Η Αθήνα, τα Σκόπια και η διευκρινιστική δήλωση

Η Αθήνα, τα Σκόπια και η διευκρινιστική δήλωση
Το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Το Μαξίμου δεν συζητά -τουλάχιστον αυτήν την ώρα- διευκρινιστικές δηλώσεις για τη Συμφωνία των Σκοπίων. Και ο Ζάεφ δεν κάνει δεκτά τα αντίστοιχα αιτήματα των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν τη Συμφωνία. "Δεν θα αρχίσουμε να ξηλώνουμε το πουλόβερ" λένε Αθήνα και Σκόπια.

Αρνητικό εμφανίζεται Μέγαρο Μαξίμου σε προτάσεις που γίνονται ώστε να υπάρξει διευκρινιστική δήλωση με τα Σκόπια στα θέματα της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας”, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. “Δεν θα αρχίσουμε να ξηλώνουμε το πουλόβερ” λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως και ο Ζόραν Ζάεφ αρνείται να υιοθετήσει αντίστοιχες προτάσεις των οκτώ βουλευτών που υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και του έδωσαν την πλειοψηφία για να ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Οι οκτώ βουλευτές στα Σκόπια, μάλιστα, θέτουν τους εξής όρους, προκειμένου να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές:

– Να εξασφαλιστεί ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και εμποδίσει με τον τρόπο αυτό την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ, τότε όλες οι συνταγματικές αλλαγές θα ακυρωθούν μονομιάς.

– Η αλλαγή της ονομασίας της χώρας στο εσωτερικό να γίνει σταδιακά και να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Η αλλαγή του συντάγματος να εγγυάται την προστασία της ταυτότητας της χώρας.

– Να γίνει πράξη η πρωτοβουλία-πρόταση που εξέφρασε στις 15 Οκτωβρίου με την έναρξη της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για εθνική συμφιλίωση. Από την πλευρά του χθες ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι οι όροι των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης θα περιληφθούν στις τροποποιήσεις, ενώ θα υπάρξει για το επόμενο 15νθήμερο, στις άλλες δυο ψηφοφορίες, σύμπτυξη των διαδικασιών, ώστε να κερδηθεί χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα διευκρινιστικής δήλωσης, προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία έθεσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί πώς γράφονται τα άρθρα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα