Φόβοι για μάχες χαρακωμάτων - ανησυχία για την αδιαφορία της βάσης

Στιγμιότυπο από ομιλία της Φώφης Γεννηματά σε συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Στιγμιότυπο από ομιλία της Φώφης Γεννηματά σε συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης EUROKINISSI

Οι προειδοποιήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, το ψήφισμα Γερουλάνου, το "αίνιγμα" Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο "άγνωστος Χ" που είναι η συμπεριφορά της βάσης του κόμματος που σφράγισε την ιστορία της μεταπολίτευσης.

Ιδιαίτερο άγχος δημιουργεί στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς η όλη κατάσταση μοιάζει με κινούμενη άμμο και ενδέχεται, εάν δεν γίνουν οι σωστές κινήσεις, η εσωστρέφεια να ενταθεί.

Η ηγεσία, με ενημερωτικό σημείωμα, υποστηρίζει πλήρως τις επιλογές της για τον τρόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου, προειδοποιώντας πως “οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγήσει σε πολιτικό και οργανωτικό δυισμό και αυτοϋπονόμευση”, αλλά και ότι “οι άγονες αντιπαραθέσεις ανοίγουν κερκόπορτα στους αντιπάλους μας”.

Την ίδια στιγμή, ο Παύλος Γερουλάνος καταθέτει ψήφισμα για “ανοιχτό δημοκρατικό Συνέδριο” αντί “για Συνέδριο παρωδία”, ενώ εξακολουθεί να μην ανοίγει τα χαρτιά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπ’ αριθμόν ένα δελφίνος του κόμματος, που βρίσκεται σε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στη Ρουάντα και επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ν. Ανδρουλάκης, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να θέσει κανένα θέμα σε ένα διορισμένο σώμα, όπως είναι το σώμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι “σκληροί” της ομάδας του τον πιέζουν να παρέμβει, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν συμβεί κάτι απρόβλεπτο που θα θέσει διλήμματα.

Η βάση του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, ενός κόμματος που σφράγισε την ιστορία της μεταπολίτευσης, και συνεπώς και οι αντιπρόσωποι που θα συμμετάσχουν, είναι ο “άγνωστος Χ” του Συνεδρίου, καθώς με κάθε ευκαιρία εκφράζουν τον προβληματισμό και την απογοήτευσή τους για την πορεία του χώρου από το 2010 και μετά, αλλά και για τις προοπτικές της παράταξης.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τη Δευτέρα, υπερασπίζεται τις επιλογές της, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Συνέδριο ΠΑΣΟΚ : Δυνατό ΠΑΣΟΚ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής

Μόλις πριν από λίγους μήνες τον Απρίλιο του 2019, αποφασίσαμε ομόφωνα, ότι προχωράμε μπροστά με όχημα το Κίνημα Αλλαγής.

Ότι τα Κόμματα και οι Κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτό θα κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να βοηθήσουν το νέο φορέα να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά!

Την απόφαση αυτή πήραν οι 4.500 δημοκρατικά εκλεγμένοι Σύνεδροι του Κινήματος Αλλαγής - στην μεγάλη τους πλειοψηφία μέλη του ΠΑΣΟΚ- που αναδείχθηκαν από την ψήφο 65.000 πολιτών - επίσης στην συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη ΠΑΣΟΚ - που μετείχαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Το συνέδριο αυτό του Κινήματος Αλλαγής πριν από οκτώ μήνες , 30 Μαρτίου 2019, ήταν ένας ακόμα σημαντικός σταθμός σε μια σειρά πρωτοβουλιών και συλλογικών αποφάσεων που ξεκίνησαν από το 2015.

  • Στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ το 2015 - πριν την εκλογή Προέδρου που ακολούθησε – αποφασίστηκε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ «συμβάλλει συντεταγμένα αλλά ειλικρινά και γενναιόδωρα στη συγκρότηση ενός ευρύτερου σχήματος» .

  • Με σειρά πρωτοβουλιών στην συνέχεια συγκροτήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΡΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Ακολούθησε το ανοιχτό κάλεσμα ίδρυσης του νέου φορέα της ενιαίας Κεντροαριστεράς από την βάση, με την συγκλονιστική συμμετοχή και εντολή 220.000 πολιτών, τον Νοέμβριο του 2017. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχοντας πλήρη επίγνωση ότι πάμε μπροστά με την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα

  • Με τα ψηφοδέλτια του νέου αυτού φορέα, του Κινήματος Αλλαγής, εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και ευρωεκλογές, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές μας.

Διακηρυγμένος στόχος εξ’ αρχής αυτού του πολιτικού σχεδίου ήταν η δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα που θα ενώσει κάτω από την ίδια στέγη όλους όσους πιστεύουν στις αρχές και ιδέες του σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της Ανανεωτικής Αριστεράς, των στελεχών που προέρχονται από το ΠΟΤΑΜΙ, των Κινήσεων Πολιτών, της πολιτικής οικολογίας. Αυτό κάναμε και κάνουμε πράξη.

Αυτό το πολιτικό εγχείρημα υλοποιούμε με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στελεχώνουν τα εκλεγμένα Κεντρικά και τα Περιφερειακά Όργανα του Κινήματος Αλλαγής, στην πρώτη γραμμή.

2. Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό.

Ήταν, είναι και θα παραμείνει δυναμικά παρόν σε κάθε επιλογή και δράση του Κινήματος Αλλαγής.

Είναι ο κινητήριος μοχλός, ο Πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής.

Εμείς τα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ είμαστε περήφανοι για την ιστορική διαδρομή του και την μεγάλη προσφορά του.

Το θετικό έργο για την Ελλάδα στους θεσμούς, στο Κοινωνικό κράτος, στην στήριξη των μη προνομιούχων, στην εθνική συμφιλίωση, στα μεγάλα έργα, στην εξωτερική πολιτική που μας έκανε εθνικά υπερήφανους.

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αυτή την διαδρομή και την ιστορία μας, γιατί είμαστε υπερήφανοι για τις ρίζες μας.

Έχουμε χρέος να μάθουν και οι νεώτερες γενιές ποιο ήταν πράγματι το ΠΑΣΟΚ και ποιοι ήταν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που έδωσαν την ψυχή τους για αυτό το χώρο.

Προφανώς βέβαια δεν αρκεί η αποκατάσταση της αλήθειας και η υπεράσπιση της διαδρομής μας για να πάμε μπροστά.

Οι αρχές, οι αξίες και οι παρακαταθήκες του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι μόνο στην καρδιά μας και στο μυαλό μας αλλά οδηγός στην πορεία μας, στις αποφάσεις μας και στη δουλειά μας.

Μαζί βέβαια με την νέα στρατηγική μας, τους νέους στόχους μας και επιλογές μας, που θα μας φέρουν και πάλι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο με το ΠΑΣΟΚ, του 3% το 2015.

Ούτε μπορεί βέβαια να γίνει και χωρίς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς την δυναμική των χιλιάδων μελών και στελεχών του σε όλη την Ελλάδα.

Γι’ αυτό προχωράμε μπροστά μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, τη φυσική συνέχεια της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. .

Αυτή η παράταξη είναι που διαχρονικά αποτελεί την κοίτη του πολιτικού χώρου που μας εκφράζει και υπηρετεί το λαό και την πατρίδα.

Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής. Δεν είναι ανταγωνιστικό το ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Αλλαγής.

Αντίθετα η συμπόρευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κινητήριου μοχλού του Κινήματος Αλλαγής είναι η αντικειμενικά μοναδική δυνατότητα για ένα ανοιχτό, ζωντανό ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Οφείλουμε λοιπόν να μην επιτρέψουμε να μας διχάσουν επίπλαστοι διαχωρισμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι ευαισθησίες των στελεχών, των μελών και των φίλων της παράταξής μας είναι σεβαστές, είναι όμως ανεπίτρεπτο να επιχειρείται η «εργαλειοποίηση» τους για εσωκομματικά παιχνίδια.

3. Υλοποιούμε αποφάσεις που συλλογικά έχουμε ήδη πάρει χωρίς κανένα αιφνιδιασμό.

Είναι γνωστό ότι το Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προκηρύχθηκε πριν από 2 χρόνια. Οι αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες της περιόδου που ακολούθησε δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Στο ίδιο αυτό διάστημα δημιουργήσαμε ένα νέο πολιτικό φορέα, έγιναν δύο συνέδρια του, προγραμματικές συνδιασκέψεις, γυρίσαμε την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη πολλές φορές, δώσαμε σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις, για το Ευρωκοινοβούλιο, την Αυτοδιοίκηση και τις εθνικές εκλογές.

Όμως το έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει όχι μόνο γιατί είναι καταστατική υποχρέωση. Το συνέδριο αυτό θα διατυπώσει το πώς η διακήρυξη του 74 με τις ριζοσπαστικές ιδέες και αρχές μεταφράζεται όχι ως συνθηματολογία αλλά ως όραμα, νέοι στόχοι και παραγωγή πολιτικής στις νέες συνθήκες, ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Εκκρεμεί και η αναγκαία καταστατική προσαρμογή του ΠΑΣΟΚ στα νέα δεδομένα που όλοι μαζί ομόφωνα αποφασίσαμε στο συνέδριο του Μαρτίου για την περαιτέρω πολιτική, οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής.

Απόφαση που πήραμε και ήταν επιβεβλημένη αφού η αναγκαία το πρώτο μεταβατικό στάδιο ομοσπονδιακή λειτουργία, δημιουργούσε και δεν έλυνε προβλήματα, οδηγούσε αντί στον πλουραλισμό απόψεων σε εικόνα Βαβυλωνίας και επέτρεπε να μας αποδυναμώνουν προσωπικές στρατηγικές και μικροφιλοδοξίες.

Τέλος, υπάρχουν και σοβαροί λόγοι που συνδέονται με την απόφαση μας να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ανοιχτό και ζωντανό και να ανταποκρίνεται εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για την σταδιακή κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του.

Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός.

‘Ήδη, εδώ και 6 μήνες στην συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2019, αποφασίσαμε και ανακοινώσαμε ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το αργότερο στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019.

Άρα η τελική πρόσφατη απόφαση της ΚΟΕΣ για Συνέδριο στις 23-24/11, δεν αποτέλεσε παρά τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό με βάση την σχετική προηγούμενη απόφαση μας που ήταν σε όλους γνωστή.

Εξ’ άλλου ήταν συνεχείς οι αναφορές της Προέδρου ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του 2019.

4. Συνέδριο ανοιχτό, μαζικό, με σύνθεση που εκφράζει τον κόσμο της παράταξης στις σημερινές συνθήκες.

Με δεδομένο το παραπάνω πλαίσιο, επιλογή μας είναι στο έκτακτο συνέδριο μας να συμμετάσχουν όσο περισσότερα στελέχη και μέλη μας συγκροτούν σήμερα τις ενεργές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς.

Στο συνέδριο μας συμμετέχουν :

  • Τα μέλη των υφιστάμενων οργάνων ΠΑΣΟΚ, οι νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές και τα στελέχη μας στους κοινωνικούς, παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

  • Οι εκλεγμένοι σύνεδροι του τελευταίου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ του 2015 και οι σύνεδροι μέλη ΠΑΣΟΚ του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Ένα συνέδριο ανοιχτό, μαζικό, με σύνθεση που εκφράζει και εκπροσωπεί με απόλυτα θεσμικό και διαφανή τρόπο τον κόσμο της παράταξης στις σημερινές συνθήκες.

Το Συνέδριο είναι έκτακτο, επομένως δεν υπάρχει καταστατικός περιορισμός για τη σύνθεση του. Η μη ύπαρξη τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί αναγκαστικά στην προτεινόμενη σύνθεση εκλεγμένων συνέδρων. Η εκλογή νέων συνέδρων, προϋποθέτει δημιουργία νέων οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, κάτι που έρχεται ευθέως σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφασή του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για την ενιαία λειτουργία.

5. Όχι στον πολιτικό και οργανωτικό δυισμό

Είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Η καταστατική αυτή προσαρμογή μπορεί να γίνει μόνο με την θεσμική αντιστοίχιση κεντρικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ με τα αντίστοιχα του Κινήματος Αλλαγής.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγήσει σε πολιτικό και οργανωτικό δυισμό και αυτοϋπονόμευση.

Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με δύο παράλληλους κομματικούς μηχανισμούς σε τοπικό, νομαρχιακό, περιφερειακό, κεντρικό επίπεδο.

Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν γυρίσουμε πίσω στην «ομοσπονδοποίηση» του Κινήματος Αλλαγής και στην Βαβυλωνία. Σε ένα μοντέλο λειτουργίας που κάθε κόμμα θα έχει διακριτά κεντρικά όργανα που θα συνεδριάζουν χωριστά, θα παίρνουν διαφορετικές αποφάσεις από τις αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής και θα τροφοδοτείται μια διαρκής εσωστρέφεια και σύγχυση.

Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι αυτή η εικόνα;

Την ώρα που ο κόσμος μας απαιτεί ενιαία φωνή και κοινή δράση, θα είναι σαν να λέμε ευθέως στους πολίτες να μας γυρίσουν την πλάτη.

Ας μιλήσουμε χωρίς προσχήματα.

Μια τέτοια επιλογή θα ήταν επιλογή πισωγυρίσματος, διάλυσης του Κινήματος Αλλαγής που αναπόφευκτα οδηγεί στο κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ.

Το ψήφισμα Γερουλάνου

Την ίδια στιγμή ο Παύλος Γερουλάνος ζητά “ανοιχτό δημοκρατικό Συνέδριο” αντί για “Συνέδριο παρωδία”, αναφέρει τα εξής:

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο,
επειδή πιστεύουμε πως η Ελλάδα και η Ελληνική κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη από μια σοβαρή και αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. και πως τα κόμματα δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους και τα στελέχη τους αλλά για τους πολίτες στους οποίους οφείλουν να προσφέρουν λύσεις για τα προβλήματα του σήμερα και προοπτική για το αύριο της χώρας,

επειδή μια πρόταση Ελληνική, Ανθρωποκεντρική και Σοσιαλιστική δεν μπορεί να εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο μεταφράζοντας τις αρχές και τις αξίες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα σήμερα, επειδή πιστεύουμε ότι η συνεχής αδρανοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενισχύει τον σημερινό δικομματισμό και απαξιώνει την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, και ότι η επιβίωση του τελευταίου εξαρτάται από την ενεργοποίηση και όχι την περιθωριοποίησή του πρώτου,

επειδή ως μέλη και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωτοπορήσαμε στις δημοκρατικές διαδικασίες και είχαμε πάντα το λόγο στις κρίσιμες στιγμές της πορείας μας, επειδή η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεσμεύτηκε στις 25 Απριλίου 2017, πως το έκτακτο Συνέδριο θα εξέλεγε «νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή» και θα διαμόρφωνε «την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη, για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και από τότε αποφασίστηκε η συγκρότηση, η λειτουργία και η κάθοδος σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, ως ο ενιαίος – τουλάχιστον αρχικά – φορέας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, χωρίς να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επειδή θεωρούμε πως οι προβλεπόμενες καταστατικές αποφάσεις του επικείμενου Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  είναι ιστορικής σημασίας, αφορούν τον τρόπο που μας αντιλαμβάνεται η Ελληνική κοινωνία και δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταντήσει μια μικρή ηγετική ομάδα παντρεμένη με τις καρέκλες της,

Δηλώνουμε ότι:

1. τις αποφάσεις για την επιμήκυνση της θητείας της σημερινής Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη μη διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το καταστατικό εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου από τη βάση μελών και φίλων και οποιαδήποτε άλλη καταστατική αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις πάρει ένα διεκπεραιωτικό Συνέδριο με διορισμένους και όχι εκλεγμένους για αυτό Συνέδρους, και

2. τις παραπάνω αποφάσεις, λόγω της σοβαρότητάς τους, μπορεί και πρέπει να πάρει είτε η ίδια η βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή τουλάχιστον ένα Συνέδριο ανοιχτό, δημοκρατικό και ουσιαστικό με εκλεγμένους συνέδρους από τη βάση.

Και ζητάμε:

1. τη διεξαγωγή τακτικού, ανοικτού, δημοκρατικού Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εκλεγμένους συνέδρους, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, για να συζητηθούν και να αποφασιστούν:

α) η στρατηγική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο τρόπος συνδρομής και λειτουργίας του σε σχέση με το Κίνημα Αλλαγής,

β) οι θέσεις και προτάσεις του για την ελληνική κοινωνία,

γ) οποιαδήποτε καταστατική αλλαγή

2. τη μη λήψη οποιασδήποτε καταστατικής και δεσμευτικής απόφασης από το διορισμένο συνέδριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φώφη καλεί Σημίτη, Γιώργο, αλλά και... Βενιζέλο, στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη δείχνει να κερδίζει τον πρώτο γύρο- Πύρρειος η νίκη της;

Το ίδιο διήμερο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και η συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Γερουλάνος: Να μη ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

SHARE:

24Media Network