Αυξημένη ετοιμότητα στην Αθήνα: Εκτίμηση ότι η Άγκυρα επιδιώκει θερμό επεισόδιο στα σύνορα

Αυξημένη ετοιμότητα στην Αθήνα: Εκτίμηση ότι η Άγκυρα επιδιώκει θερμό επεισόδιο στα σύνορα
AP

Τι δείχνουν οι προκλήσεις με την απόπειρα εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και οι πτήσεις δυο τουρκικών F-16 σε ύψος 160 μέτρων στον Έβρο! Στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν να κινούνται και οι αδιανόητες δηλώσεις Ερντογάν, που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τους έλληνες ναζί!

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα τις τελευταίες ώρες, παρότι συνεχίζει να κρατά χαμηλά τους τόνους, καθώς η Άγκυρα εξακολουθεί να τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί.

Η εκτίμηση που αρχίζει να επικρατεί σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά πλέον ευκαιρία για να προκληθεί ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή ευρύτερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, συνηγορούν όλα τα τελευταία γεγονότα:

– Το μεσημέρι της Τετάρτης δυο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν από 10.000 μέχρι και 500 πόδια πάνω από τον Βόρειο Έβρο, παρενοχλώντας ελληνικό ελικόπτερο που επιτηρούσε στα ελληνοτουρκικά σύνορα! Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, τα δυο τουρκικά F-16 πέταξαν σε ύψος 500 ποδιών, δηλαδή περίπου στα 160 μέτρα από το έδαφος!!!

Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού, ενώ βρίσκονταν στην μέση γραμμή μεταξύ Κω και τουρκικών παραλίων. Το επεισόδιο θυμίζει έντονα τα όσα συνέβησαν στα Ίμια το 2018, όπου την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις.

– Ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά της χώρας μας (έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει τους έλληνες ως …ναζί για τη στάση τους στο προσφυγικό –ποιος, ο Ερντογάν!!!), σε μια προσπάθεια δυσφήμισής της στη διεθνή κοινή γνώμη! Όλα δείχνουν, μάλιστα, πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προχωρά στη δυσφήμιση αυτή για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, αλλά κυρίως γιατί επιδιώκει να προετοιμάσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το θερμό επεισόδιο!

– Ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, με προσωπικές του δηλώσεις, προειδοποιεί πως θα συνεχίσει την κλιμάκωση της έντασης με τη χώρα μας. Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε. Κι από δω και πέρα έτσι θα γίνεται, δήλωσε χαρακτηριστικά , μετά τα περιστατικά παρενοχλήσεων σκαφών του λιμενικού μας από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο. Παράλληλα δε, διαβεβαίωσε πως θα κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της χώρας του με την Ευρώπη, για την διέλευση προσφύγων και μεταναστών.

Οι πληροφορίες, πάντως, επιμένουν πως η κατ’ αρχήν συμφωνία Πούτιν- Ερντογάν στη Μόσχα για το συριακό δεν προχωρά όπως θα περίμενε η Άγκυρα στην εξειδίκευσή της, γεγονός που οδηγεί τον Σουλτάνο να σηκώνει και άλλο τους τόνους κατά της χώρας μας, σε μια προσπάθεια εκβιασμού στην Ευρώπη. Σε αυτό το κλίμα, πάντως, είναι απορία πώς θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για το προσφυγικό την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή της Άγκελας Μέρκελ, του Εμμανουέλ Μακρόν και του Μπόρις Τζόνσον, ενώ θα είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς πως αν πραγματοποιηθεί τελικά η Σύνοδος αυτή, η Ελλάδα θα είναι απούσα!

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα