Ριτσώνα: Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα είναι γεγονός

Ριτσώνα: Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα είναι γεγονός
News 24/7

Τέλος στη μετά θάνατον "μετανάστευση". Η παρουσίαση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Ριτσώνα, είναι γεγονός. Ο κύκλος των μελών της ΕΕ που δεν έχουν αποτεφρωτήριο έκλεισε, με τελευταία την Ελλάδα. Το News 24/7 βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει εικόνες και πληροφορίες για τη διαδικασία.

“Εργαζόμουν σε βιβλιοπωλείο. Ξέρετε, πουλούσα βιβλία και τετράδια σε παιδιά. Ένας καλός μου φίλος, ο ζωγράφος Παύλος Μοσχίδης, με έβαλε να του δώσω μια υπόσχεση το 1996. Ήθελε, όταν θα έφευγε από τη ζωή να αποτεφρωθεί. Δεν γνώριζα τη δυσκολία της υπόσχεσης αυτής, πόσο μεγάλο αγώνα θα έπρεπε να κάνω για να το πετύχω και έτσι απλά την έδωσα. Η υπόσχεση αυτή κράτησε 23 χρόνια όμως την τήρησα”, διηγείται ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής κοινωνίας αποτέφρωσης, με αφορμή την λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηριου στην Ελλάδα, στη Ριτσώνα.

Μέχρι σήμερα, ένα δικαίωμα και επιλογή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δεν συνιστούσε επιλογή στην Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε στη χώρα, παρά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, κανένα αποτεφρωτήριο. Ο νεκρός – ή μάλλον η οικογένειά του- βρισκόταν στη δυσάρεστη και επίπονη συναισθηματικά και οικονομικά θέση, να ταξιδεύει σε χώρες του εξωτερικού, με πιο προσιτή αυτή της Βουλγαρίας, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα αποτέφρωσης. Τα έξοδα φυσικά ήταν αρκετά ανεβασμένα αφού πέραν της τελετής, του εξοπλισμού και του γραφείου κηδειών, υπήρχε και αυτό του ταξιδιού, ενώ επιπλέον ο συναισθηματικός φόρτος για όλη αυτή τη διαδικασία ήταν δυσβάσταχτος.

Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα Eurokinissi
Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα Eurokinissi

Σήμερα έφτασε επιτέλους η μέρα παρουσίασης του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα , 70 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ριτσώνα, μία εγκατάσταση που δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, και συνολικά επτά ιδιοκτήτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που προώθησε επί πολλά χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα είναι ένας από αυτούς και κατέχει το 30% της επιχείρησης.

Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, καλαίσθητο και λειτουργικό αποτεφρωτήριο, με αέρα Ευρωπαϊκό και μοντέρνα αρχιτεκτονική, που βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 11 στρεμμάτων με 15.000 τετραγωνικά μέτρα Εμβαδόν. Επικρατεί το λευκό χρώμα και είναι δομημένοι οι χώροι έτσι ώστε όλα τα δωμάτια να εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα το φως του ηλίου.

Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα Eurokinissi

“Η λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη χώρα είναι ένα ιστορικό γεγονός”, όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης, καθώς “μέχρι σήμερα, χιλιάδες οικογένειες μετέφεραν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες τους οικείους τους, των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν η αποτέφρωση. Με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ “έφευγε” στο εξωτερικό”, συμπλήρωσε.

Αντώνης Αλακιώτης, μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης Eurokinissi

Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο δημοφιλής, καθώς απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής του οικείου τους, τα οστά των οποίων καταλήγουν σαν σκουπίδια στο χωνευτήρι (ένα μεγάλο πηγάδι, στο οποίο ρίχνουν τα οστά των νεκρών), μας απαλλάσσει από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από τα ετήσια περιττά έξοδα της τάξεως των 40 έως 100 ευρώ κάθε χρόνο για την παραμονή στο κοιμητήριο”.

“Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη. Το κόστος της υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται στα 600 ευρώ, ωστόσο, το συνολικό κόστος, αν υπολογιστούν τα έξοδα του γραφείου κηδειών, της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την κηδεία (γεύμα, καφές), η υπηρεσία διασποράς της τέφρας, ανέρχεται γύρω στα 2.000 ευρώ, ποσό που είναι και πάλι σαφώς χαμηλότερο της μεταφοράς της σορού σε άλλη χώρα για αποτέφρωση. Μέρος αυτού του κόστους καλύπτεται, όπως ισχύει και στις κηδείες, από τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα Eurokinissi

“Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγει την αποτέφρωση. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσες αποτεφρώσεις γίνονται στο εξωτερικό, αλλά εκτιμούμε ότι φτάνουν τις χίλιες”, καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.

Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα Eurokinissi

Όπως μας εξήγησε ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί 75 λεπτά και γίνεται στους 850 βαθμούς κελσίου. Όσον αφορά το θέμα των αερίων που εκλύονται, αυτά είναι μηδαμινά και καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα φίλτρα που φέρουν οι κλίβανοι δε, κοστίζουν έξι φορές περισσότερο από τους ίδιους τους κλιβάνους.

Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα Eurokinissi

Πέραν της αποτέφρωσης νεκρών και οστών μετά από εκταφή, στη Ριτσώνα παρέχονται και άλλες υπηρεσίες όπως διασπορά της τέφρας στη θάλασσα, στον αέρα, στη γη, ανάλογα με την επιθυμία του θανόντος ή των οικείων του, πώληση τεφροδόχων και προϊόντων κοσμημάτων ενθύμησης, υπηρεσίες εστίασης στο αναψυκτήριο.

Ριτσώνα, το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα Eurokinissi

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version