Πώς θα επιδράσουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο;

Πώς θα επιδράσουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο;
Σημαίες Ελλάδας και Τουρκίας έξω από το τουρκικό ΥΠΕΞ AP

Ήδη οδηγούν προς την επιλογή πολιτικού προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πιθανόν αποτρέπουν και σκέψεις για ... “πιο πρόωρες κάλπες”, αν και δίνουν ένα σοβαρό επιχείρημα για προσφυγή σε αυτές.

Το ερώτημα “πώς θα επιδράσει το καυτό μέτωπο των ελληνοτουρκικών” στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις απασχολεί όλο και περισσότερο τον πολιτικό κόσμο, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας” έχουν παραγγελθεί ήδη και οι πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις. Πολύ περισσότερο που το πρόβλημα ήρθε για να… μείνει και θα απασχολήσει τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα για μακρύ χρονικό διάστημα.

Κοινή είναι, άλλωστε, πλέον η διαπίστωση πως η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας έχει οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου στο να προβληματιστεί, ως προς τις σκέψεις για την επιλογή ενός τεχνοκράτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις πιθανότητες, μάλιστα, του Προκόπη Παυλόπουλου (που χειρίστηκε, κατά κοινή ομολογία, άψογα τα εθνικά θέματα, αλλά και συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση των εθνικών θέσεων) να αυξάνονται, παρά τους αρχικούς δισταγμούς της ηγεσίας της κυβέρνησης.

Η όξυνση της στάσης της Τουρκίας, ωστόσο, κατά κοινή ομολογία:

-Αποτρέπει τις …πολύ πρόωρες κάλπες, που ούτως ή άλλως δεν ήταν στο μυαλό του πρωθυπουργού έως το φθινόπωρο. Είναι σαφές πως αν η Τουρκία επιλέξει να στείλει πλοίο νοτίως της Κρήτης, εκτιμώντας πως θα το πράξει κατά πάσα πιθανότητα από τον επόμενο μήνα έως το αργότερο το καλοκαίρι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο το θέμα, θα μπορεί βεβαίως να επιχειρήσει “γκριζάρισμα” της περιοχής, αλλά και να απειλεί με αποστολή γεωτρύπανου, επιδιώκοντας να θέτει συνεχώς και άλλα θέματα στο τραπέζι και να κρατά τη χώρα σε μια ιδιότυπη … “ομηρία” με συνεχείς απειλές, που θα έχουν επιπτώσεις και στην οικονομία. Είναι σαφές, ωστόσο, πως η Αθήνα δεν μπορεί να συζητά για κάλπες που θα …κάψουν την απλή αναλογική, με διπλές εκλογές που θα βάλουν τη  χώρα σε περιπέτεια πιθανόν και ενός τετραμήνου, με την Τουρκία την ίδια στιγμή να απειλεί με αποστολή γεωτρύπανου στην …Κρήτη!

-Την ίδια στιγμή, βεβαίως, τα εθνικά θέματα αποτελούν πάντοτε έναν λόγο τον οποίο μπορεί κανείς να επικαλεστεί πειστικά προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες  κάλπες. Έναν λόγο που δεν είχε έως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο όμως που το τάιμινγκ της κλιμάκωσης της έντασης μάλλον δεν επιτρέπει τη χρησιμοποίησή του.

-Είναι σαφές πως σε στιγμές εθνικού κινδύνου υπάρχει συσπείρωση σε μια χώρα γύρω από την κυβέρνησή της και τον πρωθυπουργό. Αυτό αποτελεί αξίωμα στην πολιτική. Στο τέλος της κρίσης η χώρα “κάνει ταμείο” και αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν είναι αποτελεσματικοί, πολύ περισσότερο αν είναι “ελαττωματικοί”, πληρώνει και αποκλειστικά το κόστος. Η χώρα βέβαια δεν βρίσκεται σε τέτοιου είδους κρίση με την Τουρκία, ωστόσο τα εθνικά θέματα θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος. Δυο ακόμα παράγοντες που θα επηρεάσουν το κλίμα το επόμενο διάστημα: Όσο η ένταση “χτυπά κόκκινο”, τόσο η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να θέσει κυρίαρχα στην ατζέντα κοινωνικά ή άλλα, προνομιακά για αυτή, θέματα. Όσο επίσης, η κρίση κυριαρχεί στην ατζέντα, τόσο η πολιτική ζωή στρέφεται στα δεξιά του πολιτικού χάρτη. Όλα αυτά, όμως, σε βάθος χρόνου θα τα δείξουν οι δημοσκοπήσεις.

-Κατά κοινή ομολογία, απαιτείται μια νέα στρατηγική της χώρας έναντι της Τουρκίας. Τα όσα ακολούθησαν το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα “Νέα”, αλλά και το πώς παρουσιάστηκε αυτό, δείχνει πως το πρόβλημα είναι απολύτως υπαρκτό, η αμηχανία -ίσως και η αδυναμία- που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα επίσης, ενώ οι κομματικές αντιπαραθέσεις επί του θέματος, μάλλον δείχνουν πως όσα λέγονται περί “υπευθυνότητας” και “εθνικής στρατηγικής” πολλές φορές παραμένουν λόγια. Ιδίως εάν σε αυτό εμπλέκονται και πρώην πρωθυπουργοί, με τα …εξαπτέρυγά τους!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα