Γιατί δεν περνάει η πρόταση δυσπιστίας από την παρούσα Βουλή

Γιατί δεν περνάει η πρόταση δυσπιστίας από την παρούσα Βουλή
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μόνο για λόγους τακτικής θα μπορούσε να καταθέσει σχετική πρόταση η ΝΔ, που έχει δικαίωμα να το πράξει μετά τις 17 Δεκεμβρίου. Ζητούμενο όμως και η ανεύρεση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης, αν δεν υπερψηφίσουν οι ΑΝΕΛ.

Ατελέσφορη δείχνει να είναι τυχόν πρόταση δυσπιστίας που ενδεχομένως καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης μετά την 17η Δεκεμβρίου, οπότε και διαθέτει εκ νέου το σχετικό δικαίωμα.

Η πρόταση μομφής, ως γνωστόν, προκειμένου να ευδοκιμήσει προϋποθέτει την εξεύρεση 151 ψήφων.

Ακόμα και ο Πάνος Καμμένος να υπερψηφίσει την πρόταση, κάτι που αυτή τη στιγμή -ακόμα και αν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών- δείχνει αρκετά δύσκολο, δυο βουλευτές του κόμματός του (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις), πιθανόν δε και μια τρίτη (Έλενα Κουντουρά) δεν θα ακολουθήσουν. Εννοείται ότι κατά της πρότασης δυσπιστίας θα ψηφίσει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού, πιθανότατα δε και δυο ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές. Παράλληλα το ΚΚΕ αφήνει ως πιθανότερο ενδεχόμενο την αποχή του από μια τέτοια ψηφοφορία.

Με δεδομένο δε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές, τυχόν πρόταση δυσπιστίας δεν διαθέτει καμία τύχη και αν θα κατατεθεί από τη ΝΔ θα έχει ως μοναδικό στόχο, μετά από την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, να εκθέσει πολιτικά τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο. Αν δε ο Ζ. Ζάεφ δεν επιτύχει να συγκεντρώσει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος για κατάθεση μομφής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει αυτή τη στιγμή ότι τυχόν κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση -πάλι υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να έρθει στη Βουλή- πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται. Αν μετρηθούν σήμερα τα “κουκιά”, -και οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν- παρότι κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα συγκεντρωθούν 152 ψήφοι, το πιθανότερο σενάριο είναι μια …ισοπαλία (150 ψήφοι υπέρ, 150 κατά), γεγονός που σημαίνει απόρριψη της ψήφου εμπιστοσύνης. Βεβαίως αν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα