Σκληραίνει τη στάση της η ΓΕΝΟΠ

Σκληραίνει τη στάση της η ΓΕΝΟΠ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ (ΕΘΝ. ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ) ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ)(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Καταγγέλλουν την τακτική της κυβέρνησης. Τι θα γίνει με τις διακοπές ρεύματος

Σκλήρυνση της στάσης της, προαναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για τις επόμενες μέρες, αντιδρώντας στην προωθούμενη πώληση μεριδίου της επιχείρισης.

Πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΗ, είτε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, είτε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως όχι στο πλαίσιο που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για την επιχείρηση, υποστήριξε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την εξαγγελία 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, σε μια προσπάθεια να προληφθούν σοβαρότερα προβλήματα που θα ζημιώσουν περαιτέρω την αγορά, σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η αντοχή της οικονομίας και της κοινωνίας μας, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει εξαντλήσει η ΓΕΝΟΠ τα περιθώρια που της δίνει ο νομοθέτης “διότι ο στόχος της δεν ήταν εξαρχής η σύγκρουση αλλά ο διάλογος”, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όσα επιτρέπει ο νόμος – σε περίοδο απεργίας δεν μπορεί να λείπει από τη ζήτηση το 11% σε σχέση με το φορτίο αιχμής της προηγούμενης εβδομάδας – θα μπορούσαν να λείπουν από το σύστημα ηλεκτροδότησης μέχρι 712 μεγαβάτ αυτή την εβδομάδα που διανύουμε.

Ωστόσο το έλλειμμα που δημιουργήθηκε ήταν 300 μεγαβάτ και αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Φωτόπουλος, ότι με εικοσάλεπτες διακοπές ρεύματος θα μπορούσε να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Σημείωσε όμως ότι τις διακοπές ρεύματος τις αποφασίζει η ΔΕΗ. Εκτίμησε ότι αν και έχει βγει πρόγραμμα περικοπών για σήμερα το μεσημέρι δεν θα γίνουν τελικά διακοπές σε όλο το εύρος του προγράμματος και δεν θα χρειαστεί να γίνουν διακοπές ούτε το βράδυ.

Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε τέλος ότι από το 1.164.000 καταναλωτές που το 2010 είχαν πρόβλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, κόπηκε το ρεύμα σε 250.000 και 90.000 δεν επανασυνδέθηκαν στο σύστημα.

Πρόσθεσε ότι η ΓΕΝΟΠ γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία γι αυτό και στόχος της δεν ήταν η σύγκρουση ούτε να δημιουργήσει πρόβλημα στα νοικοκυριά “που πληρώνουν μέσα σε 22 μηνες το ρεύμα ακριβότερα κατά 23,4%” αλλά ο διάλογος για το μέλλον της ΔΕΗ που αποτελεί δημόσια περιουσία και πρόσθεσε ότι η οδός της απεργίας ήταν αναπόφευκτη, καθώς δεν υπήρχε διάθεση διαλόγου από την κυβέρνηση.

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους

Πάντως ο πρόεδρος των εμπόρων Μοναστηρακίου Ν. Κουγιουμπτσής κατήγγειλε ότι στην περιοχή που δραστηριοποιείται τις τελευταίες μέρες της απεργίας της ΓΕΝΟΠ κόβεται το ρεύμα 1,5 ή και περισσότερη ώρα στα ίδια ακριβώς καταστήματα κάθε μέρα αν και έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Ο κ. Κορκίδης πρότεινε στη ΓΕΝΟΠ να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει στη διοίκηση της ΔΕΗ τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της στην επιτροπή που διαχειρίζεται τις περικοπές, ώστε να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση και αν είναι δυνατόν να συμπίπτουν οι διακοπές με τις ώρες κλεισίματος των καταστημάτων. Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η ΓΕΝΟΠ δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο για να μην έχει εμπλοκή ακριβώς σε αυτό το θέμα των περικοπών αλλά δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα των εμπόρων.

Ο κ. Κορκίδης επέμεινε ώστε οι διακοπές να μην ξεπερνούν τη μία ώρα για να μην δημιουργείται πρόβλημα στη συντήρηση ευπαθών προϊόντων τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Στη συνέχεια σχολίασε ότι αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας μπορεί άμεσα να ξεκινήσει από τις λιγνητικές μονάδες που μπορούν να αξιοποιηθούν ποσά 1,3 δισ ευρώ και η πώληση της ΔΕΗ που σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία είναι πολύ χαμηλή μπορεί να μετατεθεί για το μέλλον .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα