Τα 10 επεισόδια “Game of Thrones” που πρέπει να δεις πριν την αποψινή πρεμιέρα

Τα 10 επεισόδια “Game of Thrones” που πρέπει να δεις πριν την αποψινή πρεμιέρα

Ένας βασικός σεναριογράφος της σειράς ξεχωρίζει τα πιο απαραίτητα επεισόδια πριν την τελευταία σεζόν κι εμείς επιλέγουμε μια must δεκάδα.

H μεγαλύτερη σειρά της δεκαετίας μπαίνει στην τελική της ευθεία απόψε αργά τη νύχτα (ή, για θεατές που δεν έχουν όρεξη να ξενυχτάνε, αύριο Δευτέρα 15 Απριλίου) με μια τελική σεζόν 6 επεισοδίων. Το “Game of Thrones” τελειώνει και πολύς κόσμος έχει ήδη κάνει τους επαναληπτικούς του μαραθωνίους, λίστες αναρτώνται παντού και αγαπημένα και πιο απαραίτητα επεισόδια.

Όμως αυτή η λίστα έχει μια ιδιαιτερότητα- προέρχεται από έναν άνθρωπο που κατέχει κεντρικό ρόλο στην ίδια τη δημιουργία της σειράς από την πρώτη στιγμή. Ο σεναριογράφος Μπράιαν Κόγκμαν γράφει για το “Game of Thrones” από την 1η ως την επερχόμενη τελευταία σεζόν του, οπότε ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο Κόγκμαν μοιράστηκε με το Entertainment Weekly την προσωπική του λίστα 21 αγαπημένων και πιο απαραίτητων επεισοδίων και πράγματι σε αυτή βρίσκουμε τα περισσότερα επεισόδια-σταθμούς της σειράς. Θα την αναπτύξουμε όλη εδώ αλλά ταυτόχρονα θα ξεδιαλέξουμε περαιτέρω τα 10 επεισόδια που μπορείς να δεις σήμερα σε έναν μαραθώνιο τελευταία στιγμές πριν την πρεμιέρα της 8ης σεζόν.

Ολόκληρη Κυριακή, 10 επεισόδια τα σηκώνει.

Αυτή είναι η λίστα των 21 (συν 1, δική μας προσθήκη) επεισοδίων. Με μεγάλους μεσότιτλους η απαραίτητη δεκάδα. (Εννοείται ακολουθούν spoilers.)

1×01, “Winter is Coming”

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς με όλους τους χαρακτήρες σε θέσεις σχετικής ειρήνης, εκεί που δε θα βρεθούν ποτέ(;) ξανά, όλους τους Σταρκ μαζεμένους για τελευταία φορά, τα παιδιά εντελώς παιδάκια, και το κλασικό cliffhanger στην κορυφή του πυργίσκου με τον Τζέιμι Λάνιστερ και την πιο σοκαριστική “πράξη αγάπης” της σειράς μέχρι και σήμερα. Είναι σχεδόν γλυκό να βλέπεις σήμερα από πού ξεκίνησαν όλοι οι χαρακτήρες τις διαδρομές τους, όμως αυτή η ματιά στα ξεκινήματά τους μας κάνει άμεσα ως θεατές να εκτιμήσουμε περισσότερο τις επικές διαδρομές που ακολούθησαν όλοι και όλες τους.

1×02, “The Kingsroad”: Είναι το επεισόδιο που ο Τύριον χαστουκίζει τον Τζόφρι. Λέει ο Κόγκμαν: “Αν το επεισόδιο 1 είναι αφιερωμένο απλά στο να συστήσει τους διάφορους χαρακτήρες, το επεισόδιο 2 σε κάνει να νοιαστείς.”

1×09, “Baelor”

Αυτή είναι η στιγμή που η σειρά γεννήθηκε μες στο αίμα του πρωταγωνιστή της. Μια από τις πιο σοκαριστικές στιγμές θανάτους στην ιστορία της τηλεόρασης, ένας ήρωας που τελικά δε θα ήταν πρωταγωνιστής, παρά ένα φάντασμα ηθικής που θα στοιχειώνει έκτοτε τη σειρά. Ο θάνατος του Νεντ Σταρκ ανέβασε μεμιάς το όλο στοίχημα της ιστορίας, μιας και ο χαρακτήρας-κολώνα ηθικής, εκείνος που ακολουθούσε τους κανόνες, έφαγε το κεφάλι του μη μπορώντας να ελιχθεί σε ένα κόσμο ολοένα και πιο παράλογο, πιο σκιώδη. Το επεισόδιο όχι μόνο έδωσε τον τόνο για την υπόλοιπη σειρά, αλλά και την τοποθέτησε, με έναν απρόσμενο τρόπο, και πολιτικά στον σημερινό, δικό μας κόσμο.

1×10, “Fire and Blood”: Στο φινάλε της 1ης σεζόν η Ντενέρις αποκτά τα δρακάκια της και η εισαγωγή μας στον κόσμο της σειράς έχει πλέον ολοκληρωθεί.

2×03, “What is Dead May Never Die”: Η εισαγωγή της Μπριέν στη σειρά!

2×06, “The Old Gods and the New”: Και εδώ η εισαγωγή της φοβερής Υγκρίτ της Ρόουζ Λέσλι.

2×09, “Blackwater”

Η πρώτη φορά που η σειρά έπαιξε με τη φόρμα της, εστιάζοντας αποκλειστικά σε μια τοποθεσία κι ένα γεγονός, την πολιορκία του Μπλακγουότερ που έληξε χάρη σε ένα σχέδιο (από τα πολλά) του Τύριον με εκρηκτικό τρόπο. Το πρώτο σε μια σειρά από παραδοσιακά μπλοκμπάστερ επεισόδια που θα παρέδιδε το σόου, γραμμένο από τον ίδιο τον Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν και γυρισμένο από τον Νιλ Μάρσαλ (η “Κάθοδος”). Εντυπωσιακή τηλεόραση.

3×03, “Walk of Punishment”: Αυτό που ο Τζέιμι Λάνιστερ χάνει το χέρι του.

3×04, “And Now His Watch is Ended”

Ο τίτλος παραπέμπει στις σημαντικές εξελίξεις στα σύνορα του Βορρά με το θάνατο του Διοικητή Μόρμοντ, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακή και εμβληματική είναι η πρώτη αληθινά μεγάλη σκηνή δράσης για τη Ντάνι και τους δράκους της. Δεν είναι απλά η στιγμή που η Ντενέρις έγινε meme, αλλά και μια πρώτη κορύφωση των ετών που πέρασε ελευθερώνοντας σκλάβους και γενικότερα μαθαίνοντας πώς να χειρίζεται την τεράστια δύναμή της με ευθύνη και ηθική και με έγνοια για τις συνέπειές της.

3×05, “Kissed by Fire”: Σχετικά πιο ήρεμο επεισόδιο, με αξέχαστη χημεία ανάμεσα σε Τζέιμι και Μπριέν. Λέει ο Κόγκμαν: “Το αγαπημένο μου επεισόδιο από όσα έχω γράψει στη σειρά… Η αλληλεπίδραση Τζέιμι και Μπριέν πιθανώς το καλύτερο πράγμα με το οποίο θα συνδεθώ ποτέ μου.”

3×09, “The Rains of Castamere”

Το μεγάλο μακελειό, η μεγάλη σφαγή, η στιγμή που η σειρά έκανε το οριστικό της level-up στα επίπεδα αγριάδας και μαυρίλας με τα οποία έκτοτε συνδέεται. Ο ματωμένος γάμος είναι μια άμεσα εμβληματική στιγμή της τηλεοπτικής ιστορίας, γέννησε χιλιάδες βίντεο αντιδράσεων, απέδειξε πως οι άνθρωποι μπορούν συλλογικά καμιά φορά να σε εκπλήσσουν.

(Eίναι φοβερό πως μετά από 3 σεζόν της σειράς δεν ήταν ευρύτερα γνωστό αυτό που συνέβη σε αυτό το επεισόδιο, με δεδομένο πως ήδη μια στρατιά φανατικών το γνώριζε από τα βιβλία.)

Η στιγμή που μπαίνουν οι πρώτες νότες του κομματιού των National είναι σκέτη ανατριχίλα.

4×06, “The Laws of Gods and Men”: H δίκη του Τύριον, μια κάποια απόλαυση να βλέπεις τον Πίτερ Ντίνκλατζ σε αυτό το επεισόδιο.

4×08, “The Mountain and the Viper”: Επίσης από τα πιο διασκεδαστικά επεισόδια της σειράς, με τη θρυλική πια μάχη του Όμπεριν Μαρτέλ με το Βουνό.

*4×09, “The Watchers on the Wall”: Ο Κόγκμαν δεν έχει συμπεριλάβει αυτό το επεισόδιο στην 20άδα του αλλά δε μπορούμε να σταθούμε άπραγοι και να μη διορθώσουμε αυτή τη μικρή αβλεψία. Το “shot through the heart” επεισόδιο με τον θάνατο της Ύγκριτ είναι από τις πιο γεμάτες δράση και συναίσθημα στιγμές όλης της σειράς.

4×10, “The Children”

Το φινάλε της 4ης σεζόν είναι ίσως η πιο ευρύτατα επική στιγμή της σειράς στα 4 πρώτα της χρόνια. Οι χαρακτήρες είναι περισσότερο απλωμένοι στο χάρτη από ποτέ και όλοι οδηγούνται σε σημαντικές τοποθεσίες ή δοκιμασίες που όχι απλά τους (επανα)καθορίζουν ως χαρακτήρες, αλλά βοηθούν να διευρυνθεί ο ίδιος ο μύθος του κόσμου. Από το τρίγωνο Άρυα-Μπριέν-Hound μέχρι τον Μπραν και τους νεαρούς του Avengers να βρίσκουν τα Παιδιά του Δάσους κι από τον Τζον να έρχεται σε επαφή με τους εχθρούς εκτός του τείχους μετά το θάνατο της Ύγκρις ως τον Τύριον να σκοτώνει τον πατέρα του, αυτό είναι ένα επεισόδιο που σφύζει από επικότητα, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. Τα πάντα εδώ είναι εμβληματικά και κομβικής σημασίας.

5×08, “Hardhome”

Η 5η σεζόν ήταν… δύσκολα, ας το αφήσουμε έτσι. Αλλά αυτό το επεισόδιο, με την επιστροφή των White Walkers είναι φανταστικό, και βοηθάει την ιστορία να βρει ξανά το focus της και τη σειρά να ξαναβρεί το δρόμο της.

6×05, “The Door”

Hold the door! Ίσως η κορυφαία, πιο σοκαριστική, πιο συγκινητική, στιγμή όλης της σειράς.

6×09, “The Battle of the Bastards”

6×10, “The Winds of Winter”

Εδώ κλέβουμε λίγο γιατί στην πραγματικότητα είναι το φινάλε της 6ης σεζόν που πρέπει να συμπεριληφθεί σε κάθε σοβαρό μαραθώνιο: Ο Τζον γίνεται βασιλιάς του Βορρά, η Ντάνι βάζει πλώρη για Γουέστερος ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων και μαθημάτων, η Σέρσεϊ ανατινάζει τους οχτρούς της, κι ο Τόμεν βουτάει από το παράθυρο όταν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Φοβερά δυνατό επεισόδιο που ουσιαστικά τακτοποιεί τους πάντες ενόψει του φινάλε. Αλλά δε γίνεται να μη συμπεριλάβουμε και το αμέσως προηγούμενο φοβερό action επεισόδιο του Μιγκέλ Σαπότσνικ με τη Μάχη των Μπάσταρδων για τον Βορρά. Ίσως ο τέλειος μαραθώνιος να συμπεριλαμβάνει απλώς τη μεγάλη σεκάνς της μάχης του 9ου επεισοδίου, έτσι σαν ορεκτικό πριν το χορταστικό φινάλε της σεζόν.

7×03, “The Queen’s Justice”: Ο Τζον κι η Ντενέρις επιτέλους συναντιώνται και η Λαίδη Ολένα της μυθικής Νταϊάνα Ριγκ πληροφορεί τον Τζέιμι πως ήταν εκείνη που σκότωσε τον απεχθή Τζόφρι μερικές σεζόν πριν. Θρίαμβος.

7×04, “The Spoils of War”

Το κομβικό σημείο της 7ης σεζόν (η οποία γενικά πάτησε το γκάζι με έναν κάπως άτσαλο τρόπο γενικά) με τον Τζέιμι αντιμέτωπο με το δράκο της Ντενέρις. Αυτή η εντυπωσιακή και καταστροφική επίδειξη δύναμης θα ανατραπεί σύντομα, όταν η Ντενέρις θα χάσει έναν δράκο που θα αποτελέσει κέρδος για το αντίπαλο -παγωμένο- στρατόπεδο.

7×07, “The Dragon and the Wolf”: Το περσινό φινάλε. Δείτε οπωσδήποτε ξανά τα τελευταία λεπτά με τον δράκο πάγου (πλέον) να καταστρέφει το τείχος που προστάτευε το Γουέστερος όλο αυτό τον καιρό. Και τώρα;

Και τώρα, θα μάθουμε. Απόψε.

*Η τελευταία σεζόν του “Game of Thrones” κάνει πρεμιέρα στις 14 Απριλίου στα κανάλια Novacinema και τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα μέσω την υπηρεσιών Nova On Demand και Nova Go.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα