Ο πόλεμος για τον ρόλο του Σπίρτζη, ο Βούτσης και οι προειδοποιήσεις του Σκουρλέτη

Ο πόλεμος για τον ρόλο του Σπίρτζη, ο Βούτσης και οι προειδοποιήσεις του Σκουρλέτη
Ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Βούτσης Eurokinissi

Η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής που “έκοψε” από το Πολιτικό Συμβούλιο τον πρώην υπουργό Μεταφορών και μαζί του και τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Νάσο Ηλιόπουλο και Έφη Αχτσιόγλου. Η αντίδραση του Νίκου Παππά και ο “υποβαθμισμένος” ρόλος του Π. Σκουρλέτη

Ένα ακόμα επεισόδιο στο μικρόκοσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το “βέτο” του Νίκου Βούτση την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να μην μπει στο Πολιτικό Συμβούλιο που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του κόμματος, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο, εκτός από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τους δεκαοχτώ συμμάχους, να συμμετάσχουν και τέσσερα ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Να διευκολύνουμε για τα στελέχη από την Προοδευτική Συμμαχία και τους άλλους συμμάχους. Δεν πρέπει, όμως, να προχωρήσουμε σε “κοοπτάτσια” για στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλουμε να βάλουμε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολιτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και να αποφασιστεί ποιοι θα εκλεγούν” ήταν με λίγα λόγια η παρέμβαση του Νίκου Βούτση. Μια παρέμβαση που είχε τον χαρακτήρα “βέτο” στην πρόταση και που “ανάγκασε” τον Πρόεδρο του κόμματος να μην επιμείνει στην πρότασή του, καθώς η άρνηση του πρώην Προέδρου της Βουλής είχε τη στήριξη και άλλων μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Κουμουνδούρου.

Πέραν της τήρησης των κομματικών κανόνων, η παρέμβαση Βούτση είχε ως στόχο τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην Κουμουνδούρου, καθώς θεωρείται η “γέφυρα” για τη διεύρυνση με τους “πασοκογενείς”. Μια διεύρυνση η οποία αλλάζει τους συσχετισμούς υπέρ των “προεδρικών”, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις των “53+”, αλλά και άλλων στελεχών που συνεργάζονται μαζί τους, όπως ο Ν. Βούτσης, ενώ αντίθετος φέρεται να είναι και ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Η αντίθεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην αναβάθμιση του Χρ. Σπίρτζη ήταν αυτή που συμπαρέσυρε επί της ουσίας στο “κόψιμο” από το Πολιτικό Συμβούλιο και των Αλέκου Φλαμπουράρη, Έφης Αχτσιόγλου και Νάσου Ηλιόπουλου- ο Αλέξης Χαρίτσης συμμετέχει εξ οφίτσιο, δηλαδή ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο που υπέρ της συμμετοχής του Χρ. Σπίρτζη στο Πολιτικό Συμβούλιο παρενέβη με έντονο ύφος ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο άτυπος ηγέτης των “προεδρικών”, απαντώντας στον Νίκο Βούτση. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που οι “προεδρικοί” χαρακτηρίζουν στο παρασκήνιο τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής ως “άτυπο ηγέτη των 53”, ενώ θεωρούν πως μαζί τους έχει συμμαχήσει ενόψει του Συνεδρίου και  ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει Γραμματέα και θα το “λειτουργεί” απευθείας ο Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που επιτρέπει σε πολλούς στην Κουμουνδούρου να επιμένουν πως ο ρόλος του Π. Σκουρλέτη στην πορεία προς το Συνέδριο υποβαθμίζεται. Και αυτό, παρότι ο ίδιος θα έχει την ευθύνη των οργανωτικών θεμάτων, ως Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, στην τελευταία συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, συμφωνήθηκε -σύμφωνα τουλάχιστον με πηγές της αντιπολίτευσης- πως όταν υπάρχουν διαφωνίες για τα θέματα του Συνεδρίου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το Πολιτικό Συμβούλιο δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τις οποίες θα διαφωνεί η ΠΓ της Κουμουνδούρου.

Τα μηνύματα του Σκουρλέτη

Ο Π. Σκουρλέτης, πάντως, με άρθρο του στην “Αυγή της Κυριακής” φρόντισε να αποστείλει ισχυρά μηνύματα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αλλά και σε δημοσιογράφους και μέσα του χώρου της αριστεράς που φέρεται να στηρίζουν τις απόψεις τους και να ασκούν κριτική στην εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλ. Τσίπρα.

«Οι κυρίαρχες συστημικές δυνάμεις, ό,τι δεν πέτυχαν στις εκλογές, τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να το κάνουν μετά, κυρίως μέσω των ΜΜΕ. Θα γίνουμε μάρτυρες απίθανων επιθέσεων αλλά, ταυτόχρονα και  μιας προσπάθειας να μας τοποθετήσουν στο πλαίσιο ενός νέου συναινετικού δικομματισμού. Όμως ο μεταμνημονιακός διπολισμός συγκροτείται στη βάση της προγραμματικής ανταγωνιστικότητας και αντιπαλότητας ως προς τον νεοφιλελευθερισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Π. Σκουρλέτης και επισημαίνει με νόημα: « Το κόμμα μας έχει γνώση των αδυναμιών του, έχει συνειδητοποιήσει τη μικρή κοινωνική του γείωση, ωστόσο δεν μπορεί να απαξιώνεται σκόπιμα από διάφορους «προοδευτικούς» τιμητές που θεωρούν πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Πρόκειται γι’ αυτούς που τους ενοχλεί ακόμα και ο όρος Αριστερά και τον θεωρούν ξεπερασμένο. Πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Ιδιαίτερα όσοι από εμάς βρεθήκαμε σε κρίσιμες θέσεις και με τη στάση μας δεν συμβάλαμε τα τελευταία χρόνια στην καταξίωσή του».

Στο τοπίο που διαμορφώνεται είναι φανερό πως εάν δεν παρέμβει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, η κατάσταση ενόψει του Συνεδρίου θα χειροτερέψει. Και πως αντί να ανθίζουν τα λουλούδια, κάθε ημέρα θα πληθαίνουν τα …αγκάθια στο περιβόλι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα