Εμμένει σε αντιπολίτευση προτάσεων, αλλά υψώνει τους τόνους  για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε υγεία και εργασιακά

Εμμένει σε αντιπολίτευση προτάσεων, αλλά υψώνει τους τόνους  για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε υγεία και εργασιακά
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

Τι αναφέρει  εσωκομματικό σημείωμα  της Κουμουνδούρου για το δημόσιο σύστημα υγείας, για τα «ανεπαρκή μέτρα» της κυβέρνησης για την ύφεση και για το τι πρέπει να γίνει με τις εργασιακές σχέσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από την απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας το μεσημέρι της Πέμπτης, θα επιμείνει εν μέσω κρίσης στην πολιτική των προτάσεων, στη στήριξη της τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό, ταυτόχρονα όμως θα ανεβάσει τους τόνους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα αιχμής, όπως η κατάσταση στην υγεία, τα εργασιακά και τα γενικότερα μέτρα για την οικονομία.

“Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές και γιατροί, να αυξηθούν οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Θα σταθούμε αρωγοί με εποικοδομητικές προτάσεις στη μάχη για την προστασία της ζωής, αλλά και αυστηροί κριτές στο βαθμό που δεν υλοποιούνται αποτελεσματικά μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει πλέον το κόμμα του.

Η Κουμουνδούρου, άλλωστε, σε εσωκομματικό σημείωμά της, αναφέρεται στα καυτά θέματα των ημερών, με την μορφή των ερωτοαπαντήσεων. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» παρουσιάζουν μέρος των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα αιχμής, όπως παρουσιάζονται στο σημείωμα:

-Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση ότι ολιγωρεί όσον αφορά την αναγκαία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας;

Διότι, μετά από έναν μήνα κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει μόνο σε περιοριστικά μέτρα και δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας.

-Αρνείται να προσλάβει άμεσα γιατρούς και απευθύνει εκκλήσεις για εθελοντές.

-Αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

-Αρνείται να κάνει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Αντ’ αυτού, ο ΕΟΔΥ καλεί όσους έχουν συμπτώματα κορωνοϊού να μένουν σπίτι τους χωρίς κατ’ οίκον παρακολούθηση, με τους δύο πρόσφατους τραγικούς θανάτους να αποτελούν μία μακάβρια προειδοποίηση.

-Αρνείται, τέλος, να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα, αλλά φροντίζει την ίδια ώρα να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης όσοι έχουν να πληρώσουν.

 Όλα αυτά πλέον δεν συνιστούν απλά ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά επικίνδυνη ιδεοληψία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

-Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται να γίνει για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας;

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα:

 – Στον πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με όλα τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

 – Στην άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές ο εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.

– Στην επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1000 γιατροί) και ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

 – Στην επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.

– Στην ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

– Στην αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος.

 – Στην προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορoνοϊό.

-Γιατί ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνει για να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση;

Διότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, εξαιρετικά περιορισμένα σε σχέση με το οξύτητα της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης, δεν εντάσσονται σε μια εμπροσθοβαρή στρατηγική που είναι απαραίτητη για να αμβλύνει την ύφεση, αλλά, αντ’ αυτού, ακολουθείτε η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και τέλος κάποια από αυτά, όπως για παράδειγμα όλα όσα έχουν να κάνουν με τα εργασιακά κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ενισχύουν την ύφεση αντί να την αμβλύνουν, καθώς οδηγούν σε μειώσεις μισθών και πληθώρα απολύσεων.

Εμείς πιστεύουμε ότι στο πεδίο της οικονομίας, είναι απαραίτητη μια πολύ γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. Δεν αρκούν δηλαδή μόνο τα εγγυοδοτικά εργαλεία ή η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις σε χρήμα τώρα και όχι εκ των υστερών, γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά. Υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, υπάρχει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον χρειαστεί. Αν δεν προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας με οδυνηρότατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

-Γιατί επικρίνετε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις;

Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που στην παρούσα φάση δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και, αφετέρου, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας.

-Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προστασίας και για τους εργαζόμενους και σας επικρίνει για «φθηνό λαϊκισμό». Τι απαντάτε; 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την απολογητική του απάντηση επιχειρεί ανεπιτυχώς  να διασκεδάσει τις κάκιστες εντυπώσεις και να συγκαλύψει τις τραγικές επιπτώσεις που έχουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας και στους εργαζόμενους.

 Επαναλαμβάνουμε καθαρά:

 1. Το κράτος οφείλει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρως. Το κόστος αυτού του μέτρου είναι  330 εκ / μήνα επιπλέον από αυτά που δίνει σήμερα η ΝΔ για τους μισθωτούς. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Το διαρκές και επιτακτικό ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση.

 2. Η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο από το να διαφυλάττει τις θέσεις εργασίας. Με τα μέτρα της αναστέλλει τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ανέργους επιδοματούχους. Το μόνο που ζητά στην περίπτωση της αναστολής είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας. Όχι των ίδιων εργαζομένων, όχι των ίδιων συμβάσεων, όχι με τους όρους που δούλευαν πριν ούτε με τους μισθούς που δούλευαν πριν.

 3. Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά για όσες επιχειρήσεις δεν θέσουν σε αναστολή τις σχέσεις εργασίας, η κυβέρνηση συγκρότησε και νέο μηχανισμό εκ περιτροπής εργασίας. Όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν οι μισοί την μια εβδομάδα και οι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας το 50% μισθού. Ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος μετά απ’ αυτή την κρίση χωρίς είτε να έχει κλονιστεί η θέση εργασίας του είτε να έχει συρρικνωθεί ο μισθός του.

 4. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση  απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν  πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωση τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα;

 Είναι προφανές σε όλους ότι αυτοί που τελικά προσπαθούν με φτηνούς λαϊκισμούς να ξεγελάσουν τον κόσμο της εργασίας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.

-Γιατί λέτε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις δεν εφαρμόζονται σε καμία χώρα της Ευρώπης;

Διότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ’ αόριστον, αφενός δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών και αφετέρου βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας δίνοντας ένα επίδομα μόλις 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών:

Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού

Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού

Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού

Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν οφείλουν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης.

Ποια είναι τα αντεργατικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ;

— Αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων.

— Αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών στις επιχειρήσεις που πλήττονται, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος 800 ευρώ για ενάμιση μήνα που είναι κατώτερου του κατώτατου μισθού μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους.

-Αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας θεσμοθετεί εν κρυπτώ γρήγορο κι εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας , όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας προφανώς μισό μισθό. Και τούτο ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση.

— Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών.

Αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις οδηγούν την οικονομία σε καταστολή;

Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία είναι άμεσα, οριζόντια, προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας. Με ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών.

-Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί γρήγορο και εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας που οδηγεί σε μισό μισθό; 

Διότι μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθέτησε και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.

Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς βαθαίνουν την οικονομική κρίση και ενισχύουν τις ανισότητες.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων  εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα