Πώς η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μακρόν-Ερντογάν θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πώς η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μακρόν-Ερντογάν θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Τα τρία σενάρια, οι επιπτώσεις τους, το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου (ή «πολλαπλών επεισοδίων») στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο που ξεκίνησε το ταξίδι του

Μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί οριστικά την Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη, η συζήτηση Άγκελας Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε χθες και στο Βερολίνο και όπως από το Σάββατο έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Κεντρικό θέμα της συνομιλίας των τριών ηγετών θα είναι, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, υπό το φως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στο τραπέζι, βεβαίως, θα είναι και η στήριξη του τούρκου προέδρου στο συριακό, όπου η Άγκυρα έχει ήδη αποδεχτεί την ήττα της, η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ευρώπης- Τουρκίας, η βίζα σε τούρκους πολίτες, η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της γειτονικής  χώρας για το προσφυγικό, καθώς και η μεταφορά σύρων προσφύγων στα σύνορα με την Συρία, σε αυτόνομες ζώνες που θα χρηματοδοτήσουν οι Βρυξέλλες.

Η επίτευξη ή όχι συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου- Παρισιού (κατ’ ουσίαν, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Άγκυρας, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλεφτεί από κανέναν. Είναι σαφές πως η ΕΕ δεν μπορεί «να δώσει» στον Σουλτάνο αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ή βίζα για τους τούρκους πολίτες και το ερώτημα είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα αρκεστεί απλά στα χρήματα και στη στήριξη στο συριακό με τις αυτόνομες ζώνες προσφύγων. 

 Βέβαιον είναι πως εάν επιτευχθεί συμφωνία για την αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποκλιμακώσει σταδιακά την ένταση με τους πρόσφυγες στον Έβρο και στα νησιά, ενώ και η Αθήνα θα έχει κέρδη, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και άλλα, όπως πχ πιθανόν η μεταφορά προσφύγων στην Ευρώπη, οι επιστροφές κοκ.

Το παραπάνω σενάριο είναι το θετικό για την Ελλάδα, όσον αφορά πάντα στο προσφυγικό. Υπάρχουν, όμως, δυο ακόμα σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν από την τηλεδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, ένα κακό για τη χώρα μας και ένα …περισσότερο κακό. Το κακό σενάριο είναι σε περίπτωση που δεν κλείσει η συμφωνία ή αυτή δεν είναι όσο θετική τη θέλει η Άγκυρα, η πρόκληση ενός «ελεγχόμενου» θερμού επεισοδίου  με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να πιέσει τους ευρωπαίους να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί του, υιοθετώντας  περισσότερα από τα αιτήματά του!

Το …περισσότερο κακό σενάριο, όπως έγραψαν το Σάββατο τα «Παιχνίδια Εξουσίας», είναι να διαφανεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία, οπότε και θεωρείται πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να προχωρήσει σε ένα θερμό επεισόδιο σχεδόν ανεξέλεγκτο, όπως αυτό των Ιμίων, ώστε να παρασύρει και την κοινή γνώμη της χώρας του, που δεν είναι και ιδιαίτερα θετική το τελευταίο διάστημα για τον Σουλτάνο, μετά την ήττα στη Συρία, τα προβλήματα με την οικονομία και ενώ ακόμα δεν έχει φανεί το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η χώρα του με τον κορονοϊό –τον οποίο, μέχρι και τώρα, έκρυβε!

Η Αθήνα, μάλιστα, δεν αποκλείει για το προσεχές διάστημα και τα «πολλαπλά επεισόδια» από την Άγκυρα, τα οποία θα θέσουν σε δοκιμασία τις αντοχές όχι απλώς των Ενόπλων Δυνάμεων , αλλά της ίδιας της χώρας μας που πλήττεται από τον κορονοϊό- αν και εδώ δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα επιδράσει στο εσωτερικό της Τουρκίας η εξάπλωση της πανδημίας, που μέχρι σήμερα το καθεστώς έκρυβε!

Και όλα αυτά, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι του το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα