Μια νέα Πρόεδρος που αναλαμβάνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και που επιδιώκει να σηματοδοτήσει την ευαισθησία

Μια νέα Πρόεδρος που αναλαμβάνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και που επιδιώκει να σηματοδοτήσει την ευαισθησία
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Eurokinissi

Η ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε να φανταστεί και ο πιο απαισιόδοξος, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την υποψηφιότητά της.

Δεν είναι μόνο ότι ορκίζεται Παρασκευή και 13- όσο και να μην είσαι προληπτικός δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να σου τύχει. Ούτε που το τελετουργικό της ορκωμοσίας γίνεται κυριολεκτική κουρέλι λόγω της πανδημίας.

Είναι κυρίως που η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας αναλαμβάνει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή: Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα διαρκέσει ο κορονοϊός και αν στο διάβα του θα αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας, τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία και τι είδους διορθωτικές κινήσεις θα απαιτηθούν, τι εξελίξεις θα υπάρξουν στα ελληνοτουρκικά.

Με το «καλημέρα» η νέα πρόεδρος πέφτει στα βαθιά. Το ότι δεν είναι πολιτικός καριέρας και με την ανάδειξή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ανατρέπεται η παράδοση που είχε δημιουργηθεί μετά την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη ακολούθησαν πολιτικά πρόσωπα (πχ Καραμανλής, Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος), είναι μειονέκτημα, αλλά και πλεονέκτημα!

Μειονέκτημα, για παράδειγμα, από πρώτης όψεως για το κατά πόσο καλά μπορεί να χειριστεί τα ελληνοτουρκικά (η στήλη είναι απολύτως πεπεισμένη ότι θα το πράξει άριστα, παρότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη). Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία τα αντανακλαστικά της, να προγραμματίζει την πρώτη της επίσκεψη στο Πεντάγωνο, αποστέλλοντας ένα μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, όχι απλώς λόγω της πίεσης που ασκεί στη χώρα με το προσφυγικό, αλλά και ενόψει των σχεδίων του για αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή που προβλέπεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων, ότι –και ως γυναίκα- δύναται να δείξει μια μεγάλη ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα και θέματα δικαιωμάτων. Κάτι που θα πράξει από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, όπως τονίζουν στα «Παιχνίδια Εξουσίας» στενοί της συνεργάτες, εφόσον βεβαίως η εξέλιξη του κορονοϊού της το επιτρέψει.

Όσοι, πάντως, στήριξαν τη νέα Πρόεδρο πιστεύοντας ότι «είναι του χεριού» τους, σε τυχόν κομματικά ή άλλα παιχνίδια, ή ότι θα είναι… «άβουλη», μάλλον θα καταλάβουν γρήγορα πόσο λάθος έχουν κάνει. Για το ποια είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το έχει δείξει σε όλη της την έως τώρα διαδρομή και η προεδρική καρέκλα δεν πρόκειται να την αλλάξει, λένε όσοι γνωρίζουν το σχεδιασμό της- και μάλλον δεν έχουν άδικο. Αλά ας χαρούμε σήμερα την πρώτη ανάδειξη γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και ας είναι Παρασκευή και 13!

ΥΓ: Η νέα Πρόεδρος έχει η ίδια ζητήσει να γράφεται Κατερίνα και όχι Αικατερίνη, κάτι που έγινε και στις προσκλήσεις που εστάλησαν για την ορκωμοσία!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα