Ο Παπαδημούλης καλεί δημοσίως τον Τσίπρα να προλάβει τα χειρότερα

Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου EUROKINISSI

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης, έχει τη δύναμη και την ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες για ένα συνέδριο σύνθεσης, συσπείρωσης και νίκης» σημειώνει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την αντιπαράθεση των "53+" με τον Γιώργο Λακόπουλο!

Μεγαλώνει η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι διάφορες τάσεις, ομάδες και βαρωνίες παίρνουν θέσεις μάχης για την διαμόρφωση  των νέων  εσωκομματικών συσχετισμών .

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την αντιπαράθεση των "53+" με έναν εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων, τον Γιώργο Λακόπουλο, που τάραξε ακόμα  παραπάνω τα νερά στην Κουμουνδούρου, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με κείμενο που διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου του κόμματος,  καλεί δημοσίως τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιτρέψει τα χειρότερα και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

"Αναλάβαμε συλλογικά απέναντι στο 32% τη δέσμευση για δυνατή αντιπολίτευση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Για ένα ισχυρό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Ικανό να πείσει περισσότερο, να κερδίσει και να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης και τονίζει με νόημα:

Με γόνιμο διάλογο, σύνθεση απόψεων, συσπείρωση κι ευρύτερες συμμαχίες. ΟΧΙ με στείρες ομαδοποιήσεις και με ανακάλυψη «εσωτερικών εχθρών». Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης, έχει τη δύναμη και την ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες για ένα συνέδριο σύνθεσης, συσπείρωσης και νίκης! "

Τι έγραψε ο Γιώργος Λακόπουλος

 

Το κείμενο του Γιώργου Λακόπουλου, που προκάλεσε νευρική νκρίση σε μέρος του στελεχιακού δυναμικού της Κουμουνδούρου, έχει ως εξής:

"Ένα κείμενο που διακινεί για υπογραφές η εσωκομματική συσπείρωση «53+» του παλιού ΣΥΡΙΖΑ – στην οποία ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος-   αποτελεί  βόμβα στην πορεία προς το συνέδριο μετεξέλιξης του κόμματος που έχει οριστεί για τον προσεχή Μάιο..

Ουσιαστικά η ομάδα, στην οποία μετέχουν επιφανή κομματικά στελέχη και πρώην υπουργοί- τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα και προσπαθεί να ακυρώσει τις αλλαγές που δρομολογεί, υπερασπιζόμενη  την ιδέα να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «αμιγώς  αριστερό» κόμμα.

Με το κείμενο που διακινούν οι  «53+» και τη συλλογή υπογραφών  επιδιώκουν να εκβιάσουν την σύγκλιση της – κανονικά απερχόμενης -Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- και εκεί να επιβάλλουν αποφάσεις, διαμορφώνοντας πλειοψηφία με τη συνδρομή και άλλων στελεχών που αντιστέκονται στον μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με το κείμενο, αξιώνουν «το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι  συνέδριο «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» και να οργανωθεί όπως προβλέπει το -προς αναμόρφωση -καταστατικό.

Πρακτικά ζητούν να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία -και να μετέχουν ως… παρατηρητές  στο συνέδριο -όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 για διεύρυνση.

Επικαλούνται απόφαση της ΚΕ  για να ισχυριστούν ότι η πρόσφατη δημιουργία της πολυμελούς « Κεντρική Επιτροπής Ανασυγκρότησης»  δεν επηρεάζει τις δράσεις του κόμματος. Άρα ούτε το συνέδριό του και αφορά μόνο την συγκρότησης ενός… «συμμαχικού φορέα».

Σπεύδουν μάλιστα να διαχωρίσουν την ανάγκη για μαζικοποίηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ από τις… συμμαχίες του.

Για την τύχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και των οργάνων που δημιουργήθηκαν με τη διεύρυνση προτείνουν να αποφασίσει το αμιγώς κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,  στο οποίο οι εκπρόσωποι της ΠΣ  θα μετέχουν ως… παρατηρητές χωρίς ψήφο.

Η πρωτοβουλία αυτή των «53+» ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στον Αλέξη Τσίπρα και την πλειοψηφία του κόμματος που συντάσσεται μαζί του.

Αν δεν συνιστά απόπειρα διάσπασης, είναι σίγουρα οργανωμένη επιχείρηση να υπονομευθεί το συνέδριο και να μην υπάρξει μετασχηματισμός  του κόμματος σε νέο πολιτικό φορέα,  που θα διεκδικήσει την πολιτική πλειοψηφία.

Από καιρό στελέχη αυτής της τάσης  μιλούν για «αριστερό πόλο» που θα συγκροτεί «μέτωπα».

 Σ’ αυτή την αναμέτρηση, που κλιμακώνεται, μένει να κριθεί η στάση που θα κρατήσουν ενδιάμεσες  ομάδες, αλλά και επώνυμοι παράγοντες όπως ο Ν. Φίλης, ο Ν. Βούτσης και κυρίως απερχόμενος γραμματέας Παν. Σκουρλέτης– στον οποίο χρεώνεται η συντριπτική αποτυχία στις περασμένη αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που ρίχνουν το γάντι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να το σηκώσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες- ακόμη και αν πρόκειται να φτάσει την αναμέτρηση στα άκρα. 

Κατά κάποιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον στη θέση στην οποία Ανδρέας Παπανδρέου λίγο πριν το 1977, όταν ξεκαθάρισε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ με αποφασιστικό τρόπο και θεμελίωσε την κυβερνητική προοπτική του".

Η απάντηση των «53»  έχει ως εξής:

 

“Η… “βόμβα”, τα ανοιχτά ή κλειστά παράθυρα και εμείς

Είμαστε συνηθισμένοι/ες το τελευταίο μεγάλο διάστημα να ασχολούνται αρθρογράφοι διαφόρων σάιτ με την πρωτοβουλία μελών 53+ του ΣΥΡΙΖΑ. Άρθρα και σχόλια, με τα περισσότερα απ΄ αυτά, να συγκλίνουν στην αναζήτηση κάποιας εσωτερικής “βόμβας”. Τελευταία “βόμβα” ανακαλύφθηκε σε κείμενο του πολυγραφότατου Γ. Λακόπουλου στο Ανοιχτό Παράθυρο. Αυτό είναι, πιάστηκαν οι 53+ και ο Τσακαλώτος στη φάκα, έγινε η μεγάλη αποκάλυψη και τώρα ο… καλός και τίμιος κεντροαριστερός δημοσιογράφος καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να γίνει (για άλλη μια φορά σύμφωνα με τις επιθυμίες του) Ανδρέας Παπανδρέου και να κάνει εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε αυτός το 1977.

Αλλά ποια είναι η “βόμβα”, που έριξαν οι 53+ στα θεμέλια της Κουμουνδούρου; Κυκλοφορούν, λέει, κείμενο για συλλογή υπογραφών ώστε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (απίστευτο ατόπημα κατά τον αρθρογράφο να συνεδριάζουν τα εκλεγμένα όργανα), με στόχο να παρθεί απόφαση το 3ο συνέδριο να είναι του ΣΥΡΙΖΑ και… άλλα,  κάτι για αριστερό κόμμα, για συμμαχίες κ.λ.π.

Και τώρα εμείς οι 53+ κάτι πρέπει να πούμε, αφού μας έπιασαν στα… πράσα. Ας πούμε λοιπόν:

Δεν υπάρχει κείμενο -απόφαση των 53+. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το ιδεολογικό μας ρεύμα όταν έχει κάτι να πει το λέει ανοιχτά και δημόσια. Δεν το κρύβουμε ούτε λειτουργούμε υπόγεια.

Άρα, αφού δεν υπάρχει κείμενο – απόφαση δεν συλλέγουμε υπογραφές και μάλιστα για ένα θέμα, που έχει λήξει στο κόμμα μας ομόφωνα, καθώς το συνέδριο πράγματι, αγαπητέ μας αρθρογράφε (ξέρουμε στεναχωριέσαι) θα είναι το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα είναι ένα ανοιχτό συνέδριο με τα χιλιάδες νέα μέλη, που έρχονται ως νυν και όχι ως πρώην, να συμμετέχουν ουσιαστικά και ισότιμα. Και το γεγονός αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο και έχουμε κάθε λόγο να το ενθαρρύνουμε.

Όμως ο αρθρογράφος του Ανοιχτού Παράθυρου κάνει και άλλη μια αποκάλυψη: λέει ότι οι 53+ επιδιώκουν να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αμιγώς αριστερό κόμμα. Εδώ, πράγματι, αποκάλυψε το… επαίσχυντο σχέδιο μας. Ναι, είναι αλήθεια. Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει αριστερό κόμμα. Ένα μεγάλο, λαϊκό, μαζικό κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα έχει την ικανότητα να εμπνέει, να συσπειρώνει, να ενώνει, όπως γίνεται και με τους ανθρώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Αλλά για κακή τύχη του πολυγραφότατου κεντροαριστερού δημοσιογράφου, το ίδιο θέλουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αριστεροί είμαστε (ως γνωστόν), αριστερό κόμμα θέλουμε. Τι να θέλουμε δηλαδή; Δεξιό; Κεντρώο; Κεντροαριστερό; Κάτι που να μην είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό ούτε κεντρώο; Αστεία πράγματα…

Θα μπορούσαμε να μην δίναμε καμία απάντηση. Αλλά μας ενοχλεί η στοχοποίηση μιας άποψης, όποιας άποψης. Το κείμενο που επικαλείται ο αρθρογράφος είναι υπαρκτό. Πρόκειται για πρόταση (ο αρθρογράφος αποφεύγει να τη δημοσιεύσει στο σύνολό της -και όχι τυχαία καθώς στην παράγραφο που λείπει,η πρόταση μιλάει για τη  διεύρυνση και μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση  που είναι απολύτως επιθυμητή και απαραίτητη ) ενός αξιοσέβαστου, αγαπημένου συντρόφου, που δικαιούται ασφαλώς, όπως όλοι και όλες μας, να συζητά, να σκέφτεται, να προτείνει. Ο κύριος Λακόπουλος, όμως, έχει μάθει, μάλλον από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Διαφορετική άποψη σημαίνει εκκαθάριση, διαγραφή ή για να κυριολεκτούμε διαγραφές… Μόνο αγαπητέ κύριε έχεις κάνει ένα λάθος και μάλιστα μεγάλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μας θέλουμε να είναι μεγάλος, που όλοι και όλες θέλουμε να νικήσει πολιτικά, ιδεολογικά, εκλογικά το δεξιό, νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό σχέδιο της ΝΔ, δεν λειτουργεί με χατζάρα και βούρδουλα.  Εσύ αγαπητέ, αλλιώς έμαθες, με τον βούρδουλα, τη στοχοποίηση της διαφορετικής άποψης και τις διαγραφές. Αλλά εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό. Δικό σου το πρόβλημα.

Και μια συμβουλή, αν μας επιτρέπεις: την επόμενη φορά που το δημοσιογραφικό σου δαιμόνιο θα ανακαλύψει μια νέα “βόμβα”, για μας ή για άλλους, καλό θα είναι να διασταυρώσεις την ύπαρξή της. Τι στο καλό, δημοσιογράφος λες ότι είσαι, έστω και αν δεν είσαι αριστερός, αμιγώς…”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: