Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τη σύγκρουση με το ΚΚΕ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τη σύγκρουση με το ΚΚΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Οι επιλογές της νέας κυβέρνησης αγγίζουν τον “πυρήνα” της πολιτικής που ακολουθεί το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να ακολουθεί μια τελείως διαφορετική τακτική απέναντι στο ΚΚΕ, από αυτήν που είχε επιλέξει ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989 και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας την περίοδο 1990-93.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Περισσός οδηγούνται πλέον, με το …καλημέρα της νέας κυβέρνησης, σε ευθεία σύγκρουση, όπως φάνηκε και από τη σύγκρουση στελεχών του ΠΑΜΕ και των ΜΑΤ στο άγαλμα Τρούμαν, κατά τη διάρκεια της πορείας στην αμερικανική πρεσβεία εναντίον της έλευσης του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Και μπορεί ο Περισσός να επιμένει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τις πολιτικές που εφάρμοζε -αποτελεσματικά- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τονίζει στην κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και “εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ” και επιδιώκει να εφαρμόσει σε ένα ανώτερο στάδιο και πιο αποτελεσματικά τις αναδιαρθρώσεις της οικονομίας υπέρ του κεφαλαίου. Και υπ’ αυτή την έννοια, όπως εκτιμούν τα στελέχη του, θα εφαρμόσει και μεγαλύτερο αυταρχισμό για την υλοποίηση των πολιτικών αυτών.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που αναμένεται να υποστηριχθεί με τους πλειστηριασμούς, το νέο ασφαλιστικό, για παράδειγμα, είναι τομείς που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση το ΚΚΕ με το Μέγαρο Μαξίμου. Πολλά δε θα κριθούν για τις σχέσεις ΝΔ-ΚΚΕ και από τον τρόπο που οι αστυνομικές δυνάμεις θα αντιδράσουν στις κινητοποιήσεις, αλλά και στις ακτιβιστικές ενέργειες του ΠΑΜΕ, καθώς και στο βαθμό που θα στηρίξουν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Και μπορεί η κυβέρνηση να μην ελπίζει (και σωστά πράττει) σε στήριξη του ΚΚΕ σε καμία από τις ενέργειές της, ωστόσο, ο τρόπος και το μέγεθος της αντιπαράθεσης συμβάλλει στη διαμόρφωση του γενικότερου πολιτικού κλίματος. Αφήστε που ορισμένοι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το κλίμα με το ΚΚΕ “θα πρέπει να φτιάξει”, καθώς, για παράδειγμα, εκτιμούν πως υπάρχουν πιθανότητες να βρεθεί φόρμουλα και ο Περισσός να συμφωνήσει με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, γεγονός που θα επιτρέψει να περάσει από τη Βουλή ο νόμος (απαιτούνται 200 ψήφοι), με μόνη μειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα