Η έναρξη της… ανασχηματολογίας βλάπτει σοβαρά τη συνοχή και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης

Η έναρξη της… ανασχηματολογίας βλάπτει σοβαρά τη συνοχή και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης
Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου Eurokinissi

Η συζήτηση ξεκινά τέσσερις μόλις μήνες μετά τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ πληθαίνουν τα “φάλτσα” από υπουργούς και υφυπουργούς. Αν δεν κλείσει άμεσα η συζήτηση, υπάρχει εμφανής κίνδυνος για την κυβέρνηση να ενταθεί η εσωστρέφεια, αλλά και υπουργοί και υφυπουργοί “να κατεβάσουν τα μολύβια”.

Και ξαφνικά, προέκυψε …ανασχηματολογία!

Τέσσερις μόνο μήνες μετά τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενώ η κυβέρνηση διανύει ακόμα την περίοδο χάριτος, με τα πρώτα προβλήματα να έχουν μεν ξεκινήσει, αλλά να μην αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η ηγεμονία της.

Η ανασχηματολογία, ακόμα και αν δεν υπάρχει θέμα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αποτελεί πάντοτε ένα πρόβλημα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση- και, συνεπώς, και για τη σημερινή.

Πρώτον, επιβαρύνεται το πολιτικό κλίμα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζει προβλήματα δυσλειτουργίας, συνοχής και αποτελεσματικότητας- διαφορετικά, γιατί να τίθεται θέμα ανασχηματισμού;

Δεύτερον, μέλη της κυβέρνησης, υπουργοί ή υφυπουργοί, εμφανίζονται να μην ανταποκρίνονται στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους- γι’ αυτό, άλλωστε, και τίθεται θέμα αντικατάστασής τους.

Τρίτον, η ανασχηματολογία συνήθως συνοδεύεται από “φωτογράφιση” ή και “στοχοποίηση” συγκεκριμένων υπουργών ή υφυπουργών, είτε όντως αυτοί υπάρχουν στο μυαλό του πρωθυπουργού, είτε όχι. Επιπλέον, αργά αλλά σταθερά, εμφανίζονται οι …διάδοχοί τους, οι οποίοι μπορεί να είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού, μπορεί και να μην είναι. Αποτέλεσμα είναι σε κάποιες περιπτώσεις να “κατεβαίνουν τα μολύβια”, αλλά και να γίνονται βεβιασμένες κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα υπέρ του ενός ή του άλλου προσώπου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εσωστρέφεια και “συναδελφικά μαχαιρώματα”- για να παραφράσουμε μια παλαιότερη ρήση της Βάσως Παπανδρέου.

Είναι σαφές πως υπουργοί και υφυπουργοί, με δηλώσεις, πράξεις και παραλείψεις, έχουν δώσει αφορμές (κάποιοι, μάλιστα, και σημαντικές), προκειμένου να ξεκινήσει η ανασχηματολογία. Πρωτίστως υπουργοί της (ακρο)δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, αλλά και νέα-άπειρα- στελέχη, που φρόντισαν να διαψεύσουν τις ελπίδες που είχε από αυτούς ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπάρχουν-έστω και αν ακόμα δεν εμφανίζονται- σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργιών, όπως φάνηκε από την ανοιχτή ρήξη υπουργού και υφυπουργού στο Εργασίας, αλλά και με τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Το δόγμα, ωστόσο, της πολιτικής είναι πως “εκλογές και ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται”- παλαιότερα το δόγμα αυτό ίσχυε και για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, αλλά τώρα η δραχμή έχει αντικατασταθεί από το ευρώ. Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή θα πρέπει να κόψει τώρα τη συζήτηση περί ανασχηματισμού ή να κάνει το συντομότερο δυνατόν τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Οτιδήποτε άλλο, πρωτίστως η συνέχιση της ανασχηματολογίας, βλάπτει σοβαρά την κυβερνητική πλειοψηφία…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα