Η εποχή δεν σηκώνει Αντώνηδες Λιβάνηδες!

Η εποχή δεν σηκώνει Αντώνηδες Λιβάνηδες!
Στιγμιότυπο από την κηδεία του πολιτικού και εκδότη Αντώνη Λιβάνη Eurokinissi

Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος και το σύνολο σχεδόν των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ απόντες, μεταξύ άλλων, από την κηδεία του σημαντικού αυτού προσώπου! Άλλωστε, μετά τον θάνατο του Ανδρέα έλειψαν τα πρόσωπα- σύνδεσμοι μεταξύ των αρχηγών των -εκάστοτε- δυο μεγάλων κομμάτων.

Κρίμα που ο Αντώνης Λιβάνης δεν υπήρξε κάποιος κοσμικός να καταστεί η κηδεία του ένα γεγονός με συμμετοχή όλου του πολιτικού κόσμου!

Τι ήταν, άλλωστε, ο Αντώνης Λιβάνης; Ένα πρόσωπο που- συμφωνούσες ή διαφωνούσες μαζί του- είχε μια εξέχουσα θέση στο αξιακό σύστημα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Απέφυγε τη δημοσιότητα (ακούς εκεί, ούτε μια συνέντευξη να δώσει, ούτε ένα μυστικό από τις τόσες πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει να μην αποκαλύψει), ποτέ δεν έβαλε μπροστά τον εαυτό του και την υστεροφημία του και υπήρξε μετριοπαθής και οπαδός της εθνικής συνεννόησης. Επί ηγεσιών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε δίαυλος επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, με τον Πέτρο Μολυβιάτη από την άλλη πλευρά (ακόμα και στο ¨βυθίσατε το Χώρα ¨έκανε τις επαφές), ενώ οι φήμες επιμένουν πως δίαυλος υπήρξε (ο ίδιος δεν το επιβεβαίωνε ούτε το αρνούνταν, ¨θα πάρω τα μυστικά μου στον τάφο¨ έλεγε) και μεταξύ Ανδρέα και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ακόμα και την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου!

Παρά την οξύτατη πόλωση της πρώτης περιόδου της μεταπολίτευσης, ο Αντώνης Λιβάνης επιχειρούσε όντως στο παρασκήνιο να κατευνάσει τις εντάσεις, να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τους άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς να κάνει πίσω από τις πολιτικές του θέσεις, να προωθεί την εθνική συνεννόηση στα μείζονα θέματα, κάτι που αποτελεί ίσως και τη μεγαλύτερη πολιτική του παρακαταθήκη.

Γιατί να τιμηθεί λοιπόν ο τελευταίος μεγάλος της ¨αλλαγής¨ από το σύνολο του πολιτικού κόσμου; Ιδίως από αυτούς που επιμένουν σήμερα να φορούν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας; (Όχι της εποχής του Ρεχάγκελ, ούτε καν του Σκίμπε, αλλά της περιόδου Αναστασιάδη και Τζον Φαν Σιπ)!

Κυρίως αυτοί, άλλωστε, έλειψαν από την κηδεία. Και κάποια ηγετικά στελέχη από τον δικό του χώρο. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για παράδειγμα. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι απουσίαζε όλη σχεδόν η κυβέρνηση και τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη υπήρξε κατώτερη του αναμενομένου. Κρίμα. Όχι για τον μεγάλο άνδρα που έφυγε. Κρίμα για τους απόντες!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα