Οι αμερικάνικες εκλογές και η παραπομπή Τραμπ αρνητικοί παράγοντες για την Αθήνα

Οι αμερικάνικες εκλογές και η παραπομπή Τραμπ αρνητικοί παράγοντες για την Αθήνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ AP

Η Τουρκία συνήθως εκμεταλλεύεται τέτοια κενά, προειδοποιούν πολιτικοί που γνωρίζουν.

Οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση της παραπομπής Τραμπ, ανησυχούν ιδιαιτέρως πολιτικούς που γνωρίζουν και είναι σε θέση να κρίνουν, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε τυχόν -απευκταίο- θερμό επεισόδιο με την Άγκυρα στο Αιγαίο, αλλά και για την αποθάρρυνση της γειτονικής μας χώρας.

Πρώτον, ανησυχούν αυτές καθεαυτές οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το πολιτικό σύστημα της υπερδύναμης ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το εσωτερικό του, με το τι θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι κυρίως των 3-4 πολιτειών που κρίνουν τον νικητή, ενώ η εξωτερική πολιτική υποτάσσεται ακόμα περισσότερο στις ανάγκες της εσωτερικής σκηνής και των προεκλογικών αναγκών.

Δεύτερον, ανησυχεί το τοπίο που δημιουργείται ήδη από τώρα, με την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θα έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη, κυρίως, όμως, την πιο τοξική προεκλογική περίοδο στη μεταπολεμική τουλάχιστον ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο τοπίο αυτό, έμπειροι πολιτικοί που ασχολούνται με την πολιτική και όχι με την μικροπολιτική και γνωρίζουν σε βάθος τα εθνικά θέματα και την ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προειδοποιούν ότι ίσως οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην είναι σε θέση να πράξουν ούτε το …μεγαλύτερο που φέρονται ότι μπορούν να πράξουν, να παρέμβουν δηλαδή όπως στα Ίμια. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι πρόσφατα ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένει τη συνδρομή του Ντόναλντ Τραμπ σε τυχόν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εν αντιθέσει με τη στάση που θα τηρήσουν τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Και όλα αυτά, ενώ η Άγκυρα δείχνει να μην υπολογίζει στα σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Άγκελα Μέρκελ να βρίσκεται σε αποδρομή και τον Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ενώ παράλληλα δεν αισθάνεται πλέον καμία απειλή από τη Μόσχα, αν δεν είναι κιόλας σε συμμαχία με τη Ρωσία.

Τα παραπάνω καθιστούν πιο σημαντική την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, αν και πολλοί εκτιμούν πως ούτως ή άλλως η Αθήνα θα πρέπει και για αυτή τη συνάντηση να κρατάει μικρό καλάθι…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα