“Πράσινο φως” για Σκόπια – Τίρανα: Η Αθήνα πρέπει να βάλει τον πήχη για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

“Πράσινο φως” για Σκόπια – Τίρανα: Η Αθήνα πρέπει να βάλει τον πήχη για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Eurokinissi

Ίσως ήταν καλύτερα τα θέματα να είχαν λυθεί έως τώρα με διμερή διαπραγμάτευση, αντί η Ελλάδα να διαπραγματεύεται σήμερα το κείμενο με την …Ιταλία!

Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία είναι πλέον πολύ κοντά στο να λάβουν ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όπως θα αποφασιστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνέρχεται την Τρίτη με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή του ΑΝΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η απόφαση θα εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, ενώ θα απομένει να οριστεί η ακριβής ημερομηνία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Η Αθήνα, ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη χορήγηση ενταξιακής ημερομηνίας στη Βόρειο Μακεδονία –άλλωστε και η νέα κυβέρνηση δεν αμφισβητεί πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών- έχει προβλήματα με την Αλβανία.

Έως πρόσφατα, μάλιστα, απειλούσε και με βέτο στην ενταξιακή ημερομηνία για τα Τίρανα, θέτοντας δυο μείζονα ζητήματα για τη χώρα μας: Πρώτον, να σταματήσει η γειτονική μας χώρα τις… διεκδικήσεις και την προπαγάνδα για την «Τσαμουριά» και δεύτερον, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Προϋποθέσεις, που έθεσε με ομιλία του στην Παραμυθιά στις 29 Σεπτεμβρίου το 2019, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 Είναι σαφές πως ο στόχος σε πρώτη φάση δεν επιτεύχθηκε, αλλά υπάρχουν οι ευκαιρίες τα ζητήματα αυτά να επανέλθουν, με την προϋπόθεση να τεθούν από τώρα και να καταλάβουν όλες οι πλευρές ότι η Αθήνα δεν μπλοφάρει. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να ανοίξει το κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Κατά κοινή δε παραδοχή θα ήταν καλύτερα να είχαν λυθεί τα θέματα με διμερή διαπραγμάτευση μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων, παρά η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται  χθες με την… Ιταλία παρακαλώ, για τις διατυπώσεις που θα υπάρξουν στο τελικό κείμενο, για θέματα όπως ακόμα και οι περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα