Προκόπης σε Στόλτενμπεργκ: Το άρθρο 5 να μας προστατεύει και από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ

Προκόπης σε Στόλτενμπεργκ: Το άρθρο 5 να μας προστατεύει και από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ
Ο Προκόπης Παυλόπουλος Eurokinissi

Τι ζήτησε ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τι θα μεταφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα θέμα-ταμπού έθεσε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προφανώς αφού νωρίτερα ενημέρωσε για την παρέμβασή του αυτή και τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Γ. Στόλτενμπεργκ το περίφημο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ να μην προστατεύει μια χώρα μέλος από επίθεση τρίτης χώρας, αλλά και από τυχόν επίθεση χώρας-μέλους, επιδιώκοντας να πετύχει τη στήριξη της Ελλάδας σε τυχόν επίθεση από την Τουρκία. Ως γνωστόν, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ερμηνεύει ότι το άρθρο 5 του Καταστατικού της, προστατεύει μια χώρα μέλος από επίθεση τρίτης χώρας και όχι από επίθεση χώρας-μέλους.

Δημοσίως, ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν λιγότερο σαφής, απ’ ότι στην κατ’ ιδίαν του συνάντηση, πλην, όμως, και εκεί έθεσε το θέμα, προχωρώντας στην εξής δήλωση: «Σε ό,τι αφορά την Χώρα μου, η Ελλάδα έχει αποδείξει – και αποδεικνύει καθημερινά, κατά γενική ομολογία – πως αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσματικού Συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της. Γι’ αυτό αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των Συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Τούτο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Πρώτον, η Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, πρέπει να συμπαρασταθεί εμπράκτως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος, πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου.

Και, δεύτερον, η Συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, πρέπει να υπερασπισθεί εμπράκτως την Ελλάδα έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να προσβάλει τα Σύνορά της, την Επικράτειά της και την Κυριαρχία της, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για σύνορα και επικράτεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και όταν λέω έναντι οιουδήποτε το εννοώ στο ακέραιο, δοθέντος ότι αφορά ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ. Διότι οφείλουμε να ερμηνεύουμε τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ όχι μόνο κατά το γράμμα τους αλλά, κατ’ εξοχήν μάλιστα, κατά το πνεύμα τους, το οποίο αναδεικνύεται από την ίδια την αποστολή της Συμμαχίας. Και το πνεύμα αυτό δεν ανέχεται, κατ’ ουδένα τρόπο, οιασδήποτε μορφής προσβολή των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας μέλους του ΝΑΤΟ, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπό διαφορετική εκδοχή αποδυναμώνεται, και δη επικίνδυνα, το ίδιο το ΝΑΤΟ».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθούν, μεταφέρει μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί εν συνεχεία και μετά τη Λευκωσία και την Άγκυρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα