Η νέα κρίση διακυβεύει την ενότητα της ΕΕ – Το δεκαπενθήμερο της ανακωχής για εξεύρεση συμβιβασμού

Η νέα κρίση διακυβεύει την ενότητα της ΕΕ – Το δεκαπενθήμερο της ανακωχής για εξεύρεση συμβιβασμού
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε AP

Η Γερμανία και οι δορυφόροι της αρνούνται το ευρωομόλογο, Ιταλία και Ισπανία επιλέγουν σκληρή στάση. Ο Μακρόν προειδοποιεί πως ο κορονοϊός διακυβεύει την επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και η ευθεία απειλή Κόντε για αποχώρηση της Ιταλίας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα χρησιμοποιήσει τα μπαζούκας ή θα κινδυνεύσει προοπτικά με υπαρξιακά προβλήματα», ήταν ο τίτλος των «Παιχνιδιών Εξουσίας» στις 25 Μαρτίου και δεν χρειάστηκε ούτε μια ημέρα να επιβεβαιωθεί με τα αδιέξοδα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ένωσης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Η Γερμανία και οι δορυφόροι της, με πρώτη την Ολλανδία αλλά και τη Φιλανδία και την Αυστρία, αρνήθηκαν κατηγορηματικά την έκδοση κορονο-ομόλογου, ενώ το μπλοκ του Βερολίνου απέρριψε και την πρόταση για ενεργοποίηση εργαλείου δανειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που δεν θα περιελάμβανε μνηνόνιο δεσμεύσεων-πρόταση που φαίνεται πως δεν απορρίπτει η ΕΚΤ!

Απέναντι στο μπλοκ του Βορρά, Ιταλία –κυρίως- και Ισπανία αντέδρασαν με σφοδρότητα, αρνούμενες να ψηφίσουν το Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής, με αποτέλεσμα το μόνο που κατέστη δυνατόν να συμφωνηθεί να είναι να υπάρξει ένα δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα υπάρξουν νέες προτάσεις για την εξεύρεση κοινής λύσης.

Από το Συμβούλιο Κορυφής, πάντως, με βάση όσων έχουν διαρρεύσει έως τώρα βεβαίως (υπάρχουν για παράδειγμα πληροφορίες πως –έστω και σε διπλωματική γλώσσα- ανταλλάχτηκαν βαριές κουβέντες και αφέθηκαν να αιωρούνται βαριά υπονοούμενα) υπάρχουν δυο πολύ σοβαρές τοποθετήσεις:

-Την πρώτη φέρεται να την έκανε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που τόνισε: «Μέσα σε δέκα ημέρες η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τη λύση. Εάν η Ευρώπη βοηθήσει, όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας». Ο Τζ. Κόντε, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι εννοεί, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του δημοσιεύουν πληροφορίες πως θα αυξήσει άμεσα το πακέτο στήριξης της ιταλικής οικονομίας σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ από 25 που έχει ανακοινώσει έως σήμερα. Είναι σαφές πως η Ιταλία δεν μπορεί να δεχθεί στήριξη με πιστοληπτική γραμμή και όρους (ένα Μνημόνιο με ελαφρύτερους όρους δηλαδή), καθώς όπως σημείωσαν στις 25 Μαρτίου τα «Παιχνίδια Εξουσίας», αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Κόντε, την επιστροφή της Λίγκας του Σαλβίνι και την άμεση απειλή εξόδου της Ρώμης από την ΕΕ!

-Η δεύτερη πολύ σοβαρή τοποθέτηση προέρχεται από  του Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και αναφέρει  πως ο κορονοϊός διακυβεύει την ίδια την επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος! Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε  τους ομολόγους του ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού ριψοκινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη. «Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή!

Απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει και η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι, με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ να υποστηρίζει πως η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι τέτοια που απαιτεί μια ενιαία παρέμβαση που θα καλύπτει με χωρίς όρια διεύρυνση του κρατικού χρέους τη διασφάλιση της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση, προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο προκάτοχος της Λαγκάρντ.

Το «δεκαπενθήμερο της ανακωχής», όπως ονομάζουν πλέον οι ευρωπαίοι γραφειοκράτες τις επόμενες δυο εβδομάδες που θα ετοιμαστούν οι προτάσεις για την επίτευξη συμβιβασμού, δείχνει τους καταστροφικούς ρυθμούς που κινείται η ΕΕ, με τις ιδεοληψίες των κυρίαρχων κύκλων της. Την ίδια στιγμή που χρόνος δεν υπάρχει, θέλει άλλες δεκαπέντε ημέρες για να συζητήσει συμβιβασμούς!

Ουσιαστικά, πάντως, το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι το δεκαπενθήμερο που θα κρίνει τη συνοχή της ΕΕ και το εάν θα υπάρξουν χώρες- όπως η Ιταλία- που θα τραβήξουν το δικό τους δρόμο, επιλέγοντας την εθνική διέξοδο από την κρίση!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα