Λώλης: Το "γκέι φιλί" μπροστά στη σημαία ήταν έκφραση ελευθερίας

Λώλης: Το "γκέι φιλί" μπροστά στη σημαία ήταν έκφραση ελευθερίας

Για την απόφασή του να δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος μίλησε ο αστυνομικός Μιχάλης Λώλης. Τα τελευταία χρόνια, υπηρετεί στο τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας, και είναι ακτιβιστής, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Είναι ο πρώτος αστυνομικός στην Ελλάδα που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι gay.

Ο Μιχάλης Λώλης  βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή "Μετά τα Μεσάνυχτα" και τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και για το περιστατικό με το φιλί με τον σύντροφό του μπροστά από την ελληνική σημαία την 28η Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πλήθος σχολίων.

Όπως λέει, πολλά από αυτά τα σχόλια ήταν ενθαρρυντικά, αλλά υπήρξαν και ρατσιστικά-ομοφοβικά. Ο ίδιος εξήγησε πως "έγινε πολύς ντόρος για ένα φιλί, για μια εκδήλωση αγάπης, για μια εκδήλωση μεταξύ δυο ανθρώπων ανεξαρτήτου φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού". Θυμίζουμε πως οι ειδικοί φρουροί είχαν ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μιχάλης Λώλης, παρακάτω.

Πώς διαχειρίστηκαν οι γονείς του το ότι είναι γκέι

"Τους καταλαβαίνω για την αντίδρασή τους, δεν φταίνε. Έχουν μάθει να ζουν σε μια ετεροκανονική κοινωνία. Ο σεξισμός είναι κυρίαρχος. Εσύ θα τολμούσες να πεις πως άλλαξες πέντε συντρόφους σε ένα βράδυ; Αλλά εγώ είμαι άντρας. Η ομοφοβία συνάδει με τον σεξισμό, ακριβώς επειδή υποτιμούμε τις γυναίκες αποδίδουμε στους ομοφυλόφιλους γυναικεία χαρακτηριστικά, κάτι που δεν ισχύει. Για τη σημαία, η μητέρα μου, μου είπε, παιδί μου σε αγαπάω είσαι όλη μου η ζωή αλλά μην προκαλείς. Και της είπα, μαμά μου πώς προκάλεσα; Βοηθάω. Δέχθηκα χιλιάδες μηνύματα από νέα παιδιά αυτές τις μέρες, από γονείς που μου έλεγαν μπράβο μας δίνεις δύναμη και κουράγιο. Είναι κάποιοι που δεν μπορούν να πάνε κόντρα στις κυρίαρχες απόψεις. Δεν μπορώ να πάω κόντρα στους γονείς. Πρέπει να καταλάβουν όμως πως οι ιστορίες των ομοφυλόφιλων είναι φωνές δικαιοσύνης, ελευθερίας, αγάπης, δεν είναι πρόκληση".

Το ενδεχόμενο ενός γάμου και η απόκτηση οικογένειας

"Έχω συζητήσει με τον σύντροφό μου το ενδεχόμενο γάμου. Έχουμε συζητήσει το σύμφωνο συμβίωσης και θέλουμε να κάνουμε οικογένεια. Πιστεύουμε πως μπορούμε να γίνουμε πολύ καλοί πατεράδες. Δεν είμαστε στείροι, ομοφυλόφιλοι είμαστε. Θέλω τη νομική αναγνώριση, για το δικό μου παιδί να είναι πατέρας του και ο σύντροφός μου. Τι θέλει το παιδί; Αγάπη θέλει. Τα παιδιά δεν θέλουν εξηγήσεις, τα παιδιά αισθάνονται είναι άδολα. Όλη η ομοφοβία είναι κατασκευή. Αγαπώ την Ελλάδα αλλά αυτό δεν μπορεί να με κάνει σεξιστή απέναντι στις γυναίκες και ρατσιστή απέναντι στους αλλοδαπούς. Τα παιδιά είναι αθώα, κάποια στιγμή εύχομαι να μεγαλώσω ένα παιδί και είναι αυτά που θα αλλάξουν αυτόν τον κόσμο πολύ περισσότερο απ' ό,τι καταφέραμε εμείς μέχρι τώρα".

"Η φωτογραφία δεν είχε σκοπό να προσβάλλει ή να υβρίσει την ελληνική σημαία"

Για τη φωτογραφία με τη σημαία, είπε: "Ο ρατσισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την έλλειψη ανθρωπιάς, τον εθνικισμό, τον ολοκληρωτισμό εν γένει, όπως και η ομοφοβία. Σε μια φωτογραφία βλέπουμε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στην ελληνική σημαία. Η ελληνική σημαία είναι σύμβολο ελευθερίας. Για όποιον δεν τον γνωρίζει, οι άσπρες της γραμμές σημαίνουν ελευθερία. Ελευθερία είναι να εκφράζω με σεβασμό απέναντι στους γύρω συμπολίτες μου, το συναίσθημά μου. Δεν έγινε όλο αυτό με σκοπό την καθύβριση του συμβόλου. Δεν θα υπήρχε τέτοια αντίδραση αν έκανε κάτι παρόμοιο ένα straight ζευγάρι".

Οι ομοφοβικές επιθέσεις από συναδέλφους του αστυνομικούς στα social media

"Από κοντά κανένας συνάδελφος ποτέ δεν τόλμησε να μου πει κουβέντα, είτε υφιστάμενοί μου, είτε ανώτεροί μου στη δουλειά. Στα social media δυστυχώς γίνεται χαμός. Πολλοί συνάδελφοι παίρνουν δημοσιεύσεις μου και τις αναρτούν με ομοφοβικά σχόλια. Αναρωτιέμαι μερικές φορές, δε φοβούνται μην τους καλέσω σε απολογία ή τους κάνω μήνυση ως αξιωματικός. Με λένε ξεφτιλισμένο και άλλα χειρότερα. Ο κώδικας δεοντολογίας της Αστυνομίας λέει πως οι αστυνομικοί πρέπει να έχουν ανθρωπιά. Ξέχωρα από ταυτότητα φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό, πρέπει να προστατεύουν τον πολίτη. Οι συγκεκριμένοι είναι αμόρφωτοι και ακατάλληλοι για το Σώμα".

SHARE:

24Media Network