Από τις 28 Μαΐου ξεκινά στις Βρυξέλλες το μεγάλο παζάρι

Από τις 28 Μαΐου ξεκινά στις Βρυξέλλες το μεγάλο παζάρι
Ευρωκοινοβούλιο 123rf.com

Η μάχη της διαδοχής των Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι και Μογκερίνι και η μάχη για τα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από τις 28 Μαΐου, τρεις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ξεκινά στις Βρυξέλλες το μεγάλο παζάρι για την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Εντός του 2019, λόγω λήξης της θητείας τους θα πρέπει να αντικατασταθούν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις θα παίξουν ασφαλώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κατ’ ουσίαν όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών της ΕΕ, με τα πράγματα να περιπλέκονται, καθώς για πρώτη φορά ενδέχεται να δοκιμαστεί η παραδοσιακή συμμαχία και η μοιρασιά των αξιωμάτων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η μείωση των δυνάμεων τόσο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες συμμαχίες και υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν την ΕΕ σε –σχετικά- «αγεωγράφητα νερά».

Η διαδικασία αναμένεται ούτως ή άλλως να είναι ιδιαίτερα επίπονη, ενώ υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις το 2014 χρειάστηκαν τρεις Σύνοδοι Κορυφής και μάλιστα οι αποφάσεις για ορισμένα πρόσωπα ελήφθησαν με ειδική πλειοψηφία, καθώς δεν υπήρχε συμφωνία.

Η προσπάθεια είναι οι πρώτες αποφάσεις να ληφθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου, ενώ στην έκτακτη Σύνοδο της 28ης Μαΐου θα γίνει σχετική συζήτηση.

Οι αποφάσεις επείγουν, ιδίως για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να εγκριθεί εντός του Ιουλίου από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς με τη σειρά του θα πρέπει να εγκρίνει τους Επιτρόπους που θα του προτείνουν τα κράτη-μέλη έως το τέλος του καλοκαιριού…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα