Προς το “όχι” το Κίνημα Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο

Προς το “όχι” το Κίνημα Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Εν αντιθέσει με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση, αλλάζοντας την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ. Προς συμφωνία (;) για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; “Δεν κάνουμε παζάρια με κανέναν, έχουμε τις θέσεις μας” το μήνυμα που αποστέλλει.

Η συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής με το Μέγαρο Μαξίμου στο θέμα της ψήφου των ομογενών “σφραγίστηκε” στη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω και εάν η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε σε αλλαγή της πάγιας θέσης που είχε από την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, το ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να συμφωνεί με το Μέγαρο Μαξίμου για το νέο εκλογικό νόμο που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση προς αντικατάσταση της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χαριλάου Τρικούπη -και όπως φέρεται να άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εννοηθεί στη Φώφη Γεννηματά -το Μαξίμου προτίθεται να φέρει εκλογικό νόμο που θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα και με 37%, ίσως και λίγο κάτω από αυτό, τη στιγμή που η πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΙΝΑΛ δίνει (με σιγουριά) αυτοδυναμία, με ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 40%. Επιπλέον, είναι σαφές πως εάν διαφωνούσε και σε αυτό η Χαριλάου Τρικούπη, και εφόσον υπάρχει και συμφωνία για σύμπλευση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με δεδομένη και την ταύτιση στο θέμα της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού, θα υπήρχε πλήρης ταύτιση σε στρατηγικά θέματα του κυβερνώντος κόμματος με το μεγαλύτερο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το οποίο μάλιστα την ίδια στιγμή δηλώνει πως είναι “ιδεολογικός του αντίπαλος είναι η ΝΔ”. Οριστικές αποφάσεις, βεβαίως, το Κίνημα Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο δεν έχει λάβει, καθώς αναμένει την δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης, η ηγεσία όμως φέρεται να μην διατεθειμένη να συμπλεύσει σε αυτό το θέμα με το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή, προς συμφωνία φέρεται να οδεύει η Χαριλάου Τρικούπη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό καθώς έχει την “αίσθηση”, ίσως και τις πληροφορίες, πως το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς. Πληροφορίες για το πρόσωπο δεν φέρεται, όντως, να έχει ακόμα, ενώ τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και ενδέχεται στο τέλος να τροποποιήσει τη στρατηγική που δείχνει αυτή τη στιγμή να έχει επιλέξει.

Η Χαριλάου Τρικούπη απαντά και στον ΣΥΡΙΖΑ, που την επικρίνει ότι επιλέγει και πάλι να εμφανίζεται ως συμπληρωματικός πόλος της Νέας Δημοκρατίας: “Δεν κάνουμε παζάρια με κανέναν, έχουμε τις θέσεις μας, με αυτές βαδίζουμε”, είναι η τοποθέτηση κορυφαίων στελεχών, που υπενθυμίζουν πως σε άλλα θέματα όπως πχ στον αναπτυξιακό νόμο, το ΚΙΝΑΛ είναι ιδιαίτερα επιθετικό προς την κυβέρνηση…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα