Πού θα κριθεί η προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικών αντιδράσεων το επόμενο διάστημα

Πού θα κριθεί η προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικών αντιδράσεων το επόμενο διάστημα
Κινητοποίηση αγροτών στον Τύρναβο του ν. Λάρισας την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 Eurokinissi

Τα αγροτικά μπλόκα και η πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό θα κρίνουν εάν –όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή- η κυβέρνηση θα φτάσει έως τα «μπάνια του λαού» με ήρεμο κοινωνικό κλίμα ή όχι.

Καθοριστική σημασία για το κοινωνικό -και κατ΄ επέκταση και το πολιτικό- κλίμα που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα είναι οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται με τη στήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης σε δυο τομείς:

-Οι αγρότες, τηρώντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάθε έτους, ξεκινούν τα μπλόκα στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους. Η συγκέντρωση στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, θεωρήθηκε εξ αρχής ως βαρόμετρο για την πορεία των φετινών κινητοποιήσεων, ωστόσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δείχνει να ανησυχούν. Πέρα από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που, όπως εκτιμούν, δεν ευνοεί τις κινητοποιήσεις, σημαντικές ομάδες αγροτών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιτυχία των μπλόκων έχουν ικανοποιηθεί στα επιμέρους αιτήματά τους. Οι αγροτοσυνδικαλιστές, ωστόσο, εμφανίζονται πεπεισμένοι πως οι προσδοκίες της κυβέρνησης θα διαψευστούν και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τα τρακτέρ να έχουν στηθεί σε κάποια σημεία του θεσσαλικού κάμπου.

-Στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και εφόσον ο υπουργός εργασίας δημοσιοποιήσει το τελικό σχέδιο νόμου, όπως έχει δεσμευτεί, προετοιμάζεται εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό. Ήδη, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, καθώς και συνδικάτα, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση και συγκεντρώσεων το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και σε άλλες μεγάλες και μικρότερες πόλεις για την προετοιμασία της απεργίας. Και εδώ η κυβέρνηση δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως, τα συνδικάτα και οι δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σε αυτά όμως εμφανίζονται αισιόδοξα τουλάχιστον ως προς την επιτυχία της εικοσιτετράωρης απεργίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εκτιμούν πως η κυβέρνηση διαθέτει όχι απλώς την ανοχή της κοινωνίας, αλλά –με σαστισμένη και την αντιπολίτευση- και τη στήριξή της στις κινήσεις που ετοιμάζει και ως εκ τούτου θα φτάσει άνετη ως τα «μπάνια του λαού» και τις καλοκαιρινές διακοπές. Κάτι, βεβαίως, που μένει να φανεί και στην πράξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα