Ο Κώστας Καραμανλής υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησής του σε εξωτερική πολιτική και οικονομία

Ο Κώστας Καραμανλής υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησής του σε εξωτερική πολιτική και οικονομία
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ομιλία επικεντρωμένη στα εθνικά θέματα, στις 6 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο, για την οικονομία.

Στην πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από την εποχή που δεν είναι πρωθυπουργός επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση για τα 80χρονα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επικεντρωθεί στα εθνικά θέματα. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται ανήσυχος για τις επιδιώξεις της Άγκυρας να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο για συνεκμετάλλευση, με αφορμή τις εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός με το οποίο είναι απολύτως αντίθετος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της, μετά το “άδειασμα” Ζάεφ από το “βέτο” Μακρόν και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη χορηγήσει ενταξιακή ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι στην πολιτική που διαμόρφωσε η κυβέρνηση Καραμανλή και προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός με τη συνδρομή των τότε υπουργών Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο Βουκουρέστι, το 2008, διαμορφώθηκε η εθνική θέση για το “μακεδονικό”, ενώ η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Βελλίδειο, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, η στάση των μεγάλων δυνάμεων και η κατάσταση στα Βαλκάνια, θα αποτελούν, επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βασικά σημεία της ομιλίας της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Καραμανλής, μέσω της ομιλίας του, θα υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησής του στα εθνικά θέματα, ενώ το ίδιο θα πράξει -είτε ευθέως, είτε, το πιθανότερο, εμμέσως- και για την οικονομία, ως κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Πανεπιστημίου City στο Λονδίνο, στις 6 Νοεμβρίου, με θέμα “Αυτός ο κόσμος αλλάζει”.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε βεβαίως να διεκδικήσει στο μέλλον κάποιο κομματικό αξίωμα-και επ’ αυτού, έχουν πειστεί πλέον όλοι στο πολιτικό σκηνικό. Ταυτόχρονα, δεν προτίθεται να διεκδικήσει και τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τουλάχιστον χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και στην παρούσα φάση. Το γεγονός ότι στην εκδήλωση θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση της 27ης Οκτωβρίου για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ίσως δείχνει και τις προσωπικές του προτιμήσεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μάλιστα, θα μιλήσει πριν τον Κώστα Καραμανλή, θα τιμηθεί με το “Χρυσό Μετάλλιο” της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αλλά εν συνεχεία, θα παραμείνει στην αίθουσα και θα παρακολουθήσει την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, γεγονός που δείχνει και τους βαθιούς δεσμούς των δυο ανδρών.

Ούτως ή άλλως, το σίγουρο είναι ότι οι τοποθετήσεις του Κώστα Καραμανλή τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο Λονδίνο, θα προκαλέσουν αρκετές συζητήσεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version