Και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μέρος της εθνικής συνεννόησης

Και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μέρος της εθνικής συνεννόησης
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να συμβάλλει στην εθνική ενότητα.

Μέρος της εθνικής συνεννόησης αποτελεί και το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας διαμηνύει χαρακτηριστικά σε κάθε ευκαιρία η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει κινήσεις καλής θέλησης από την κυβέρνηση τη στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα χτυπάει κόκκινο.

Η Κουμουνδούρου δεν μπορεί καν να φανταστεί πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που η εθνική συνεννόηση είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα, η κυβέρνηση να επιλέξει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο έστω και της ευρείας παράταξης ή ένα πρόσωπο που θα καθιστά απαγορευτική την ψήφισή του και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, θα επιμείνει στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, θεωρώντας πως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να διασφαλίσει και να σηματοδοτήσει την εθνική συνεννόηση που απαιτείται. Και γιατί το απέδειξε με τις πράξεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, εξασφαλίζοντας στο μέγιστο βαθμό τη συνεννόηση, “μπήκε μπροστά” πολλές φορές και συνδιαμόρφωσε (ή διαμόρφωσε) εθνικές θέσεις με την εμπειρία του και τις νομικές του γνώσεις, ενώ σημαντική υπήρξε και η κινητοποίησή του στο εξωτερικό, πολύ περισσότερο καθώς πολλές φορές δεν έγινε δημοσίως γνωστό.

Επιπλέον, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει τις ψήφους και των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και των 86 του ΣΥΡΙΖΑ, να συγκεντρώνει δηλαδή το λιγότερο 244 ψήφους, γεγονός που σηματοδοτεί ακριβώς την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Είναι δε εντυπωσιακό πως παρότι προέρχεται από τη ΝΔ, της οποίας υπήρξε βουλευτής και επί χρόνια κορυφαίος υπουργός, διαθέτει και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ηγεσία της Κουμουνδούρου να αναρωτιέται σε κάθε ευκαιρία τι είδους σκοπιμότητες εξυπηρετεί μη τυχόν στήριξη του νυν Προέδρου για μια δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ούτως ή άλλως, πάντως, οι κινήσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την Κυριακή επιστρέφει από το βουνό του Μετσόβου, έχοντας λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, αποφάσεις που πιθανότατα είχε λάβει νωρίτερα και που, πάντως, θα ανακοινώσει μετά την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα