Masterchef: Γιατί ο Ιωαννίδης επιμένει να απαντά “ζυμαρικά” όταν οι παίκτες λένε μακαρόνια

Masterchef: Γιατί ο Ιωαννίδης επιμένει να απαντά “ζυμαρικά” όταν οι παίκτες λένε μακαρόνια
Caption / Star

Ο Πάνος Ιωαννίδης έχει φετίχ να διορθώνει τους παίκτες όταν χρησιμοποιούν τον όρο "μακαρόνια" αντί για "ζυμαρικά". Τελικά ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο.

Όλοι αναγνωρίζουν τη φοβερή χημεία που υπάρχει ανάμεσα στους τρεις κριτές του MasterChef 2022. Άλλωστε εκτός από συνάδελφοι είναι και πολύ καλοί φίλοι και τα πειράγματα μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν για τις προτιμήσεις και τις… εμμονές τους. Στον φετινό διαγωνισμό για παράδειγμα, αγαπημένη ερώτηση του Σωτήρη Κοντιζά είναι το πού μένουν οι παίκτες, και αν πληρώνουν ενοίκιο.

Να όμως και που ο Πάνος Ιωαννίδης έχει αναπτύξει τη δική του μικρή εμμονή: Θέλει οι διαγωνιζόμενοι να είναι σωστοί σε ότι αφορά στα μακαρόνια και τα ζυμαρικά! Κάθε φορά που κάποιος λέει μακαρόνια εκείνος σπεύδει να τον διορθώσει λέγοντάς του: «Ζυμαρικά». Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει μόνο με τους παίκτες, αλλά και με τους άλλους δύο κριτές…

Μήπως όμως έχει δίκιο με το φετίχ του αυτό; Ας δούμε τι εστί μακαρόνι και τι ζυμαρικό…

Ζυμαρικά ή μακαρόνια – Ποια είναι η διαφορά

Τα μακαρόνια και τα ζυμαρικά ανήκουν στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για τη διαφορά μεταξύ τους, καθώς αυτοί οι δύο όροι αναφέρονται σε παρόμοια είδη τροφίμων. Τα ζυμαρικά είναι ένας γενικός όρος για τα τρόφιμα που βασικά παρασκευάζονται από άζυμα ζύμης από φαγόπυρο ή σιτάρι, αλεύρι και νερό ενώ τα μακαρόνια είναι ένας τύπος ξηρών ζυμαρικών. Αυτό είναι το κύρια διαφορά ανάμεσα σε μακαρόνια και ζυμαρικά.

Κοινώς τα μακαρόνια είναι υποκατηγορία των ζυμαρικών.

Ειδικότερα, τα μακαρόνια είναι μακρύ, λεπτό και κυλινδρικό, στρογγυλό είδος ζυμαρικού που παράγεται από σιμιγδάλι και νερό. Στην Ελλάδα το κλασσικό μακαρόνι φτιάχνεται από σκληρό σιτάρι, αλλά σε άλλες χώρες μπορεί να συναντήσουμε παραγωγή από άλλα είδη αλεύρου.

Η καταγωγή των μακαρονιών είναι γεμάτη μύθους και αντιφάσεις. Από τον ευρύτατα διαδεδομένο θρύλο, ότι τα μακαρόνια τα έφερε στην Ιταλία στον 13ο αιώνα ο Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή, έως την αναφορά για ύπαρξη ζυμαρικών στα 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα.

Παραδοσιακά, τα μακαρόνια είχαν μήκος 50 εκατοστά, ωστόσο μικρότερα μήκη άρχισαν να γίνονται αρκετά δημοφιλή κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και τώρα τα μακαρόνια είναι συνήθως διαθέσιμα σε μήκη από 25 έως 30 εκατοστά. Μία μεγάλη ποικιλία πιάτων με ζυμαρικά βασίζεται στα μακαρόνια, από την απλή μακαρονάδα με τυρί μέχρι τις παραδοσιακές μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, κιμά και άλλες σάλτσες.

Μακαρονάδα ISTOCK

 

Τέλος, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, το ζυμαρικό είναι τρόφιμο, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι ή σιμιγδάλι σκληρού σίτου και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά).

Παραδείγματα ιταλικών ζυμαρικών (pasta) είναι:

  • τα μακαρόνια / σπαγγέτι
  • τα ραβιόλι
  • τα μακαρόνι (macaroni)
  • τα ριγκατόνι
  • τα τορτελίνια
  • οι πέννες
  • τα φουζίλι
  • οι ταλιατέλες
  • τα λινγκουίνια
  • τα λαζάνια
Ζυμαρικά Getty Images/iStockphoto

Παραδείγματα ελληνικών ζυμαρικών είναι: [πολλές φορές στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος “μακαρόνια” για όλα τα είδη ζυμαρικών]

  • οι χυλοπίτες
  • τα φλομάρια
  • τα σκιουφιχτά
  • το κριθαράκι
  • οι γκόγκες
  • ο τραχανάς

Τα ζυμαρικά σερβίρονται με σάλτσα, συνήθως κόκκινη (τομάτας), αν και η λευκή σάλτσα με γάλα/αυγά είναι επίσης δημοφιλής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα