Ο Ράμα δεν μπορεί να κάνει δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου

Ο Ράμα δεν μπορεί να κάνει δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα AP

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι κάλπες και να επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν μαζί δημοτικές και πρόωρες εθνικές! Η αντιπαράθεση Ράμα- Μπάσα, ωστόσο, δεν επιτρέπει ευόδωση του εγχειρήματος, που ούτως ή άλλως, από μόνο του, παρουσιάζει σοβαρά νομικά προβλήματα.

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία, καθώς η κυβέρνηση Ράμα, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται σε αδυναμία να πραγματοποιήσει τις δημοτικές εκλογές της 30 ης Ιουνίου.

Στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια για αναβολή των δημοτικών εκλογών και πραγματοποίησή τους μαζί με πρόωρες εθνικές εκλογές, σενάρια που εξ αρχής αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα, εκ των πραγμάτων όμως προσκρούουν στην σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Μπάσα.

Ο Έντι Ράμα, όχι απλώς αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει παραίτηση, όπως του ζητάει η αντιπολίτευση, αλλά και ζητάει την παραίτηση Μπερίσα (σ.σ. πολλοί θεωρούν αυτόν και όχι τον Μπάσα τον πραγματικό αρχηγό της αντιπολίτευσης), κατηγορώντας τον ότι «έχει τριάντα χρόνια που πολιτεύεται, οδήγησε την Αλβανία το 1977 στα όρια του εμφυλίου, της έβαλε φωτιά το 1998 προκειμένου να σκοτώσει τον τότε πρωθυπουργό και να πάρει την εξουσία, σκότωσε διαδηλωτές, την ίδια στιγμή ο Μπάσα του ζητάει να παραιτηθεί άνευ όρων και προτείνει την απομάκρυνση του Ράμα που τον κατηγορεί ότι έχει άμεση ευθύνη για την νοθεία στις εκλογές του 2017, ενώ ζητάει επίσης τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει τη χώρα για πρόωρες ελεύθερες εκλογές.

Η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σκληρή, ενώ εμπλέκονται σε αυτή οικονομικά συμφέροντα και εγκληματικές συμμορίες, ενώ ο διεθνής παράγοντας δεν φαίνεται να μπορεί να επιβάλλει λύσεις, με αποτέλεσμα η Αλβανία να οδηγείται σε πολιτική δίνη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα