Άνω – κάτω η κυβέρνηση με το προσφυγικό, παρά την τακτική του “μαστίγιου και του καρότου” δεν πείθονται οι νησιώτες

Άνω – κάτω η κυβέρνηση με το προσφυγικό, παρά την τακτική του “μαστίγιου και του καρότου” δεν πείθονται οι νησιώτες
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης Eurokinissi

"Αδειάζει" τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων. Προς σύγκρουση πλέον για τη δημιουργία των κέντρων, «νευρική κρίση» στο Μαξίμου

Σε πλήρη αποτυχία καταλήγει η προσπάθεια διαλόγου που επεδίωξαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.

Κάποιοι, μάλιστα, στην περιοχή -και όχι μόνο- έκαναν λόγο και για «μυστική συμφωνία» υπουργού και Περιφερειάρχη, «εκμεταλλευόμενοι» τις καλές προσωπικές σχέσεις των δυο ανδρών, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως ο Κώστας Μουτζούρης κέρδισε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αν και  «αντάρτης» της Νέας Δημοκρατίας– κόντρα στην Χρ. Καλογήρου- λόγω και της στήριξης του Νότη Μηταράκη στη Χίο.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων, ωστόσο, ήταν αυτές που έβαλαν φρένο στο μορατόριουμ, καθώς το κόστος για τον Περιφερειάρχη θα ήταν πολύ μεγάλο.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της ηγεσίας της οδού Πειραιώς προκειμένου να  καμφθούν οι αντιστάσεις και να γίνουν τα κλειστά κέντρα στα νησιά, με την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου» συνεχίζονται και οι πιέσεις στα τοπικά «γαλάζια» στελέχη εντείνονται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι «γαλάζιοι» τοπικοί βουλευτές, που έως τώρα- και όχι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ- πρωτοστατούσαν στις αντιδράσεις, περίπου ….αναζητούνται, αφού έχουν φροντίσει, λόγω πολιτικού κόστους, να εξαφανιστούν από το προσκήνιο. «Ο Μπάμπης παίζει πρέφα, ο Στεφανάδης χειρουργεί, το σταυρό τον σηκώνει μόνος του ο Νότης», λένε στα νησιά, μεταξύ των άλλων. Στα νησιά, όμως, το αντιπροσφυγικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, λόγω του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και την τροφοδότηση των ακραίων απόψεων –και- από τον «γαλάζιο» κομματικό μηχανισμό, έχει οδηγήσει στη δημιουργία και γιγάντωση ενός ακροδεξιού κλίματος-χωρίς να είναι άμοιρη για αυτό η αριστερά που υποβάθμισε το πρόβλημα, στο όνομα της (σωστής) προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Και επειδή, όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, «ό τι κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι», η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι ήταν λάθος το  μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με το μορατόριουμ με τον Περιφερειάρχη, άκουσαν με έκπληξη τον Κώστα Μουτζούρη να υποστηρίζει ότι ο υπουργός είχε συμφωνήσει με διάλογο από μηδενική βάση, όπως άκουσαν με έκπληξη τον Νότη Μηταράκη να υποστηρίζει ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ενημερωμένο για το μορατόριουμ.

 Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, θα βρεθεί την Πέμπτη στο Βερολίνο, για μια κρίσιμη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το άσυλο. Η Γερμανία, άλλωστε, αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους την προεδρία της ΕΕ και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα