Μακριά θα είναι τα παζάρια της Ευρώπης με τον Ερντογάν για το προσφυγικό

Μακριά θα είναι τα παζάρια της Ευρώπης με τον Ερντογάν για το προσφυγικό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση στην Άγκυρα AP

Η ανυπαρξία διαύλων επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αποφυγή θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο ή Έβρο, ενδεχόμενο με το οποίο φλερτάρει το καθεστώς Ερντογάν

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί εάν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Τρίτης για το προσφυγικό, που είχε προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στη χώρα του, την περασμένη Δευτέρα-ξημερώματα Τρίτης!

Βερολίνο και Παρίσι δεν είχαν επιβεβαιώσει τη σύσκεψη, ούτε τη διέψευδαν, δείχνοντας πως η πραγματοποίησή της ή όχι θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία που θα επιτρέπουν την εξαγγελία της Συμφωνίας, όπως επεδίωκε εξ αρχής η Άγκυρα, που εξακολουθεί να πιέζεται στο Ιντλίπ, αλλά και όπως επιθυμούν οι ευρωπαίοι, καθώς για πολλά κράτη-μέλη το προσφυγικό είναι το υπ’ αριθμόν πρώτο πρόβλημα, ακόμα και αν δεν έχουν παρά ελάχιστους πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη τους!

Τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, οι περισσότερες πληροφορίες συνέκλιναν ότι Τσαβούσογλου και Βρυξέλλες δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία, με αποτέλεσμα η Σύνοδος της Τρίτης να αναβληθεί, όλα όμως θα ξεκαθάριζαν το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και ανακοινώνεται το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας της Άγκελας Μέρκελ.

Δικαιολογίες εάν γίνει η αναβολή θα υπάρξουν πολλές, με πρώτη και καλύτερη την πανδημία του κορονοϊού, όλοι όμως θα καταλάβουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει συμφωνία. Για τον Ερντογάν, μάλιστα, δεν πηγαίνει καλά και η εξειδίκευση της συμφωνίας με τον Πούτιν για το Συριακό, ενώ το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τον …κορονοϊό, για τον οποίο μέχρι τώρα υπερηφανευόταν πως δεν χτύπησε την Τουρκία, με αποτέλεσμα να μην παίρνει μέτρα προστασίας και τώρα να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης εξάπλωσης!

Καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, πάντως, όπως και αναζωπύρωση της έντασης στο Ιντλίπ, δεν θα είναι καλά νέα για τη χώρα μας, καθώς σίγουρα δεν θα αποκλιμακώσουν την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με αφορμή το προσφυγικό, αλλά και ίσως την κλιμακώσουν περαιτέρω.

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα όχι απλώς ακολουθεί μια πιο επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας, αλλά και φλερτάρει επικίνδυνα με το θερμό επεισόδιο! Πολύ περισσότερο καθώς δεν υπάρχει πλέον δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, παρά τα ΜΟΕ που συζητήθηκαν μεταξύ των δυο χωρών πρόσφατα, λόγω του κλίματος που είχε δημιουργηθεί με το προσφυγικό και τις πολύ κακές προσωπικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ευθύνη του Τούρκου προέδρου.

Το κλίμα αυτό, πάντως, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στη χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση ούτε καν διεκδίκησε τη συμμετοχή της Αθήνας στη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολής, για ένα θέμα που αφορά κατ’ εξοχήν την ίδια! Όπως ακριβώς και στη Διαδικασία του Βερολίνου για την επίλυση του λιβυκού- και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα