλισσες που πολεμούν για το θρόνο είναι τρελές. Η Σέρσεϊ είναι ούτως ή άλλως η Mad Queen, αλλά το βεβιασμένο και βιαστικό σενάριο ωθεί και τη Ντενέρυς στην τρέλα. Και ξαφνικά ο Βάρυς, που επί πολλά επεισόδια ήταν απλώς… διακοσμητικός, αποφασίζει ότι κάποιος που διαθέτει ένα πέος είναι προτιμότερος γιατί θα ήταν πιο εύκολο να γίνει αποδεκτός από τους άρχοντες των Επτά Βασιλείων. Θα έλεγε κανείς ότι είναι απλώς μία κυνική ρεαλιστική διατύπωση, μόνο που μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν καν θέμα συζήτησης (η νομιμότητα της διεκδίκησης του θρόνου ήταν πολύ πιο βασικό και εδώ που τα λέμε αυτό είναι το θέμα με το Τζον Σνόου ή Εγκον Ταργκέρυεν, καθώς και η πολεμική ισχύς και δεν τόλμησε βέβαια ούτε να ψιθυρίσει κανείς αυτά περί πέους στη Σέρσεϊ). Ίσως βέβαια δεν είναι σεξισμός, αλλά θέμα κακού σεναρίου. Ίσως είναι και τα δύο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα